Είναι γνωστό ότι σήμερα διεξάγονται Προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο, με εκτιμήσεις αναλυτών στο σύνολό τους να κάνουν λόγο για "εκλογικό περίπατο" του νυν Προέδρου Αμπντέλ-Φατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος αναμένεται να επανεκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία.
Η ψηφοφορία στη χώρα των σχεδόν 106 εκατομμυρίων κατοίκων θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη το βράδυ, στην οποία πλήν του Σίσι έχουν θέσει υποψηφιότητα τρεις σχετικά άγνωστοι υποψήφιοι, οι οποίοι μετέχουν για πρώτη φορά στις εκλογές
Τι θα συνεπάγεται για την Ελλάδα η επανεκλογή Σίσι και ποιά θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα της Αθήνας μαζί με τον ηγέτη της χώρας των Φαραώ, σε συγκερασμό με τα Ελληνοτουρκικά και τη ΝΑ Μεσόγειο, είναι ερωτήματα στα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη καλείται να δώσει απαντήσεις μελλοντικά.
Ο Σίσι "πάει" για τρίτη θητεία ως Πρόεδρος της Αιγύπτου
"Τα οικονομικά των νοικοκυριών συμπιέζονται σοβαρά, αλλά χωρίς ξεκάθαρο αντίπαλο, ο νύν Πρόεδρος είναι φαβορί για να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές", επισημαίνει σε σχετικό άρθρο του το Καταριανό πρακτορείο ειδήσεων Αljazeera., αναφέροντας:
"Το πρόσωπο μπορεί να είναι το ίδιο, αλλά οι συνθήκες είναι διαφορετικές καθώς οι Αιγύπτιοι κατευθύνονται να ψηφίσουν στις 10 Δεκεμβρίου.
Η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, συγκρατείται από την υποστήριξη ξένων εταίρων που ανησυχούν για την κατάσταση της Αιγύπτου, ενώ στα προβλήματα συμπεριλαμβάνονται νέες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη και πέρα από αυτήν.
Πέρα από τα σύνορα της Αιγύπτου, οι γείτονές της είναι εγκλωβισμένοι σε φαινομενικά δυσεπίλυτες συγκρούσεις, με τον εμφύλιο πόλεμο να μαίνεται στο Σουδάν και στη Λιβύη, με τις αντίπαλες κυβερνήσεις συναγωνίζονται για την εξουσία στο κατώφλι του Καΐρου.
Το 2022, το δημόσιο χρέος στην Αίγυπτο ήταν πάνω από το 88% του ΑΕΠ της χώρας, πάνω από το διπλάσιο του μέσου όρου της περιοχής. Ο πληθωρισμός ήταν σταθερά πάνω από 35% από τον Ιούνιο.
Σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς τα οικονομικά των νοικοκυριών συρρικνώνονται, αριθμός ρεκόρ Αιγυπτίων φέρεται να αναζητούν δεύτερη δουλειά, ενώ περικόπτουν τις δαπάνες των νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένων λιγότερων και φθηνότερων τροφίμων.
Ωστόσο, πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι ο Ελ Σίσι θα κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές.
Εδραίωση της εξουσίας του Σίσι
Στα εννέα χρόνια που είναι στην εξουσία, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος έχει εδραιώσει την εξουσία του.
Οι επικριτές του, όπως ο βετεράνος εκδότης Hisham Kassem, βρίσκονται στη φυλακή, ενώ ο κυριότερος αντίπαλός του, ο αριστερός Ahmed el-Tantawy απέσυρε την υποψηφιότητά του τον Οκτώβριο ισχυριζόμενος μια εκστρατεία εκφοβισμού του, συμπεριλαμβανομένης της υποκλοπής του τηλεφώνου του.
Η Εθνική Εκλογική Αρχή της Αιγύπτου χαρακτήρισε όλες τις κατηγορίες του ως αβάσιμες.
Παράλληλα ο Αιγύπτιος πρόεδρος φαίνεται να έχει την αμέριστη υποστήριξη του στρατού, ενώ στις εκλογές "κατεβαίνει " χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο.
Οικονομία
Η Αίγυπτος αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές προκλήσεις. Η εγχώρια παραγωγή δυσκολεύτηκε να καλύψει τη ζήτηση της πολυπληθέστερης χώρας της Μέσης Ανατολής ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι επακόλουθες διεθνείς ελλείψεις σιτηρών ώθησαν αυτό που ήταν ήδη επισιτιστική κρίση σε υπαρξιακή οικονομική απειλή.
Οι αυξήσεις των τιμών στα βασικά επιδοτούμενα αγαθά της Αιγύπτου τα καθιστούν πέρα από πολλούς.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία για το 2020, τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα, το ποσοστό φτώχειας είχε φτάσει περίπου το 30%.
Η αιγυπτιακή λίρα έχει υποχωρήσει σε περίπου 50 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στη μαύρη αγορά, σε αντίθεση με την επίσημη ισοτιμία 31.
Οι αποπληρωμές του χρέους, που πρόκειται να ξεκινήσουν το επόμενο έτος, ανέρχονται στα 42,26 δισ. δολάρια και πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι μέτρα λιτότητας ενδέχεται να εισαχθούν μόλις περάσουν οι εκλογές.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε πολλά μεγάλα έργα, όπως η κατασκευή μιας νέας πρωτεύουσας έξω από το Κάιρο.
Περιφερειακή επιρροή και ισορροπία
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η επιρροή της Αιγύπτου στη γειτονιά της και πέρα από αυτήν έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο πολλοί άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, δεν συμφωνούν.
Επισημαίνουν τις επιτυχίες της Αιγύπτου στην καταπολέμηση των ενόπλων ομάδων και την ανάδειξή της ως περιφερειακής δύναμης, ενώ είναι ισότιμη με τους ομολόγους της στον Κόλπο.
