Η Ρωσική αμυντική βιομηχανία είναι γεγονός ότι παρουσιάζει ύφεση στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων και μέσων της τα τελευταία δύο χρόνια περίπου.
Αιτία είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία ο οποίος απορρόφησε το δυναμικό της, το εμπάργκο της Δύσης το οποίο επέφερε σημαντικά προβλήματα στον εφοδιασμό με απάρτια αναγκαία για την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων και τέλος οι κυρώσεις των ΗΠΑ βάσει του νόμου CAATSA .
Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη και πρόθυμη να πουλήσει τους S-400 σε Μ.Ανατολή και Ινδία
Τώρα φαίνεται ότι η Ρωσία επανακάμπτει, χρησιμοποιώντας ως αιχμή του δόρατος για τις εξαγωγές της το αντιαεροπορικό της σύστημα S-400, το οποίο δηλώνει έτοιμη και πρόθυμη να πουλήσει σε χώρες της Μ.Ανατολής και την Ινδία, όπως αναφέρει Διεθνές Βουλγαρικό ΜΜΕ το οποίο επισημαίνει:
"Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της κατασκευάστριας εταιρείας Rosoboronexport, Mikheyev, το S-400 Triumph είναι αυτή τη στιγμή το πιο αποτελεσματικό σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας στην αγορά.
Οι συνεχείς προσπάθειες της εταιρείας στοχεύουν να πουλήσει αυτό το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα στους εταίρους της στη Μέση Ανατολή. «Αυτές οι χώρες έχουν εκφράσει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την προστασία των εδαφών και των σημαντικών υποδομών τους από πιθανές αεροπορικές απειλές», πρόσθεσε.
Οι Ρώσοι αξιωματούχοι παρατήρησαν μια αύξηση των χωρών που επιθυμούν να ενισχύσουν την κυριαρχία και την ασφάλειά τους σε ένα συνεχώς ασταθές τοπίο ασφαλείας.
Ο Mikheyev τόνισε τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του S-400 Triumph, περιγράφοντάς το ως ένα απαράμιλλο σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας στον κόσμο.
Το σύστημα S-400
Οι S-400 γνωστoί και ως SA-21 Growler από το ΝΑΤΟ, είναι ένα από τα πιο προηγμένα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς στον κόσμο. Έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει, να παρακολουθεί και να καταστρέφει ένα ευρύ φάσμα αερομεταφερόμενων στόχων, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, drones, πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων, σε ακτίνα έως και 400 χιλιομέτρων.
Το σύστημα S-400 αποτελείται από τα εξής βασικά στοιχεία:
Το σύστημα διαχείρισης 30K6E, το κέντρο διοίκησης και ελέγχου 55K6E, το σύστημα ανίχνευσης ραντάρ 91N6E και διάφορους εκτοξευτές πυραύλων.
Το ραντάρ 91N6E είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο για την ικανότητά του να ανιχνεύει και να παρακολουθεί έως και 300 στόχους ταυτόχρονα, παρέχοντας στο σύστημα μια ολοκληρωμένη επισκόπηση του εναέριου χώρου γύρω του.
Το πυραυλικό οπλοστάσιο του S-400 είναι ποικίλο, επιτρέποντάς του να εμπλέκεται με στόχους σε διάφορα βεληνεκές και ύψη.
Το σύστημα μπορεί να αναπτύξει τέσσερις διαφορετικούς τύπους πυραύλων: τον πολύ μεγάλου βεληνεκούς 40N6 [400 km], τον μεγάλου βεληνεκούς 48N6 [250 km], τον μεσαίου βεληνεκούς 9M96E2 [120 km] και τον μικρού βεληνεκούς 9M96E [40 km]. Αυτό το εύρος ευελιξίας επιτρέπει στους S-400 να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τόσο τις μαζικές αεροπορικές επιθέσεις όσο και τους μεμονωμένους στόχους.
Η επιχειρησιακή διαδικασία του S-400 περιλαμβάνει πολλά βήματα.
