Μία ακόμη αποκάλυψη μαθαίνουμε από ιταλικά ΜΜΕ, μετά την πρόσφατη επίσκεψη της Μελόνι στον Ερντογάν στην Τουρκία, η οποία μας βάζει σε νέες περιπέτειες.
Ο λόγος αφορά την αποκάλυψη της εφημερίδας corriere.it, η οποία αναφέρει ότι “ τα ισχυρότερα σημεία σύγκλισης ( Τουρκίας και Ιταλίας) αυτή τη στιγμή είναι η Λιβύη και η στρατιωτική συνεργασία.
Οι Ιταλοί αποδεχόμενοι πλήρως την παράνομη παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Τρίπολη της Λιβύης, και την κατασκευή δύο τουρκικών βάσεων στην χώρα αυτή ( αεροπορική βάση Αλ Βατίγια και ναυτική βάση στην Μισράτα), συνεργάζονται με τους Τούρκους, κατά του καθεστώτος του Χαφτάρ, με στόχο φυσικά τα τεράστια κοιτάσματα της λιβυκής ΑΟΖ.
Τι αναφέρει η ιταλική εφημερίδα για το σχέδιο Ερντογάν-Μελόνι κατά του Χαφτάρ και της χώρας
“Διαφώνησαν για την Γάζα, αλλά συμφώνησαν για τη Λιβύη και τα όπλα”, δηλώνει η ιταλική εφημερίδα για την συνάντηση Μελόνι– Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.
Ιταλοί διπλωμάτες αποκάλεσαν την συνάντηση με τον Ερντογάν “ειλικρινής” και εποικοδομητική.
“Εξάλλου, πέρα από τις γεωπολιτικές διαφορές, η Μελόνι όρισε και το κράτος του Ερντογάν ως «φίλο και σύμμαχο». Και για πολλούς λόγους, που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης δύο πολιτκών.
"Το Palazzo Chigi υπογραμμίζει επίσης ότι οι διμερείς σχέσεις αξιολογήθηκαν σε όλες τους τις διαστάσεις, πολιτικές και αμυντικές, οικονομικές και πολιτιστικές. Η εξαιρετική κατάσταση των οικονομικών σχέσεων, αποτυπώθηκε με εμπορικές συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 25 δισ. ευρώ και πλησιάζουν τον κοινό στόχο των τουλάχιστον 30 δισ. έως το 2030.
Αλλά ίσως τα ισχυρότερα σημεία σύγκλισης αυτή τη στιγμή είναι η Λιβύη και η στρατιωτική συνεργασία.
Στο δεύτερο σημείο, δεν είναι μυστήριο ότι οι ιταλικές εταιρείες έχουν όλα αυτά τα χρόνια, με πρωταγωνιστικό ρόλο, στην αυτονομία παραγωγής και τεχνογνωσία στον στρατιωτικό τομέα για την οποία ο Ερντογάν δεν μπορεί παρά να μας οφείλει.
Και αν επίσης χθες το βράδυ, στο τέλος της συνάντησης, πηγές της ιταλικής κυβέρνησης υπογράμμισαν ότι «εξετάστηκαν οι διάφορες οικονομικές ευκαιρίες για τις ιταλικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Leonardo», σίγουρα αυτό κάτι σημαίνει.
Το άλλο θέμα που είναι αγαπητό και στους δύο είναι η Λιβύη, στην οποία ο Ερντογάν έχει αναπτύξει τα στρατεύματά του, για να στηρίξει την κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, όπως κάνει και η Ιταλία.
Ερντογάν και Μελόνι εργάζονται για μια σταθεροποιημένη Λιβύη, για την ολοκλήρωση της θεσμικής και ειρηνευτικής διαδικασίας, για την επανένωση ενός κράτους που έχει διαλυθεί από φατρίες σε πόλεμο μεταξύ τους για πάρα πολλά χρόνια.
Και σε αυτή την περίπτωση, το επιτελείο της Μελόνι είναι σαφές: «Η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα θα είναι ολοένα και πιο στενή και σε σχέση με τη Λιβύη όπου τα αντίστοιχα Υπουργεία Εξωτερικών σκοπεύουν να συνάψουν συμφωνία σύντομα», αναφέρει ο ιταλικός τύπος.
Τι επιδιώκουν Άγκυρα και Ρώμη στην Λιβύη
Τούρκοι και Ιταλοί είναι παλιοί γνώριμοι και συνεργάζονται εδώ και χρόνια στην ακμάζουσα “ τουρκική αμυντική βιομηχανία”, η οποία είναι “ κατασκευασμένη” μέσω Ιταλίας, Ουκρανίας και Ισπανίας.
Το πιο σοβαρό για την Ελλάδα είναι ότι οι Ιταλοί θα αποτελέσουν τον κύριο σύμμαχο των Τούρκων στην Λιβύη, με διπλό στόχο, τον Χαφτάρ και τα κοιτάσματα της χώρας.
Σε περίπτωση παρουσίας τουρκικών πλωτών γεωτρυπάνων συνοδεία πολεμικών σκαφών στην Λιβυκή ΑΟΖ, θα συνδράμουν πιθανότατα και οι Ιταλοί, που μόλις μυριστούν χρήμα τρέχουν , όπως έκαναν και με τον αγωγό East Med, με τον οποίο ήθελαν να διέρχεται και από το ιταλικό έδαφος.
Η ουσία είναι ότι οι παλιοί φίλοι είναι μαζί, και για αυτό οφείλουμε να κινηθούμε και εμείς ανάλογα με την Γαλλία και την Αίγυπτο, σε έναν άξονα που να αποτρέπει σκέψεις για προκλήσεις νοτίως της Κρήτης.