Προβαίνοντας σε μία σημαντική ανακοίνωση στις 18 Οκτωβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλυψε πως διέταξε σε αναχαιτιστικά μεγάλου βεληνεκούς τύπου MiG-31K/I, εξοπλισμένα με τους υπερ-υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους Kh-47M2 Kinzhal, να περιπολούν μεθοδικά τον διεθνές εναέριο χώρο πάνω από την Μαύρη Θάλασσα.
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε συγκεκριμένα πως «τα MiG-31 μας διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους τους μοναδικούς πυραύλους Kinzhal. Αυτά τα συστήματα είναι ευρέως γνωστό πως επιδεικνύουν βεληνεκές μεγαλύτερο των 1.000 χιλιομέτρων, ενώ φτάνουν ταχύτητες άνω των 9 μαχ», υπονοώντας πως αυτή η στρατηγική κίνηση ήταν απάντηση της Μόσχας στην αποσταθεροποίηση στην Μέση Ανατολή.
Οι Αμερικανοί συγκεκριμένα παράταξαν δύο αεροπλανοφόρα στην Μεσόγειο Θάλασσα με εκατοντάδες μαχητικά αεροσκάφη στα καταστρώματά τους. Φυσικά, τα δύο αυτά τεράστια πλοία συνοδεύονται από διάφορα πανίσχυρα σκάφη του ΝΑΤΟ.
Οι περιπολίες των ρωσικών MiG-31 αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά την ικανότητα του Κρεμλίνου να επιβλέπει σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση στην περιοχή, ενώ τα υπερ-υπερηχητικά όπλα στο οπλοστάσιο των μαχητικών θα προβάλουν την ρωσική ισχύ.
Στρατηγικής Σημασίας ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας για την Μ. Ανατολή
Η αυξανόμενη πιθανότητα εμπλοκής των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Συρίας, της λιβανέζικης Χεζμπολάχ και πιθανώς του Ιράν πηγάζει από τις εντάσεις στο Ισραήλ. Βέβαια, εξαιτίας της παρουσίας στρατιωτικών υποδομών της Ρωσίας στην Συρία, η εμπλοκή της Μόσχας σε μία πιθανή ευρύτερη σύρραξη στην Μέση Ανατολή δεν γίνεται να απορριφθεί.
Το φετινό έτος, η κατάσταση στην Συρία κλιμακώθηκε απότομα μεταξύ των αμερικανικών και των ρωσικών δυνάμεων. Η ένταση έπιασε κόκκινο, με συχνές κοντινές πτήσεις μαχητικών και drones πάνω από βάσεις του εχθρού κλπ. Η Ρωσία συνεχίζει να επικρίνει αυτό που θεωρεί παράνομη κατάληψη της βορειοανατολικής Συρίας από τον αμερικανικό στρατό, όπως επίσης επικρίνει την παράνομη απόκτηση και πώληση συριακού πετρελαίου.
Ο επίσημος σκοπός των ρωσικών δυνάμεων στην Συρία είναι η προστασία του Μπασάρ αλ Άσαντ, προέδρου της Συρίας. Αν και η ρωσική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή παραμένει σχετικά μικρή, η στρατηγική σημασία της είναι μεγάλη. Να ανακαλέσουμε πως το 2015 ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας σε συνδυασμό με βομβαρδιστικά της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας είχαν πραγματοποιήσει επιθέσεις με πυραύλους κρουζ, επιδεικνύοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες και την στρατηγική σημασία των ρωσικών στρατιωτικών στοιχείων στην Μαύρη Θάλασσα.
Ως αποτέλεσμα, οι Αμερικανοί είναι σίγουρο πως θορυβήθηκαν μερικώς από την πρόσφατη ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου για τις περιπολίες των MiG-31, μιας και οι πύραυλοι Kinzhal χαρακτηρίζονται από την Ρωσία ως «δολοφόνοι αεροπλανοφόρων».