Δεν έχει κοπάσει καθόλου η κόντρα Τούρκων και Σύριων στην Βόρεια Συρία, ειδικά όταν διαδηλωτές στα βορειοανατολικά του Χαλεπίου, έκαψαν 11 πολιτικά τουρκικά φορτηγά, μετά από κύμα οργής λόγω τουρκικών ρατσιστικών ενεργειών εναντίον Σύριων προσφύγων στην Καισάρεια της Τουρκίας.
Τούρκος στρατιωτικός σε βίντεο αναγκάστηκε να φιλήσει την σημαία της Συρίας, υπό την απειλή χιλιάδων Σύριων διαδηλωτών που φώναζαν "Η Τουρκία είδε την δύναμη της Συρία”.
Χτύπησαν στο ψαχνό οι Τούρκοι στην Βόρεια Συρία για να σωθούν και θα δεχθούν ισχυρά αντίποινα
Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ χθες κατά των διαδηλωτών στις πόλεις και τις κωμοπόλεις του Κυβερνείου του Χαλεπίου, στη βορειοδυτική Συρία, σκοτώνοντας πέντε διαδηλωτές και τραυματίζοντας άλλους 40.
Ο ανταποκριτής του αραβικού πρακτορείου ειδήσεων North Press ανέφερε ότι οι τουρκικές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές και τραυμάτισαν άλλους 25 ως αρχικό απολογισμό στην πόλη Αφρίν, που κατοικείται από φιλότουρκους Σύριους.
Ο ανταποκριτής πρόσθεσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις πυροβόλησαν εσκεμμένα τους διαδηλωτές για να τους εκφοβίσουν.
Ο ανταποκριτής του ίδιου πρακτορείου ειδήσεων στην πόλη Αζάζ στη βορειοδυτική Συρία, είπε ότι οι τουρκικές δυνάμεις πυροβόλησαν κατά των διαδηλωτών, οι οποίοι εισέβαλαν στο συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ-Σαλαμά, έκαψαν τουρκικά οχήματα και κατέβασαν τουρκικές σημαίες, τραυματίζοντας τουλάχιστον 15 διαδηλωτές, ανάμεσά τους παιδιά.
Οι τουρκικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών που εισέβαλαν σε τουρκική στρατιωτική θέση στην πόλη Αλ-Αταρίμπ στη δυτική πλευρά του Χαλεπίου, καθώς έκαναν χρήση δακρυγόνων προκαλώντας κρούσματα ασφυξίας.
Τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν οι κάτοικοι των πόλεων Αλ Μπαμπ, Αλ-Ράι, Αζάζ, αλ-Αταρίμπ και Αφρίν στην πλευρά του Χαλεπίου βγήκαν στους δρόμους, απέκλεισαν τους δρόμους, εισέβαλαν σε τουρκικά ιδρύματα και απέλυσαν Τούρκους αξιωματούχους, λόγω των προσφάτων διακρίσεων και ρατσιστικών επιθέσεων κατά Σύριων προσφύγων στην τουρκική πόλη της Καισαρείας.
Σύμπραξη Κούρδων του ΡΚΚ και του συριακού στρατού του Άσαντ κατά των Τούρκων
Ο διοικητής των YPG/PKK ( συριακό παρακλάδι του ΡΚΚ) Μαζλούμ Αμπντί επανέλαβε τις τελευταίες εβδομάδες ότι ο κουρδικός στρατός αποτελεί μέρος του συριακού καθεστωτικού στρατού.
«Είπαμε ότι θα συνεχίσουμε τη στρατιωτική και πολιτική παρουσία μας στη βορειοανατολική Συρία υπό την ομπρέλα του συριακού καθεστώτος», είπε ο ίδιος.
Η στρατιωτική συνεργασία Κούρδων και Σύριων του Άσαντ είναι καλά εδραιωμένη σε πολλούς τομείς. Οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις τακτικές τους συναντήσεις για να αναπτύξουν πολιτικά αυτή τη συνεργασία. Το βασικό αίτημα του Άσαντ είναι το ίδιο με το YPG/PKK: αποχώρηση της Τουρκίας από τη Συρία.
Δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε αυτό το αίτημα. Το YPG/PKK δεν είναι ο μόνος κίνδυνος για την Τουρκία .
Ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν και οι δυνάμεις τους εντός του καθεστώτος αποτελούν επίσης πολύ σοβαρή απειλή για την τουρκική εθνική ασφάλεια.
Με άλλα λόγια, το πρόβλημα ασφαλείας της Τουρκίας δεν λύνεται με συμφωνία με το συριακό καθεστώς για το θέμα του YPG/PKK.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) εκτιμά ότι υπάρχουν περισσότεροι από 65.000 μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τον Άσαντ, που αποτελούνται από Ιρακινούς, Λιβανέζους, Αφγανούς και Πακιστανούς, καθώς και από Σύρους.
Ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν Χουσεΐν Σαλαμί δήλωσε ότι ο αριθμός των μαχητών περίπου 70 ομάδων πολιτοφυλακής στη Συρία είναι πάνω από 100.000.
Η συνεργασία με το καθεστώς Άσαντ για την επίλυση του προβλήματος του YPG/PKK θα έχει ως αποτέλεσμα ριζοσπαστικές σιιτικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν να μετακινηθούν προς τα τουρκικά σύνορά.
Το διαρκές έγκλημα της Τουρκίας στην ΒΔ Συρία δεν έχει τέλος
Με την έναρξη της συριακής κρίσης το 2011, και με το πρόσχημα της προστασίας της εθνικής της ασφάλειας, η Τουρκία, μαζί με τις ελεγχόμενες φατρίες της συριακής ένοπλης αντιπολίτευσης, που αργότερα έγιναν γνωστές ως Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA), πραγματοποίησε τρεις διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία.
Η πρώτη επιχείρηση με την ονομασία «Ασπίδα του Ευφράτη» είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη των πόλεων Αζάζ, Αλ-Μπάμπb και Τζαραμπλούς στο βόρειο τμήμα του Χαλεπίου, στη δεύτερη επιχείρηση, το Κλάδος Ελαίας, η Τουρκία κατέλαβε την κουρδική πλειονότητα στην περιοχή του Αφρίν στα βορειοδυτικά του Χαλεπίου το 2018 και στην τρίτη της επιχείρηση, Πηγή Ειρήνης, η Τουρκία κατέλαβε τη συνοριακή λωρίδα που εκτείνεται μεταξύ των πόλεων Τελ Αμπιάντ και Σέρε Κανίγιε (Ras al-Ain) στη βορειοανατολική Συρία το 2019.
Αυτές οι επιχειρήσεις είχαν ως αποτέλεσμα εκτοπισμό μεγάλης κλίμακας και παραβιάσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η δύση γενικά δεν έβγαλε άχνα και συνεχίζει να το πράττει και σήμερα για την εισβολή τουρκικών δυνάμεων στο συριακό κράτος, ενώ το ίδιο λαμβάνει χώρα και στο Βόρειο Ιράκ , και την δυτική Λιβύη.
Η στάση αυτή ωθεί την Άγκυρα να απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο με τρόπο που θυμίζει άλλες εποχές, προκαλώντας πιθανή ένταση της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ενώ στην συνέχεια σειρά θα πάρουν κράτη στην Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια τα οποία απειλεί η Τουρκία.