Δυναμώνουν οι φωνές διαμαρτυρίας στο κυβερνητικό σχήμα του Βενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα δίλημμα που αναμένεται λίγο έως πολύ να καθορίσει το μέλλον της πολιτικής του επιβίωσης. Καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις πιέσεις του κόμματός του και στις εκκλήσεις της Δύσης για παροχή πιο ουσιαστικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα όπου συνεχίζεται η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση.
Ολοένα και περισσότερα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου γράφουν για έναν πρωθυπουργό που κουβαλά το βαρύ φορτίο της ολιγωρίας στον εντοπισμό των κινήσεων εισβολής της Χαμάς και από την άλλη έχει λαβωθεί από την αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση που κατά μία μεγάλη πλειονότητα θύμιζε συγκεντρωτική κίνηση που καταστρατηγούσε τη διάκριση εξουσιών.
Καζάνι που βράζει θυμίζει η ισραηλινή πολιτική σκηνή με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ να καλεί τον Νετανιάχου να αποσυρθεί από την πρωθυπουργία για να συνεργαστεί ο πρώτος με το κυβερνών κόμμα για την ειδική πολεμική αποστολή και από την άλλη οι εταίροι του τον εγκαλούν για την απόφασή του να επιτρέψει τη διέλευση ποσότητας καυσίμων στη Γάζα.
Ειδικότερα, ο υπουργός Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ επέκρινε την απόφαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου να επιτρέψει μικρές ποσότητες καυσίμων στη Γάζα και την ίδια στιημή δήλωσε πως ο Νετανιάχου οδηγεί το Ισραήλ σε λάθος πολιτική.
Ο υπουργός Οικονομικών Μπετζαλέλ Σμότριτς σχολίασε, δε, ότι το να επιτρέπεται η είσοδος καυσίμων «είναι σοβαρό λάθος και έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου».
Οι επιχειρήσεις από ξηράς, αέρος και θαλάσσης συνεχίζονται, την ίδια ώρα, ακάθεκτα από τους IDF με την εικόνα του νοσοκομείου Αλ Σίφα να προκαλεί ωστόσο διεθνή κατακραυγή και τη Δύση να καλεί το Ισραήλ να μην χτυπά στις τάξεις των αμάχων.
Το Ισραήλ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι τόσο στο κεντρικό νοσοκομείο της Γάζας όσο και σε άλλα σημεία εντοπίζεται αποθήκες πυρομαχικών της Χαμάς γι'αυτό και επιδίδεται σε χτυπήματα κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης.
Εκείνο που πυροδότησε ζωηρό σχολιασμό ήταν οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν ο οποίος, εν μέσω αμηχανίας και εκνευρισμού, κάλεσε το Ισραήλ να εφαρμόσει τις λεγόμενες ανθρωπιστικές παύσεις που θα επιτρέψουν την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε δε για κατάπαυση άνω των τριών ημερών για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς με σκοπό την απελευθέρωση ομήρων που ξεπερνούν τους 200.
Στην ίδια γραμμή πλεύσης και χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία που καθιστούν αναγκαία την ανθρωπιστική βοήθεια στην κατακερματισμένη Γάζα με τις σχεδόν ανύπαρκτες υποδομές υγείας, ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών και κυρίως με τις δεκάδες χιλιάδες συνολικά θύματα.
Οργή προκαλείται από τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων καθώς φαίνεται να προσκρούουν σε σειρά εμποδίων, παρά τα σχεδόν καθημερινά δημοσιεύματα περί προόδου με τη βοήθεια του Κατάρ. Ενδεικτικό του ηλεκτρισμένου κλίματος είναι η αντίδραση πλήθους κόσμου στο Ισραήλ που στρέφεται κατά της στρατηγικής του Νετανιάχου και ζητά να καταβληθούν πιο ουσιαστικές κινήσεις για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, έχοντας να αντιμετωπίσει διάφορα ανοιχτά μέτωπα, προσπαθεί τη δεδομένη χρονική στιγμή να κατευνάσει τα οξυμμένα πνεύματα στον κυβερνητικό του συνασπισμό, αποφεύγοντας τις απαντήσεις περί απόδοσης ευθυνών για την εισβολή της Χαμάς.
Αποτιμώντας τη μέχρι τώρα πορεία του στην πολεμική επιχείρηση, το Politico γράφει ότι ο Νετανιάχου δεν κερδίζει ποσοστά από την επιχείρηση, τη στιγμή που εμφανίζεται εμφανώς πεσμένος στα δημοσκοπικά ευρήματα. Αντίθετα, ο Μπένι Γκαντς, μέλος του πολεμικού συμβουλίου και πρώην υπουργός Άμυνας εμφανίζεται πιο δημοφιλής για την επόμενη πρωθυπουργική θητεία και φαίνεται να κερδίζει πολιτικό έδαφος από τη θέση του στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση.