Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Τεκτονικές αλλαγές στον Περσικό -Η Κίνα δημιουργεί στρατιωτική βάση στο Ομάν στηρίζοντας το Ιράν αμφισβητώντας την κυριαρχία των ΗΠΑ (Βίντεο)

Η Κίνα αργά αλλά σταθερά  "εισβάλλει" στη Μ.Ανατολή, αμφισβητώντας την Αμερικανική μονοκαθεδρία στην περιοχή.

Η Κίνα αποκτά βάση στην έξοδο του Περσικού κόλπου στο Ομάν

Στην προσπάθεία της αυτή  χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό ήπιας διπλωματίας με επίκεντρο το κοινό οικονομικό όφελος και την συνεργασία, όπως στην περίπτωση που διαμεσολάβησε φέρνοντας κοντά Ιράν και Σαουδική Αραβία, αλλά και στρατιωτικής επέκτασής της, μέσω δημιουργίας βάσης της στο Ομάν, στην έξοδο του Περσικού Κόλπου.

 

 

 

 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για αυτό που θεωρούν οι σύμβουλοί του ως κινεζικό σχέδιο για την κατασκευή στρατιωτικής εγκατάστασης στο Ομάν, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα, εν μέσω ευρύτερης προσπάθειας του Πεκίνου να εμβαθύνει τους αμυντικούς και διπλωματικούς δεσμούς με τη Μέση Ανατολή.

Ο Μπάιντεν ενημερώθηκε ότι οι Κινέζοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι συζήτησαν το θέμα τον περασμένο μήνα με ομολόγους του από το Ομάν, οι οποίοι λέγεται ότι ήταν επιδεκτικοί σε μια τέτοια συμφωνία.

Είπαν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε περισσότερες συνομιλίες τις επόμενες εβδομάδες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό και ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε πολλαπλά αιτήματα.

Η πρεσβεία του Ομάν στις ΗΠΑ επίσης δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Το άνοιγμα μιας βάσης στο Ομάν θα συμπλήρωνε τις άλλες υπερπόντιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Πεκίνου, οι οποίες αναφέρονται ως «κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης» στο ανατολικό αφρικανικό έθνος του  Τζιμπουτί.

Αλλά το Πεντάγωνο λέει εδώ και χρόνια ότι η Κίνα θέλει να χτίσει περισσότερες υπερπόντιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και άλλων εθνών στην Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊλάνδης, της Ινδονησίας και του Πακιστάν.

Η ακριβής τοποθεσία της πιθανής βάσης ή το τι θα στεγαστεί σε αυτήν δεν είναι γνωστή.

Ο ρόλος του Ομάν στη Μ.Ανατολή

Το Ομάν αναφέρεται μερικές φορές ως η Ελβετία της Μέσης Ανατολής δεδομένου ότι ακολουθεί πολιτική ουδετερότητας και ενεργεί τακτικά ως μεσολαβητής, μεταξύ άλλων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Επιδίωξε επίσης να ισορροπήσει μεταξύ της διατήρησης της εταιρικής της σχέσης με τις ΗΠΑ και της καλλιέργειας δεσμών με την Κίνα, η οποία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αργού πετρελαίου.

Η Κίνα επένδυσε επίσης στο πρώτο στάδιο της ειδικής οικονομικής ζώνης Duqm του Ομάν, η οποία θα είναι ο χώρος της μεγαλύτερης εγκατάστασης αποθήκευσης πετρελαίου στη Μέση Ανατολή.

Μια βάση στο Ομάν θα ισοδυναμούσε με πρόκληση για τις ΗΠΑ, των οποίων η Κεντρική Διοίκηση επιβλέπει τα στρατεύματα που σταθμεύουν στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Κουβέιτ, του Μπαχρέιν, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

 

 

Σύμφωνα με το American Security Project, το Ομάν ήταν η πρώτη χώρα του Περσικού Κόλπου που συνεργάστηκε στρατιωτικά με τις ΗΠΑ, υπογράφοντας συμφωνία πρόσβασης το 1980.

Το Ομάν βρίσκεται επίσης κοντά στα στενά του Ορμούζ, μια από τις πιο ζωτικές λωρίδες ναυτιλίας για πετρέλαιο και υγροποιημένο φυσικό αέριο. Το στενό γίνεται κομβικό σημείο κάθε φορά που φουντώνουν οι εντάσεις με το Ιράν.

Η Κίνα έχει επίσης εντείνει τη διπλωματική της ανάμειξη στην περιοχή, ακόμη και πολύ πριν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που σκότωσε περίπου 1.400 ανθρώπους.

Η Κινεζική "παρουσία" στον Περσικό κόλπο

Τον Μάρτιο, βοήθησε να μεσολαβήσει για  μια δοκιμαστική ύφεση  των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, μετά από χρόνια διπλωματικών αδιεξόδων μεταξύ των ιστορικών αντιπάλων.

Η Κίνα πραγματοποίησε επίσης κοινές ναυτικές ασκήσεις με το Ιράν και τη Ρωσία στον Κόλπο του Ομάν περίπου την ίδια περίοδο.

Η Κίνα πίεσε επίσης για κατάπαυση του πυρός τις ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς, η οποία χαρακτηρίζεται τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης στα μέσα Οκτωβρίου 2023, λίγες ημέρες μετά την τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς κατά του Ισραήλ σε άρθρο μας επισημάναμε την παρουσία έξι (6) πολεμικών πλοίων της Χαμάς, τα οποία   πραγματοποίησαν κοινή άσκηση με το ναυτικό του Ομάν.

Η Κίνα μέσω της παρουσίας πολεμικών πλοίων της  στον Περσικό κόλπο, απέναντι στον 5ο Στόλο των ΗΠΑ, επιχειρεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά κατά χτυπήματος των Αμερικανών εναντίον του Ιράν, στην παρούσα φάση.

H αντίδραση των ΗΠΑ και ο ρόλος της Ελλάδας

Η ανησυχία για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στη Μέση Ανατολή βοήθησε στην τόνωση των προσπαθειών των ΗΠΑ να κρατήσουν στο πλευρό τους τους ιστορικούς συμμάχους τους.

Τα σχέδια για έναν εμπορικό διάδρομο μεταξύ Ινδίας και Ευρώπης μέσω της Μέσης Ανατολής, που αποκαλύφθηκαν στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των G-20, αποτελούν μέρος αυτής της ευρύτερης προσπάθειας για τη δημιουργία εναλλακτικών λύσεων στην Κίνα.

Σε αυτήν τη διαδρομή εντάσσονται Ισραήλ και Ελλάδα, με την τελευταία να αποτελεί πύλη εισόδου στην ΕΕ.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