Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Αντίποινα Πούτιν προς Eρντογάν-Βέτο της Μόσχας για ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ προς την Συρία μέσω Τουρκίας

Η αλλαγή στάσης Ερντογάν και το "πράσινο φώς" που έδωσε για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δυσαρέστησε πάρα πολύ τον Πούτιν, ο οποίος αντιλαμβάνεται με τον πλέον οδυνηρό τρόπο ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν ήταν όπως πίστευε φίλος και σύμμαχός του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αλλαγή στάσης του Ερντογάν  έναντι εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ οδηγεί σε ρήξη με τον Πούτιν

Η είσοδος της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει  πολύ σοβαρά επακόλουθα για την ασφάλεια της  Ρωσίας και τα συμφέροντά της σε Βόρεια Ευρώπη-Βαλτική και Αρκτικό κύκλο, αφού η Μόσχα  βλέπει πλέον την Συμμαχία να "εγκαθίσταται "για τα καλά στην Σκανδιναβική χερσόνησο, περικυκλώνοντας την από Βορρά, αποκόπτωντας το Καλίνιγκαντ δια θαλάσσης από τον Ρωσικό στόλο της Βαλτικής, αφού επί της ουσίαςαυτή  γίνεται νατοϊκή λίμνη.

Συνέπεια των παραπάνω εκτιμούμε ότι θα είναι  η αλλαγή της στάσης της Ρωσίας έναντι της Τουρκίας και αμφίδρομα, σε μια σειρά θεμάτων όπου συνεργαζόταν  μέχρι τώρα, όπως σε θέματα ενέργειας  με το πυρηνικό εργοστάσιο Ακουγιού  και το φυσικό αέριο προερχόμενο από την Ρωσία,  τον τουρισμό και  την  μη πιβολή  οικονομικών κυρώσεων από τουρκικής πλευράς προς την Ρωσία, αλλά και στη Συρία, όπου είχαν προχωρήσει σε εκτενείς συνομιλίες μαζί με το Ιράν και τον Άσαντ για το μέλλον της χώρας.

Το Ρωσικό veto για την ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ προς την Συρία μέσω Τουρκίας

Σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, "η Ρωσία, την Τρίτη, άσκησε veto στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για εννιάμηνη ανανέωση  βοήθειας που παρέχεται σε περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους που ζούν  στη βορειοδυτική Συρία που ελέγχεται από φιλότουρκους  μισθοφόρους και μαχητές  και στη συνέχεια απέτυχε να ψηφιστεί  δική της πρόταση, να παραταθεί για έξι μήνες η παραπάνω βοήθεια", αναφέρει  επικαλούμενο το Reuters, ενώ στη συνέχεια επισημαίνει:

"Η άδεια  του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την οποία παρέχεται βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, φαρμάκων και στέγης από το 2014, έληξε τη Δευτέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ήθελε μια 12μηνη ανανέωση.

Αφού η Ρωσία  άσκησε το βέτο στη πρόταση για 9μηνη παράταση που συντάχθηκε από Ελβετία και Βραζιλία, υπέβαλε πρόταση δική της για εξάμηνη παράταση.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, σημείωσε ότι η επιχείρηση βοήθειας δεν μπορούσε να διασωθεί.

Πριν από την ψηφοφορία του Συμβουλίου επί της πρότασης της Ρωσίας, είπε στο σώμα: «Εάν το σχέδιό μας δεν υποστηριχθεί, τότε μπορούμε απλώς να προχωρήσουμε και να κλείσουμε τον διασυνοριακό μηχανισμό».

Η Κίνα απείχε από την ψηφοφορία για την εννεάμηνη συμβιβαστική ανανέωση , ενώ τα υπόλοιπα 13 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ.

Μόνο η Ρωσία και η Κίνα ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Ρωσίας για εξάμηνη παράταση. Δέκα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας απείχαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία καταψήφισαν.

Για να εγκριθεί, ένα ψήφισμα χρειάζεται τουλάχιστον εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία ή τη Βρετανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τόσο το 2022 όσο και το 2020, η εντολή για την επιχείρηση έληξε, αλλά ανανεώθηκε μια μέρα αργότερα.

«Είναι μια θλιβερή στιγμή για τον συριακό λαό», είπε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, στο Συμβούλιο μετά το βέτο της Ρωσίας. «Αυτό που μόλις είδαμε, αυτό που μόλις είδε ο κόσμος, ήταν μια πράξη απόλυτης σκληρότητας.

«Πρέπει να μείνουμε σε αυτό, ο συριακός λαός βασίζεται σε εμάς και πρέπει όλοι να παροτρύνουμε τη Ρωσία να επιστρέψει στο τραπέζι με καλή πίστη», είπε.

Ο Thomas-Greenfield, μετά τη δεύτερη ψηφοφορία, πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εργάζονται με όλα τα μέλη του Συμβουλίου για την ανανέωση της επιχείρησης βοήθειας και κάλεσε τη Ρωσία να επανεξετάσει τη θέση της.

Η θέση της Μόσχας

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η επιχείρηση βοήθειας του ΟΗΕ παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Αναφέρει ότι θα πρέπει να παραδοθεί περισσότερη βοήθεια από το εσωτερικό της χώρας, αυξάνοντας τους φόβους της αντιπολίτευσης ότι η επισιτιστική και άλλη βοήθεια θα τεθεί υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε αρχικά τις παραδόσεις βοήθειας το 2014 σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, από το Ιράκ, την Ιορδανία και δύο σημεία στην Τουρκία.

Αλλά η Ρωσία και η Κίνα το έχουν μειώσει σε ένα μόνο τουρκικό συνοριακό σημείο.

Η καταστολή του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ σε διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας το 2011 οδήγησε σε εμφύλιο πόλεμο, με τη Μόσχα να υποστηρίζει τον Άσαντ και την Ουάσιγκτον να υποστηρίζει την αντιπολίτευση. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία και εκατομμύρια άλλοι είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό."

Συμπέρασμα

Εκτίμησή μας είναι ότι το Ρωσικό veto είναι ένα είδος αντιποίνου προς την Τουρκία, δείχνοντας της ότι δεν την εμπιστεύεται πλέον μετά  την αλλαγή στάσης της έναντι  στο θέμα   αποδοχής εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα με την  εμμονή της η Μόσχα η ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ  να φθάνει στον Άσαντ και από εκεί να διανέμεται στον Συριακό λαό, δείχνει την συνέχιση της στήριξης προς αυτόν από τη Ρωσία, χωρίς ωστόσο να βρίσκει ανταπόκριση στο Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, οπότε  αναμένουμε υπαναχώρησή της τελικά από την αρνησικυρία της σε νεότερο σχετικό ψήφισμα για το εν λόγω θέμα που αναμένουμε να κατατεθεί. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