Μέση Ανατολή

Ο Τουρκικός αντιαμερικανισμός ξεδιπλώνεται εκ νέου:"Η Αραβική νεολαία βλέπει Τουρκία-Κίνα ως ισχυρότερους συμμάχους στην περιοχή -ΗΠΑ-Δύση βρίσκονται σε πτώση"

Είναι γνωστό ότι η  Τουρκία ιδίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν το 2016, επιδεικνύει ένα διαρκώς αυξανόμενο αντιδυτικό προφίλ με κινήσεις και πράξεις, που υποδηλώνουν αποστασιοποίηση από τις ΗΠΑ-ΕΕ  και χάραξη μιας ημιαυτόνομης πορείας της, με παράλληλη σύμπραξη με εχθρούς της Δύσης, όπως είναι η Ρωσία και το Ιράν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα ο Ερντογάν επιχειρεί να παίξει το ρόλο του ηγέτη των Μουσουλμανικών κρατών  σε Παγκόσμιο επίπεδο και ότι η Τουρκία είναι ιδιαίτερα αγαπητή στον Αραβικό κόσμο, την οποία βλέπουν ήδη ως ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή της Μ.Ανατολής.

Έρευνα στον Αραβικό κόσμο δείχνει Τουρκία-Κίνα ως ισχυρότερους συμμάχους στην περιοχή

'Τα παραπάνω έρχεται να πιστοποιήσει άρθρο τουρκικού ΜΜΕ αναφέροντας ότι "Ο δυτικός κόσμος βρίσκεται σε πτωτική πορεία στην περιοχή της Μ.Ανατολής. Επέλεξαν την Τουρκία για τον ισχυρότερο σύμμαχό τους. Ενώ ο νέος πολυπολικός κόσμος έχει οδηγήσει σε νέες συμμαχίες, έχει καταστεί σαφές ότι οι δυτικές χώρες βρίσκονται σε πτωτική τάση στον αραβικό κόσμο. Σε μια μελέτη, παρατηρήθηκε ότι ενώ η αραβική νεολαία έβλεπε την Τουρκία ως «ισχυρό σύμμαχο» για την περιοχή, απομακρύνθηκε από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες."

 Αναλυτικότερα επισημαίνει ότι πάνω από τα 2/3 των νέων Αράβων στη Μέση Ανατολή βλέπουν την Τουρκία και την Κίνα ως «ισχυρό σύμμαχο» για την περιοχή.

Καθώς ο νέος πολυπολικός κόσμος οδηγεί σε νέες συμμαχίες, η έρευνα που διεξήχθη από εταιρεία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έδειξε ότι ο δυτικός κόσμος βρίσκεται σε πτωτική τάση στην περιοχή.

Ως αποτέλεσμα της έρευνας, περισσότερο από το 82%  των νέων Αράβων ηλικίας 18-24 ετών περιέγραψε την Τουρκία ως «ισχυρό σύμμαχο», ακολουθούμενη από την Κίνα με  ποσοστό 80% 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα αποτελέσματα της έρευνας για ΗΠΑ- Δύση και Αραβικές χώρες

Επίσης  το 78% της αραβικής νεολαίας βλέπει τη Γερμανία ως  σύμμαχο, το 74% την Γαλλία και το 73%  την Ινδία, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω στη λίστα.

Σε μια ξεχωριστή κατηγορία συμμαχιών στον Αραβικό κόσμο, το 90% της νεολαίας αξιολόγησε το Κατάρ ως ισχυρό σύμμαχο στον αραβικό κόσμο.

Ακολούθησαν η Αίγυπτος (89%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (88%) και η Σαουδική Αραβία (86%).

Η έρευνα διεξήχθη ως αποτέλεσμα των συνεντεύξεων πρόσωπο με πρόσωπο με 3.600 νέους σε 53 πόλεις του αραβικού κόσμου.

Στην έκθεση που συντάχθηκε για την έρευνα, τονίστηκε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022 που διοργανώθηκε από το Κατάρ αύξησε τη φήμη της χώρας.

Σημειώθηκε ότι τα 2/3 των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απομακρύνονται από τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η  Αραβική αντίφαση σε σχέση με το Ισραήλ

Παρά τις Συμφωνίες του Αβραάμ που υπογράφηκαν μεταξύ του Ισραήλ, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν, οι οποίες εξομαλύνουν τις διπλωματικές σχέσεις, το 87%  των Αράβων που συμμετείχαν στην έρευνα βλέπουν το Ισραήλ ως «εχθρό».

