Τα προηγούμενα χρόνια, ο μήνας Αύγουστος χαιρετιζόταν συχνά στη Ρωσία με κάποιο βαθμό προσοχής, μερικές φορές ακόμη και με πανικό - οι Ρώσοι συζητάνε για τη λεγόμενη "κατάρα του Αυγούστου" που μαστίζει τη χώρα τους - μια δεισιδαιμονική εξήγηση για τον μεγάλο αριθμό θανατηφόρων ατυχημάτων, τρομοκρατικών επιθέσεων ή πολεμικών καταστάσεων που συνέβησαν αυτόν τον μήνα.
Για πολύ καιρό, φαινόταν ότι αυτή η «κατάρα» είχε αρθεί και σχεδόν ξεχαστεί, μειώνοντας τον Αύγουστο, για άλλη μια φορά, σε μια μόνο περαστική περίοδο στα μέσα του καλοκαιριού. Φέτος, ωστόσο, φαίνεται ότι η «κατάρα» επιστρέφει δυναμικά, γράφει το CNN .
Πρώτον, οι Ρώσοι αντιμετώπισαν μια απότομη αύξηση των ουκρανικών επιθέσεων στο έδαφός τους εδώ και αρκετές εβδομάδες , επιθέσεις που έφεραν τον πόλεμο στην πατρίδα της επιτιθέμενης χώρας. Η Μόσχα πληρώνει έτσι το τίμημα για την αιματηρή εισβολή που εξαπέλυσε κατά της γειτονικής χώρας χωρίς πρόκληση και χωρίς λόγο.
Οι απλοί Ρώσοι βλέπουν τώρα πώς μοιάζει η φρικτή βία που υφίσταται η Ουκρανία για σχεδόν ενάμιση χρόνο, αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα. Στη Μαύρη Θάλασσα, οι ρωσικοί εμπορικοί και στρατιωτικοί στόλοι έχουν γίνει στόχος επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας , απειλώντας τις οδούς εφοδιασμού και εμπορίου του επιτιθέμενου κράτους. Μέχρι στιγμής, κάθε μέρα του Αυγούστου κυριαρχούν οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης για επιθέσεις μικρής κλίμακας ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έπληξαν επίσημα κτίρια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή κατοικημένες και εμπορικές περιοχές. Τα περισσότερα καταρρίπτονται από αμυντικά συστήματα, σύμφωνα με αξιωματούχους του εγκληματικού καθεστώτος του Κρεμλίνου, αλλά αρκετά καταφέρνουν να τα προσπεράσουν και να προκαλέσουν όλεθρο και χάος στη Ρωσία.
Μερικοί Ρώσοι λένε ότι φοβούνται από τον πόλεμο που έφτασε στο σπίτι τους
«Είμαστε σοκαρισμένοι που κάτι τέτοιο συμβαίνει εδώ», είπε μια Ρωσίδα σε τοπικά ΜΜΕ της Μόσχας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Δεν είμαστε πολιτικοί, επομένως δεν θέλουμε να σχολιάσουμε», συνέχισε.
Μια άλλη γυναίκα εμφανίστηκε στην τοπική τηλεόραση με καλυμμένο το πρόσωπο για να προστατεύσει την ταυτότητά της, λέγοντας: «Έχω δύο παιδιά και θέλω να σταματήσω να ντρέπομαι που γεννήθηκαν αυτή τη στιγμή». Άλλοι Ρώσοι εκφράζουν την αντίθεσή τους με ακόμη πιο βίαιους τρόπους. Τον Αύγουστο, ο αριθμός των εμπρηστικών επιθέσεων σε στρατιωτικούς χώρους στρατολόγησης σε ολόκληρη τη χώρα αυξήθηκε δραματικά – περισσότερες από 24 πυρκαγιές σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Αξιωματούχοι του καθεστώτος λένε ότι ευάλωτοι πολίτες, όπως οι συνταξιούχοι, «εξαπατούνται» για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις που υποκινούνται από Ουκρανούς πράκτορες που παρουσιάζονται ως αστυνομικοί ή τοκογλύφοι και τους αναγκάζουν να ενεργήσουν ως τέτοιοι. Μια πηγή με δεσμούς με μια κομματική οργάνωση στη Ρωσία, την οποία επικαλείται το CNN, λέει, ωστόσο, ότι οι Ρώσοι ούτε εξαναγκάζονται ούτε εκβιάζονται να δράσουν κατά του καθεστώτος. Το Κρεμλίνο θέλει να κρύψει τη δυσαρέσκεια από την κοινωνία, λένε. «Αν οι άνθρωποι δεν ήταν θυμωμένοι με τις αρχές, τότε δεν θα έκαναν τίποτα», είπε η πηγή στο CNN.
Δύο εβδομάδες καταστροφών για την επιτιθέμενη χώρα
Η δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου ήταν το ίδιο δύσκολη με την πρώτη, με ακόμη περισσότερους νεκρούς και τραυματίες. Μια μυστηριώδης έκρηξη προκάλεσε τον όλεθρο σε ένα εργοστάσιο στη μικρή πόλη Sergiev Posad, δύο ώρες από τη Μόσχα.
Ένα μαύρο σύννεφο καπνού υψώθηκε στον ουρανό της πόλης μετά την έκρηξη. Οι αρχές της Μόσχας επέμειναν ότι ήταν απλώς ένα ατύχημα που προκλήθηκε από ένα ελάττωμα ασφαλείας σε αυτό που κάποτε ήταν μεγάλος κατασκευαστής στρατιωτικού οπτικού εξοπλισμού, όπως γυαλιά νύχτας και τυφέκια. Παρά τους ισχυρισμούς αυτούς, η έκρηξη προκάλεσε σημαντικές καταστροφές – 440 διαμερίσματα και 20 σπίτια χτυπήθηκαν, 184 αυτοκίνητα καταστράφηκαν, 84 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ένας νεκρός και οκτώ άλλοι αγνοούνται.