Αναλυτές στην Αίγυπτο έχουν επίσης επισημάνει τον κεντρικό ρόλο που έπαιξε το Κάιρο κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και στην εξασφάλιση νέας βοήθειας στη Γάζα.
Ίσως η μεγαλύτερη απόδειξη της στρατηγικής επιρροής της Αιγύπτου βρίσκεται στο πώς μια σειρά εθνών και παγκόσμιων οργανισμών έχουν ενταθεί για να βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει τις οικονομικές της προκλήσεις.
Η Αίγυπτος χρωστάει σχεδόν σε όλους. Ωστόσο, κανείς δεν έχει κανένα συμφέρον να δει την Αίγυπτο αποσταθεροποιημένη.
Η κρίση στη Γάζα προσθέτει στις προκλήσεις αυτή την οικονομική της Αιγύπτου, γι' αυτό «το ΔΝΤ αυξάνει ήδη τη στήριξη που παρέχει, προσθέτοντας ότι αυτό αντανακλά επίσης τη διάθεση των υποστηρικτών της Αιγύπτου στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τον Κόλπο.
Όλα αυτά «δίνουν στην Αίγυπτο μια τεράστια επιρροή στην πίεση για περισσότερη βοήθεια για να εισέλθει στη Γάζα»,
Εντός των ημερών, η Αίγυπτος πιθανότατα θα δώσει άλλη μια νίκη, αλλά σε μια χώρα που αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση και σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει πολλαπλούς πολέμους και ρωγμές, μια τρίτη θητεία για τον el-Sisi πιθανότατα δεν θα είναι ευκολότερη από τις δύο πρώτες.
Οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου
Η βέβαιη επανεκλογή Σίσι στην Αίγυπτο θα λειτουργήσει ως "πυξίδα σταθερότητας" στις σχέσεις με την Ελλάδα, με την οποία η χώρα των Φαραώ έχει αναπτύξει στενές συμμαχικές σχέσεις, με επίκεντρο τη ΝΑ Μεσόγειο και την Λιβύη.
Η αεροναυτική άσκηση μεγάλης κλίμακας "Μέδουσα" η οποία διεξάγεται μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου πρωτίστως, στη ΝΑ Μεσόγειο, αποτελεί την κυριότερη έκφανση της άριστης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Η μερική συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μας με την Αίγυπτο, είναι σημαντικότατη επίσης εξέλιξη, αφού παρεμβάλλεται στην αυθαίρετη-παράνομη οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης του "Τουρκολιβυκού μνημονίου", διεμβολίζοντας την τουρκική "Γαλάζια Πατρίδα">
Επίσης οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά στον τομέα της ενέργειας, στον περιορισμό των παράνομων μεταναστευτικών ροών και στον τομέα της απασχόλησης με τον Πρωθυπουργό μας να έχει κλείσει συμφωνία με τον Πρόεδρο Σίσι για εργασία στη χώρα μας Αιγυπτίων, με έμφαση στον πρωτογενή τομέα.
Η αντιπαλότητα Τουρκίας-Αιγύπτου στη Λωρίδα της Γάζας
Η Τουρκία από την πλευρά της προσπάθησε ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής να επαναφέρει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο στο επίπεδο που επιθυμεί, ενώ ο πόλεμος στη Γάζα, έδωσε στην Αίγυπτο πρωταγωνιστικό ρόλο στην απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς, στην απομάκρυνση ξένων υπηκόων από τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από το μοναδικό συνοριακό πέρασμα στη Ράφα.
Στον αντίποδα η Τουρκία επιχείρησε ανεπτιτυχώς μέχρι στιγμής να υποσκελίσει την Αίγυπτο στη Γάζα, περιορισμένη μόνο στη σκληρή κριτική έναντι ΗΠΑ-Ισραήλ, αναλαμβάνοντας την δέσμευση να στείλει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου, ενώ αναμένεται να αναζητήσει ενεργό ρόλο μεταπολεμικά στη Γάζα ως εηγγυήτρια δύναμη των Παλαιστινίων, συνεισφέροντας παράλληλα στην ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης Λωρίδας της Γάζας.
Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας
Εκτίμησή μας είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει μετά την βέβαιη επανεκλογή Σίσι να κινηθεί ως εξής:
1.Να αποτραπεί παρασκηνιακά σε συνεργασία με τον Πρόεδρο Σίσι, η Τουρκία να αναλάβει ρόλο εγγυήτριας δύναμης στη Λωρίδα της Γάζας.
2. Να υπογράψουμε συμφωνία μεταξύ των Λιμενικών Σωμάτων των δύο χωρών για την παράνομη μετανάστευση, για έγκαιρη προειδοποίηση και αποτροπή. Ιδιαίτερα μετά το τέλος του πολέμου στη Γάζα και σε συγκερασμό με την κακή οικονομική κατάσταση στην Αίγυπτο αναμένουμε αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα-ΕΕ.
3. Να υπογράψουμε επέκταση της οριοθέτησης της ΑΟΖ μας με την Αίγυπτο ανατολικότερα του 28ου μεσμβρινού, ώστε να περιλαμβάνεται και το Σύμπλεγμα Καστελορίζου.
Με τον τρόπο αυτό θα αποτρέψουμε προσπάθεια του Ερντογάν για υπογραφή οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού, κάτι που θα ήταν στα χνάρια του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου, αφού δεν θα λάμβανε υπόψιν του ότι Σύμπλεγμα νήσων Καστελορίζου έχει ΑΟΖ και υφαλικρηπίδα.
5. Να συσφίξουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς, με προεξέχουσα αυτής της στρατιωτικής.