Τα τρία τέταρτα της νεολαίας των ΗΑΕ και της Αιγύπτου υποστηρίζουν σθεναρά ή εν μέρει τους στενότερους δεσμούς με το Ισραήλ.

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο αναλυτής της Arab Youth Research Faisal al-Yafai είπε: «Ενώ οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία παρουσιάζουν πτωτική τάση όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο τους αντιλαμβάνονται την περιοχή, η Τουρκία και η Κίνα παρουσιάζουν αυξητική τάση».

Ο Yafai είπε ότι αυτό αντικατοπτρίζει πόσο εδραιωμένη έχει γίνει μια νέα, παγκόσμια πολυπολικότητα".

Γεωπολιτική και οικονομία φέρνουν κοντά την Τουρκία με τις χώρες του Κόλπου

Η πρόσφατη οικονομική υποστήριξη  προς τον Ερντογάν και  οι συμφωνίες για επενδύσεις  ΗΑΕ-Σαουδικής Αραβίας  στην Τουρκία μπορεί να καθοδηγούνται όχι μόνο από την οικονομία αλλά και από τη γεωπολιτική.

Σε μια εποχή που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία υιοθετούν θέσεις που είναι σε αντίθεση με τις πολιτικές των Ηνωμένων Πολιτειών, του εγγυητή της ασφάλειας της περιοχής, μπορεί να βλέπουν τον Ερντογάν ως έναν ολοένα και πιο σημαντικό εταίρο, ανεξάρτητα από το αν οι κινήσεις των κρατών του Κόλπου συνιστούν μια πραγματική αλλαγή πολιτικής ή απλώς μια τακτική πίεσης για να πείσουν τις ΗΠΑ να είναι πιο προσεκτικές στις ανησυχίες τους.

Όπως τα δύο κράτη του Κόλπου, ο κ. Ερντογάν, παρά την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, έχει ακολουθήσει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική που περιλαμβάνει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Στην τελευταία χάραξη μιας ανεξάρτητης πορείας, πρόσφατα  τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν ότι αποσύρονται από μια δύναμη θαλάσσιας ασφάλειας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, τις Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις (CMF).

Παράλληλα τον Ιούνιο 2023, διάφορα ιρανικά και άλλα μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο του Κατάρ, το Al Jadid, λέγοντας ότι η Κίνα διευκολύνει τις συνομιλίες μεταξύ των ΗΑΕ, της Σαουδικής Αραβίας, του Ομάν και του Ιράν για τη δημιουργία κοινής ναυτικής δύναμης για την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας στον Κόλπο.

Συνολικά, η υποτιθέμενη αποχώρηση των ΗΑΕ από το CMF υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η δημιουργία μιας εναλλακτικής δύναμης που συνδέεται με την Κίνα και η υποστήριξη στον  Ερντογάν θα σηματοδοτούσαν την προθυμία του Κόλπου να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια της περιοχής.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται για μια ακόμη φορά η  τουρκική προσπάθεια εμφάνισης  μείωσης της επιρροής των ΗΠΑ στον Αραβικό κόσμο, κάτι που δεν συνάδει σε επίπεδο κυβερνήσεων, από τη σύναψη των Συμφωνιών Αβραάμ μεταξύ Αραβικών κρατών και Ισραήλ, που ήταν Αμερικανικής έμπνευσης, αλλά ούτε και στην Αραβική νεολαία, αφού σύμφωνα με  την έκθεση που επικαλείται το τουρκικό ΜΜΕ, τα 3/4 της νεολαίας σε Αίγυπτο και  ΗΑΕ  υποστηρίζουν σθεναρά ή εν μέρει τους στενότερους δεσμούς με το Ισραήλ.

Το τελευταίο είναι εξόχως σημαντικό, αφού το Ισραήλ λόγω Παλαιστινιακού εμφανιζόταν ως εχθρός των Αράβων, ενώ από την άλλη είναι παραδιακά ο πιστότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στην Μ. Ανατολή.

Τα παραπάνω δείχνουν τέλος  ότι η Αραβική νεολαία δεν επιθυμεί κλιμακώσεις, πολέμους και εντάσεις στην περιοχή, αλλά ειρηνική συνύπαρξη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...