Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν ως γνωστόν ολοκλήρωσε την τριήμερη περιοδεία του σε Σαουδική Αραβία-Κατάρ και ΗΑΕ, με το Ντουμπάϊ να αποτελεί τον τελευταίο σταθμό αυτής.
Οι συμφωνίες πολλών δισ δολαρίων ΗΑΕ-Τουρκίας "πακέτο" με την έκδοση του αρχιμαφιόζου Peker
Όπως αποκαλύπτει Διεθνές ΜΜΕ σε σχετικό άρθρο του, " Τουρκία και ΗΑΕ υπέγραψαν επίσημες συμφωνίες συνεργασίας ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής έκδοσης του αρχιμαφιόζου Τούρκου Sedat Peker".
Σημειωτέον ότι αυτός "φιλοξενείται " τα τελευταία χρόνια στα Εμιράτα και στο παρελθόν έχει συνταράξει με τις αποκαλύψεις του σε βάρος του Τούρκου Προέδρου την τουρκική κοινή γνώμη.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πέκερ, ο οποίος μετακόμισε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2021, διατύπωσε σοβαρές κατηγορίες εναντίον πρώην και εν ενεργεία κυβερνητικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων κατηγοριών για πολιτικές δολοφονίες, διαφθορά, λαθρεμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών.
Τα βίντεό του στο YouTube όπου έκανε αυτούς τους ισχυρισμούς προσέλκυσαν δεκάδες εκατομμύρια προβολές.
Από ότι φαίνεται ο Ερντογάν δεν τον ξέχασε και ζήτησε την έκδοσή του στην Τουρκία για τα περαιτέρω...
Στο άρθρο επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
"Οι δύο χώρες αποφάσισαν να ανυψώσουν τη διμερή σχέση σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης.
Η επίσημη περιοδεία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις χώρες του Κόλπου ολοκληρώθηκε με μια σημαντική συνάντηση την τρίτη ημέρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).
Οι δεκατρείς(13) συμφωνίες συνεργασίας συμπεριλαμβανομένης αυτής στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας
Ο πρόεδρος κάθισε με τον ομόλογό του, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, στο παλάτι Αλ Βατάν, όπου οι δύο ηγέτες και οι αντίστοιχες αντιπροσωπείες τους συμμετείχαν σε συζητήσεις.
Κατά τη διάρκεια αυτής της διάσκεψης κορυφής, υπογράφηκαν συνολικά 13 συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ, σε τομείς όπως ενέργεια, μεταφορές, υποδομές, logistics, ηλεκτρονικό εμπόριο, χρηματοδότηση, υγειονομική περίθαλψη, τρόφιμα, τουρισμός, ακίνητα, κατασκευές, αμυντική βιομηχανία, τεχνητή νοημοσύνη και προηγμένες τεχνολογίες.
Η σωρευτική αξία αυτών των συμφωνιών ανέρχεται στα 50,7 δισεκατομμύρια δολάρια, καταδεικνύοντας το μέγεθος της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνών, σύμφωνα με δήλωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Προεδρίας.
Η σύσταση «Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου»
Επιβεβαιώθηκε επίσης τη σύσταση ενός «Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου», του οποίου θα ηγούνται από κοινού ο Ερντογάν και ο Μπιν Ζαγιέντ. Αυτή η κίνηση θεωρείται ως ένα σημαντικό βήμα για την ανύψωση της διμερούς σχέσης στο επίπεδο μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, που σηματοδοτεί μια νέα εποχή συνεργασίας.
Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ επιδεινώθηκαν σημαντικά μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, με τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να κατηγορούν τη χώρα του Κόλπου ότι υποστηρίζει το πραξικόπημα.
Ο Ερντογάν ωστόσο σταδιακά ξεκίνησε μια προσέγγιση με τις χώρες του Κόλπου στα τέλη του 2021.
Η νέα στρατηγική σχέση Τουρκίας με χώρες του κόλπου
Ο Τούρκος Πρόεδρος μέσω της περιοδείας του στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναζήτησε εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες για να τονώσει την κακή οικονομία της χώρας του.
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία ήταν 38% τον περασμένο μήνα, πέφτοντας σημαντικά από το υψηλό ποσοτό του 85% τον Οκτώβριο, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα διευρύνθηκε στα 8,37 δισ. δολάρια τον Ιούνιο, επταπλάσιο σχεδόν από το επίπεδο του προηγούμενου έτους.
Η Άγκυρα έχει επιδιορθώσει τους δεσμούς με το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι τα τελευταία δύο χρόνια μετά από μια δεκαετία διαμάχης με τα αραβικά κράτη.
Ο Timothy Ash, αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management του Λονδίνου, είπε ότι οι συμφωνίες αντιπροσωπεύουν μια «νέα στρατηγική σχέση μεταξύ της Τουρκίας και των κρατών του Κόλπου».
Περιγράφοντας έναν «πραγματικό θρίαμβο για τον Ερντογάν και την ομάδα του», ο Ash είπε ότι παρόμοιες δεσμεύσεις από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Κουβέιτ θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Άγκυρα, καθώς ξεκινά μια περίοδο οικονομικής μεταρρύθμισης που αγκαλιάζει μια πιο ορθόδοξη χάραξη πολιτικής.
Πως επηρεάζουν τις σχέσεις Ντουμπάι-Αθήνας;
Εκτίμησή μας είναι ότι οι κινήσεις Ερντογάν και ευρύτερα της τουρκικής διπλωματίας επναναπροσέγγισης με την Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν καλύτερα ως κινήσεις αποκλιμάκωσης και ύφεσης, αλλά όχι απαραίτητα ως επίλυσης των βαθιών ιδεολογικών και στρατηγικών αποκλίσεων της Τουρκίας με τις χώρες αυτές.
Ωστόσο πέραν της οικονομικής διάστασης των συμφωνιών της Τουρκίας με Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ, πραγματοποιήθηκε πώληση μαμούθ τουρκικών drone Bayraktar AKINCI στο Ριάντ και είναι στα σκαριά η συμφωνία συμπαραγωγής έξυπων πυρομαχικών.
Τέλος χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες συμφωνήθηκε μεταξύ Τουρκίας-ΗΑΕ η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας .
Τα παραπάνω θα δημιουργήσουν σχέσεις στρατιωτικής επίδρασης μεταξύ των Αραβικών χωρών και της Τουρκίας, οι οποίες έχουν την δυνατότητα να επηρεάσουν τη στάση τους σε Διεθνή ζητήματα, όπως η Λιβύη και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά και την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας σε Κύπρο και ΝΑ Μεσόγειο.
Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να καλλιεργεί από την πλευρά της τις φιλικές σχέσεις και την στρατιωτική συνεργασία που έχει αναπτύξει με Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ, παρακολουθώντας στενά την τουρκική προσπάθεια επαναπροσέγγισης μαζί τους.