Η Ουάσιγκτον και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της ελπίζουν να ανακοινώσουν σύντομα μέτρα για να ηρεμήσουν την κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα «Axios».
Η πηγή εξήγησε, επικαλούμενη Ισραηλινούς αξιωματούχους και μια πηγή ενήμερη με αυτό το θέμα, ότι η Ουάσιγκτον και τέσσερις ευρωπαίοι σύμμαχοί της ελπίζουν να ανακοινώσουν τις επόμενες εβδομάδες μια σειρά δεσμεύσεων, που έχουν συζητηθεί από το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, για την εκτόνωση της έντασης και την αποκατάσταση της ηρεμίας στην σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.
Η Axios ανέφερε : «Στο πλαίσιο της εκεχειρίας, δεσμεύσεις θα ανακοινωθούν και από τα δύο μέρη σε κοινή δήλωση από την Ουάσιγκτον και 4 Ευρωπαίους συμμάχους της, αλλά δεν θα υπογραφούν επίσημα». Και οι 4 Σύμμαχοι Ευρωπαίους είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία και την Ιταλία.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο Άμος Χόκσταϊν, ένας από τους στενότερους συμβούλους του προέδρου Τζο Μπάιντεν, συναντήθηκε την Κυριακή με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ για να συζητήσουν την πρότασή του για νέες συνεννοήσεις σχετικά με τα σύνορα.
Η πρόταση εκεχειρίας αναμένεται να είναι παρόμοια με τη συνθήκη που τερμάτισε τον γύρο των μαχών το 1996.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι πέντε δυτικές δυνάμεις θα ανακοινώσουν «οικονομικά μέτρα» για την ενίσχυση της λιβανικής οικονομίας και τη διευκόλυνση της αποδοχής της συμφωνίας από τη Χεζμπολάχ, προσθέτοντας: «Οι συμφωνίες θα περιλαμβάνουν δέσμευση και από τα δύο μέρη να σταματήσουν τις αψιμαχίες στα σύνορα. Αναμένεται επίσης ότι οι συμφωνίες θα υποχρεώσουν τη Χεζμπολάχ να μεταφέρει όλες τις δυνάμεις της οκτώ έως δέκα χιλιόμετρα από τα ισραηλινά σύνορα.
Ο λιβανέζικος στρατός αναμένεται να στείλει μεταξύ 10.000 και 12.000 στρατιώτες στην περιοχή κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ. Το Ισραήλ θα πρέπει επίσης να λάβει μέτρα για την εκτόνωση της έντασης, καθώς οι πηγές ανέφεραν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από το Ισραήλ να σταματήσει τις υπερπτήσεις Με τα μαχητικά της στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.
Επιπλέον, το Τελ Αβίβ θα δεσμευτεί να αποσύρει ορισμένες από τις δυνάμεις –κυρίως εφέδρους– που έχει συγκεντρώσει κατά μήκος των συνόρων τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει στο Axios, αλλά ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η επιστροφή «Ισραηλινών και Λιβανέζων πολιτών στα σπίτια τους και η διαβίωση με ειρήνη και ασφάλεια είναι εξαιρετικά σημαντική».