Μέση Ανατολή

Γερουσιαστές των ΗΠΑ προς Ισραήλ: "Μην εμποδίζεται την μεταφορά του "Iron Dome" στην Ουκρανία"-Τι φοβάται ο Νετανιάχου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα, με την αποτελεσματική  αεράμυνα να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την έκβαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την προστασία ζωτικών υποδομών της χώρας, ενάντια στους Ρώσους εισβολείς.

Κομβική σημασία στην Ουκρανική αεράμυνα διαδραματίζουν οι Αμερικανικοί πύραυλοι Patriot και NASAMS, οι Γερμανικοί  IRIS-T και άλλα Δυτικά αντιαεροπορικά συστήματα, ωστόσο από την εξίσωση λείπει το Ισραηλινό  σύστημα Iron Dome, αφού η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν το έχει αποστείλλει στους Ουκρανούς.

Γερουσιαστές των ΗΠΑ καλούν το Ισραήλ να μην εμποδίζει την μεταφορά του "Iron Dome" στην Ουκρανία

Σε σχετικό με το θέμα άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ, αναφέρει ότι  Αμερικανοί Γερουσιαστές καλούν το Ισραήλ να σταματήσει να εμποδίζει τη μεταφορά του Iron Dome στην Ουκρανία, επισημαίνοντας:

«Μπορούμε να σώσουμε περισσότερες ζωές Ουκρανών σήμερα αν μεταφέρουμε αυτές τις συστοιχίες. Ωστόσο, λόγω σοβαρών ανησυχιών, η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει εμποδίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να μεταφέρουν αυτές », ανέφεραν.

Οποιαδήποτε πώληση Iron Dome, η οποία είναι ένα κοινό ισραηλινο-αμερικανικό οπλικό σύστημα, πρέπει να εγκριθεί και από τις δύο χώρες πριν από μια συμφωνία με τρίτη χώρα.

Δύο Αμερικανοί Γερουσιαστές κάλεσαν πρόσφατα το Ισραήλ να άρει το βέτο για τη μεταφορά συστοιχιών πυραυλικής άμυνας Iron Dome στην Ουκρανία.

Συγκκριμένα οι γερουσιαστές Lindsey Graham, Ρεπουμπλικανός, και ο Chris Van Hollen, Δημοκρατικός, έγραψαν επιστολή στον Πρόεδρο και μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, καλώντας την Επιτροπή να υποστηρίξει την αεράμυνα της Ουκρανίας διευκολύνοντας τη μεταφορά πρόσθετων μέσων αεράμυνας των ΗΠΑ στην Ουκρανία .

Η Ουάσιγκτον έχει παράσχει στην Ουκρανία εξοπλισμό και πυρομαχικά, όπως και το περιζήτητο Patriot καθώς και συστήματα αεράμυνας HAWK. «Υπάρχουν περισσότερα που μπορούμε και πρέπει να προσφέρουμε», έγραψαν οι Γερουσιαστές στην επιστολή τους.

Οι δύο(2) συστοιχίες "Iron Dome" των ΗΠΑ

Επικαλούμενοι μαρτυρία του Στρατηγού Διαστημικής και Πυραυλικής Άμυνας του Στρατού, Υποστράτηγου Ντάνιελ Κάρμπλερ, οι Γερουσιαστές είπαν ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν επί του παρόντος δύο συστοιχίες Iron Dome, εκ των οποίων η μια είναι έτοιμη για ανάπτυξη, ενώ η άλλη όχι ακόμη.

«Έτσι, ο στρατός έχει μια συστοιχία  Iron Dome] διαθέσιμη για ανάπτυξη εάν λάβουμε αίτημα», είπε ο Υποστράτηγος Karbler κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στις 9 Μαΐου.

Οι Γερουσιαστές έγραψαν ότι κάθε συστοιχία Iron Dome θα μπορούσε να προστατεύσει μια περιοχή περίπου 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

«Μπορούμε να σώσουμε περισσότερες ζωές Ουκρανών σήμερα αν μεταφέρουμε αυτές τις συστοιχίες.  Ωστόσο, λόγω σοβαρών ανησυχιών, η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει εμποδίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να μεταφέρουν αυτές στην Ουκρανία», ανέφεραν.

Πρόσθεσαν ότι δεν ζητούσαν από το Ισραήλ να μεταφέρει τα δικά του συστήματα Iron Dome «αλλά απλώς να επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να μεταφέρουν τις δικές μας συστοιχίες για να βοηθήσουν τον λαό της Ουκρανίας».

Η εναλλακτική πρόταση-λύση

Ο Graham και ο Van Hollen είπαν ότι εάν το Ισραήλ συνεχίσει να αρνείται, οι ΗΠΑ θα πρέπει να κοιτάξουν να μεταφέρουν τα συστήματά τους Iron Dome σε άλλο σύμμαχο των ΗΠΑ υπό τον έλεγχο και την επίβλεψη των δικών τους δυνάμεων, «απελευθερώνοντας έτσι άλλα μέσα αεράμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών που θα μεταφερθούν για να ενισχύσουν τις ανάγκες αεράμυνας της Ουκρανίας  σώζοντας περισσότερες ζωές ».

Ο Γκράχαμ είναι ένθερμος υποστηρικτής της υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Ισραήλ και βρέθηκε πρόσφατα στη χώρα για επίσκεψη, όπου προσπάθησε να προωθήσει περαιτέρω τις επιθυμίες του Ισραήλ για ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία.

Η αμερικανική εταιρεία Raytheon και η Rafael με έδρα το Ισραήλ σχημάτισαν μια κοινή επιχείρηση το 2020 για την κατασκευή του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome στις ΗΠΑ.

Καθώς η Ουκρανία χρειάζεται να υπερασπιστεί τους ουρανούς της ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες έχουν προχωρήσει στην προμήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων όπλων, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας, στο Κίεβο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.

Η προσεκτική στάση του Ισραήλ έναντι της Μόσχας

Ενώ η Ουκρανία έχει ζητήσει τη βοήθεια του Ισραήλ, το τελευταίο δίστασε για να μην διαρρήξει τους δεσμούς με τη Μόσχα.

Το Ισραήλ και η Ρωσία έχουν αναπτύξει μια "ιδιότυπη κατανόηση" όσον αφορά τον πόλεμο στη Συρία, όπου τα Ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποιούν τακτικά αεροπορικές επιδρομές εναντίον Ιρανικών  στόχων εντός της Συρίας, την οποία δεν θα ήθελε να διαταράξει το Ισραήλ δίνοντας οπλικά συστήματα στην Ουκρανία.

Επιπλέον το Ισραήλ βλέπει την πολιτική σύμπραξη Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν για το status της μεταπολεμικής Συρίας με τον Άσαντ στο τιμόνι της χώρας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ παράλληλα ο Πούτιν έχει προβεί σε στρατηγικη αναβάθμιση των σχέσεών του με τους Ιρανούς μετά την βοήθεια των τελευταίων με την αποστολή εκατοντάδων drones στις Ρωσικές ένοπλες Δυνάμεις.

Τέλος η παραλλαβή  24 Ρωσικών μαχητικών  αεροσκαφών SU-35 στο Ιράν,διαφορορποιεί  μερικώς την πλήρη αεροπορική κυριαρχία του Ισραήλ έναντι του Ιράν, κάτι που το Τέλ Αβίβ δεν θα επιθυμούσε να συνεχιστεί από την Μόσχα και γιαυτό δεν επιθυμεί να την δυσαρεστήσει στέλνοντας οπλικά συστήματα του στην Ουκρανία.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...