Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου σε συνεργασία με την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, το 89% των Ουκρανών αντιλαμβάνονται τη διαφθορά ως το δεύτερο σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, μετά τον αιματηρό πόλεμο που ξεκίνησε από τη Ρωσία, και το 94% από αυτούς θεωρούν ότι η διαφθορά είναι «διάχυτη» στην Ουκρανία.
Και μια δεύτερη δημοσκόπηση δείχνει ότι το 77,6% των Ουκρανών πιστεύει ότι ο Ζελένσκι είναι «άμεσα υπεύθυνος» για τη διαφθορά στον στρατό και την κυβέρνηση.
Η δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε καθώς ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την απόλυση όλων των επικεφαλής των περιφερειακών στρατιωτικών κέντρων στρατολόγησης της Ουκρανίας στην τελευταία του εκστρατεία για την εξάλειψη της διαφθοράς, μετά από ισχυρισμούς ότι αξιωματούχοι δωροδοκούσαν όσους δεν ήθελαν να πάνε στο μέτωπο.
Η έρευνα, που διεξήχθη από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας στο Κίεβο, σε συνεργασία με ένα έργο της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, δείχνει ότι «παρά τη βελτίωση της κοινής αντίληψης για την επικράτηση της διαφθοράς, το 94% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να θεωρεί τη διαφθορά πανταχού παρών στην Ουκρανία», αναφέρει το BusinessInsider . Η δημοσκόπηση διεξήχθη τον χειμώνα σε δείγμα περισσότερων από 13.000 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων Ουκρανών εκτοπισμένων εντός και εκτός της χώρας.
Σε μια δεύτερη δημοσκόπηση, περισσότερα από τα τρία τέταρτα των Ουκρανών δήλωσαν ότι θεωρούν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπεύθυνο για διαφθορά στον στρατό και την κυβέρνηση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Τ
ο Interfax ανέφερε ότι στη δεύτερη δημοσκόπηση, το 77,6 τοις εκατό των Ουκρανών δήλωσε ότι ο πρόεδρος είναι «άμεσα υπεύθυνος» για τη διαφθορά. Η έρευνα περιελάμβανε 2.011 συνεντεύξεις με Ουκρανούς από 135 τοποθεσίες της χώρας και διενεργήθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας στο Κίεβο για το think tank «Ilko Kucheriv Democratic Initiatives Foundation». «Η καθυστέρηση της επίλυσης των προβλημάτων που μειώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη νίκη θα πλήξει και τον ίδιο τον πρόεδρο», δήλωσε ο Μπουρκόφσκι, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης.
Ζελένσκι: Η δωροδοκία σε καιρό πολέμου είναι «εσχάτη προδοσία»
"Παράνομος πλουτισμός, νομιμοποίηση παράνομα αποκτηθέντων κεφαλαίων, παράνομα κέρδη, παράνομη μεταφορά νεοσυλλέκτων πέρα από τα σύνορα. Η λύση μας: απολύουμε όλους τους στρατιωτικούς επιτρόπους", ανακοίνωσε ο Ζελένσκι στο Telegram, μετά από έρευνα κατά της διαφθοράς.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι ξεκίνησαν 112 ποινικές έρευνες μετά από επιθεώρηση των ουκρανικών οργάνων κατά της διαφθοράς, των υπηρεσιών ασφαλείας (SBU) και της εισαγγελίας. "Υπάρχουν καταχρήσεις σε διάφορες περιοχές. Ντόνετσκ, Πολτάβα, Βινίτα, Οδησσό, Κίεβο", κατήγγειλε, ζητώντας από τον γενικό διοικητή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Βάλερι Ζαλούζνι, να αντικαταστήσει τους απολυμένους αξιωματούχους με βετεράνους του πολέμου που ξεκίνησε από τον Ρωσία.
«Το σύστημα πρέπει να καθοδηγείται από ανθρώπους που γνωρίζουν ότι σε περιόδους πολέμου, ο κυνισμός και η διαφθορά αντιπροσωπεύουν προδοσία», είπε επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η στρατολόγηση πρέπει να οργανωθεί από «στρατιώτες που ήταν στο μέτωπο ή που δεν μπορούν πλέον να βρίσκονται στα χαρακώματα γιατί έχασαν την υγεία τους ή κάποιο μέλος».
"Η διαφθορά στις στρατολογήσεις θα εξαλειφθεί. Οι επικεφαλής όλων των περιφερειακών κέντρων στρατολόγησης θα απολυθούν και θα αντικατασταθούν από γενναίους πολεμιστές που έχασαν την υγεία τους στην πρώτη γραμμή, αλλά κράτησαν την αξιοπρέπειά τους", έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.
Τον περασμένο μήνα, οι Ουκρανοί ανακριτές συνέλαβαν τον πρώην στρατιωτικό επίτροπο της περιοχής της Οδησσού με τις κατηγορίες για παράνομο πλουτισμό, παραμέληση καθήκοντος και διαφυγή στρατιωτικής θητείας. Ο Τύπος αναφέρει ότι ο ίδιος και η οικογένειά του αγόρασαν ακίνητα στην Ισπανία και πολυτελή αυτοκίνητα αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων.
Υπάρχουν 1.795 στρατιωτικοί επίτροποι στην Ουκρανία, εκ των οποίων οι 135 έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία για την Πρόληψη της Διαφθοράς. Τα σκάνδαλα διαφθοράς ταλανίζουν την Ουκρανία τα τελευταία χρόνια και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε το 2015 ότι αυτό το φαινόμενο έτρωγε τη χώρα «σαν καρκίνος».
.