Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

"Τρύπια" η Τουρκία: Άρνηση της Ισπανίας για απόσυρση των Patriot και αποστολή στην Ουκρανία-Τι σημαντικό αποκαλύπτει για την Τουρκική αεράμυνα

Είναι γνωστό ότι η Ουκρανική αεράμυνα αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα στην υπεράσπιση στρατιωτικών στόχων και έργων υποδομής της χώρας της, από τις συνεχείς Ρωσικές επιθέσεις με drone και βαλλιστικούς πυραύλους.

Η ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της Ουκρανικής αεράμυνας

Η τεχνική των Ρώσων είναι απλή, εκτοξεύοντας αρχικά σε μεγάλους αριθμούς drone καμικάζι κυρίως, αναγκάζουν την Ουκρανική αεράμυνα να ενεργοποιηθεί, φανερώνοντας τη θέση των συστημάτων της, εκτοξεύοντας πυραύλους για την καταστροφή τους.

Αυτό έχει ως  επιπλέον αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση ακριβών και δυσαναπλήρωτων αντιαεροπορικών Ουκρανικών πυραύλων.

Στη συνέχεια οι Ρώσοι εκτοξεύουν βαλλιστικούς πυραύλους ακριβείας κατά των θέσεων της  εξασθενημένης Ουκρανικής αεράμυνας, καταστρέφοντας τα μέσα της.

ΗΠΑ-χώρες του ΝΑΤΟ αποστέλλουν συνεχώς στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, εστιάζοντας πρωτίστως στην ενίσχυση της Ουκρανικής αεράμυνας, με συστοιχίες Patriot , αντιαεροπορικά συστήματα IRIS-T και άλλα συστήματα, την ώρα που ο ίδιος ο Ουκρανός Πρόεδρος εκλιπαρεί για την αποστολή επιπλέον βοήθειας, ιδίως σε Αμερικανικές αντιαεροπορικές συστοιχίες Patriot.

Η Ισπανία δεν αποσύρει τους Patriot της από την Τουρκία για να τους στείλει στην Ουκρανία

Θα περίμενε κανείς ότι η Ισπανία η οποία έχει εγκαταστήσει μια αντιαεροπορική συστοιχία Patriot στην Τουρκία  εδώ και χρόνια και συγκεκριμένα στα Άδανα από τις 26 Ιανουαρίου 2015, θα την απέσυρε στέλνοντας της στην Ουκρανία, αφού ο κίνδυνος προσβολής για την Τουρκία από την κατεύθυνση της Συρίας λόγω του εμφυλίου πολέμου έχει εκλείψει οριστικά.

Μάλιστα η Τουρκία μαζί με Ρωσία και Ιράν, συζητούν ως καλοί φίλοι και σύμμαχοι το μέλλον της Συρίας με τον Άσαντ στο τιμόνι της χώρας.

Συνεπώς δεν υφίσταται κανένας απολύτως κίνδυνος η Τουρκία να προσβληθεί από Συριακούς πυραύλους.

Ωστόσο αίσθηση προκαλεί πρόσφατη σχετική δήλωση της Ισπανίδας Υπουργού Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες, σύμφωνα με την οποία η χώρα της δεν σχεδιάζει να αποσύρει το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας Patriot που βρίσκεται στην Τουρκία και το οποίο  έχει αναπτυχθεί στα Άδανα από το 2015 υπό το ΝΑΤΟ, για να το στείλει στην Ουκρανία.

Σε έγκριτο για αμυντικά θέματα  τουρκικό ΜΜΕ αναφέρεται σχετικά:

"H Ρόμπλες, σε συνέντευξή της στο ισπανικό κρατικό ραδιόφωνο RNE, απάντησε στην ερώτηση για τους πυραύλους Patriot που ζήτησε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι από την Ισπανία, λέγοντας «Αυτό δεν είναι μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή».

Υπενθυμίζεται ότι η ισπανική συστοιχία  Patriot ανέλαβε το έργο της ολλανδικής συστοιχίας Patriot, παρέχοντας υποστήριξη κατά «βαλλιστικών Πυραύλων»  που ενδέχεται να πλήξουν την Τουρκία  από την Συρία , στα πλαίσια  εφαρμογής απόφασης του ΝΑΤΟ από το 2013.

Επί του παρόντος, είναι γνωστό ότι το μόνο επίγειο σύστημα στην Τουρκία με αντιβαλλιστικούς πυραύλους και δυνατότητες αεράμυνας μεγάλου ύψους είναι οι Ισπανικοί Patriot.

Υπάρχει επίσης μια Αμερικανική συστοιχία Patriot PAC-2 στο Incirlik. Ωστόσο, το καθήκον αυτής περιλαμβάνει μόνο την προστασία των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιντσιρλίκ."

Αδύναμη η Τουρκική αεράμυνα

Από τα παραπάνω αποκαλύπτεται για μια ακόμη φορά πόσο αδύναμη εξακολουθεί να είναι η τουρκική αεράμυνα.

Υπολογίζεται ότι η Τουρκία χρειάζεται 8-10 συστοιχίες μεγάλου βεληνεκούς, όπως είναι οι S-400, Patriot  ή οι εγχώριοι Siper, προκειμένου να καλύψει πλήρως την επικράτειά της, πράγμα που φυσικά δεν υφίσταται σήμερα.

Η εγχώρια τουρκικά αεράμυνα συνίσταται από τα αντιαεροπορικά συστήματα, HISAR A+, HISAR O+ και τα SIPER. 

Στην παρούσα φάση η Τουρκία είναι  εξοπλισμένη με δύο πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος της οικογένειας HISAR, το μεσαίου βεληνεκούς HISAR O+ το οποίο  μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση έως 25 χιλιομέτρων και υψόμετρο έως 20 χιλιομέτρων και το μικρού βεληνεκούς HISAR A+ ικανό να πλήξει στόχους έως και 15 χιλιόμετρα (9,3 μίλια).

Σύμφωνα με τους Τούρκους τον προηγούμενο μήνα πραγματοποιήθηκε  με επιτυχία και η τελευταία δοκιμή του πυραύλου SIPER μεγάλου βεληνεκούς, που οι Τούρκοι δίνουν ότι έχει βεληνεκές 150 χιλιόμετρα, αποτελώντας εναλλακτική λύση έναντι των S-400 και Patriot.

Ωστόσο η παραδοχή του Τουρκικού ΜΜΕ ότι "το μόνο επίγειο σύστημα στην Τουρκία με αντιβαλλιστικούς πυραύλους και δυνατότητες αεράμυνας μεγάλου ύψους είναι οι Ισπανικοί Patriot", υποδηλώνει ότι οι Siper δεν είναι έτοιμοι ακόμη, αποκαλύπτοντας έτσι την αχίλλειο πτέρνα της Τουρκίας, που είναι η κακή -ελλιπής αεράμυνά της.

Το κατά πόσο τα τουρκικά αντιαεροπορικά προσεγγίζουν σε αξιοπιστία και δυνατότητες τα ήδη γνωστά Δυτικά αποτελεί ερώτημα. Τέλος εκτίμησή μας είναι ότι η χώρα μας με τα RAFALE, F-16 VIPER και μελλοντικά με τα F-35, θα έχει το αεροπορικό πλεονέκτημα στο Αιγαίο, ακόμη και μετά την υλοποίηση των τουρκικών σχεδιασμών, για δημιουργία "εγχώριας αεράμυνας".

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