Στην αρχική φάση, τα συστήματα ραντάρ εντοπίζουν και παρακολουθούν πιθανούς στόχους. Αυτά τα δεδομένα στη συνέχεια προωθούνται στο όχημα διοίκησης όπου υποβάλλονται σε επεξεργασία και αξιολογείται το επίπεδο απειλής του στόχου. Με τον προσδιορισμό του στόχου ως απειλής, το όχημα διοίκησης κοινοποιεί εντολή βολής στον αντίστοιχο εκτοξευτή πυραύλων. Μετά από αυτή την εντολή, ο πύραυλος εκτοξεύεται και κατευθύνεται προς τον στόχο του χρησιμοποιώντας δεδομένα ραντάρ.
Παρά τις εντυπωσιακές δυνατότητές του, το S-400 δεν είναι χωρίς περιορισμούς. Απαιτεί χρόνο εγκατάστασης περίπου πέντε έως δέκα λεπτών για να μπορέσει να ξεκινήσει τη λειτουργία του. Επιπλέον, ενώ το σύστημα είναι πολύ κινητό, τα ραντάρ και τα οχήματα διοίκησης είναι μεγάλα και θα μπορούσαν να είναι ευάλωτα σε επιθέσεις.
Στην Ινδία θα παραδοθούν ως τα τέλη του 2024 οι δύο τελευταίοι S-400 από την Ρωσία
Παρά τα αναφερόμενα χτυπήματα σε πολλές συστοιχίες του συστήματος αεράμυνας S-400 στην Ουκρανία, ο ρωσικός κρατικός εξαγωγέας όπλων συνεχίζει να κεφαλαιοποιεί την επιτυχία του στη μάχη.
Ωστόσο, ο σκεπτικισμός γύρω από τις ρωσικές αλυσίδες παραγωγής και εφοδιασμού θα μπορούσε να αποδειχθεί επιζήμιος για την πρόταση της Ρωσίας για το σύστημα αεράμυνας S-400 στην πιο πιθανή βάση πελατών της.
Γνωρίζουμε από προηγούμενες αναφορές ότι οι ρωσικές αρχές, ιδιαίτερα η Rosoboronexport, έχουν διαψεύσει τους ισχυρισμούς σχετικά με την αδυναμία τους να παραδώσουν τις τελευταίες παρτίδες των S-400 που προορίζονται να ενισχύσουν την αεράμυνα της Ινδίας.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rosoboronexport, Alexander Mikheev, απαξίωσε έντονα τις φήμες για οποιαδήποτε διακοπή της προμήθειας των συστημάτων αεράμυνας S-400 στην Ινδία.
Διαβεβαίωσε ότι η εκτέλεση της σύμβασης προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουν συμφωνηθεί από κοινού και από τους δύο φορείς, λέγοντας ότι τα δύο τελευταία συστήματα S-400 θα παραδοθούν στην Ινδία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Με όχημα τους BRICKS
Η Ρωσία προσπαθεί επί του παρόντος να προσελκύσει περισσότερους αγοραστές στην Παγκόσμια Έκθεση Άμυνας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
Η Μόσχα επιθυμεί να προσελκύσει πιθανούς πελάτες, ειδικά από τη Μέση Ανατολή που πλήττεται από συγκρούσεις.
Εκτίμησή μας είναι ότι η Ρωσία με όχημα τους BRICKS και την ένταξη σε αυτούς των, Αιγύπτου-Ιράν-Σαουδικής Αραβίας, ΗΑΕ και Αιθιοπίας από τις αρχές του 2024 , προωθεί την πώληση των S-400 στην περιοχή, προκειμένου να ισοσκελιστεί η αδιαμφισβήτητη αεροπορική υπεροχή ΗΠΑ-Ισραήλ στην περιοχή.
Η τυχόν απόκτηση S-400 από τις παραπάνω χώρες θα έχει σοβαρότατη επίδραση στη Μ.Ανατολή, αναμορφώνοντας τον χάρτη της.