Η ''βόμβα'' μεγατόνων του πρώην Αμερικανού συμβούλου εθνικής ασφαλείας και «γεράκι» του βαθέως αμερικανικού κράτους Τζον Μπόλτον πριν από κάποιους μήνες για την de facto απόφαση δημιουργίας του κράτους του Κουρδιστάν, υλοποιείται ήδη από τις ΗΠΑ στην Β.Συρία και αφορά την μεταφορά του κουρδικού πετρελαίου σε λιμάνι στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είναι γνωστό ότι πρόσφατα είχαμε την απόφαση του καθεστώτος Ερντογάν, με την οποία διακόπτονται οι εξαγωγές πετρελαίου της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) μέσω Τουρκίας, ωθώντας τις τιμές του πετρελαίου στα 80 δολάρια το βαρέλι.
Το Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου διέταξε επίσης την Τουρκία να πληρώσει περίπου 1,5 δισ. δολάρια στο Ιράκ, ως αποζημείωση.
Σύμφωνα με την απόφαση, η Τουρκία αρνείται τώρα τη φόρτωση αργού από το Ιρακινό Κουρδιστάν χωρίς τη συγκατάθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Ιράκ.
Πρόκειται για προφάσεις, αφού οι Τούρκοι παίζουν τα δικά τους ύποπτα παιχνίδια και ουσιαστικά θέλουν να μπλοκάρουν, την πώληση αργού πετρελαίου από τους Κούρδους.
Ο στόχος είναι να μην δοθεί η δυνατότητα στον κουρδικό λαό να αποκομίσει χρήματα ώστε να στηρίξει μελλοντικά την δημιουργία ενός αυτόνομου κράτους, αρχής γενομένης του Ιρακινού Κουρδιστάν.
Στον απόηχο της απόφασης, Κούρδοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχει επιτευχθεί μια προκαταρκτική συμφωνία με τη Βαγδάτη, η οποία θα προσεγγίσει την Τουρκία για να επαναλάβει τις εισαγωγές πετρελαίου από την κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν ( KRG).
Ωστόσο, κανένα τέτοιο αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη και οι όροι μιας πιθανής συμφωνίας παραμένουν αβέβαιοι.
Η Βαγδάτη επιδιώκει να δημιουργήσει έναν νέο μηχανισμό εξαγωγών υπό το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ και τον Κρατικό Οργανισμό Μάρκετινγκ Πετρελαίου (SOMO).
Η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου σηματοδοτεί το τέλος των ανεξάρτητων εξαγωγών πετρελαίου του ιρακινού Κουρδιστάν (KRG) και περιορίζει την αυτονομία του, σε συνεργασία με την Άγκυρα.
Η επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου πιθανότατα θα γίνει υπό την εποπτεία της Βαγδάτης, τροφοδοτώντας ενδεχομένως περαιτέρω πολιτικές εντάσεις.
Αμερικανικό ΜΜΕ, αναφέρει ότι το κουρδικό πετρέλαιο έχει τεράστια σημασία.
"Η απόφαση πυροδότησε πολυεπίπεδες διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχαν βασικοί παράγοντες όπως οι κυρίαρχες φατρίες της KRG, η Βαγδάτη, η Άγκυρα, η Τεχεράνη, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και πιθανώς η Κίνα, η οποία πρόσφατα μεσολάβησε σε συμφωνία μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας για τη διασφάλιση της σταθερότητας στη Ζώνη και ο «μεσαίος διάδρομος» της πρωτοβουλίας του Δρόμου του μεταξιού.
Το 2015, το κουρδικό πετρέλαιο αντιπροσώπευε το 77% των εισαγωγών πετρελαίου του Ισραήλ.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προτρέψει το Ιράκ και την Τουρκία να ξαναρχίσουν τη ροή πετρελαίου από το Ιρακινό Κουρδιστάν, με αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών να τονίζουν δημόσια ότι οι διακοπές στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό δεν εξυπηρετούν κανένα συμφέρον".
Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή καθώς η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει εδώ και χρόνια καμία απογραφή κατοίκων στην τουρκική επικράτεια.
Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει αμερικανικό ινστιτούτο που δείχνει ότι όλα τα βήματα πλέον οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια, στην διάσπαση του σημερινού τουρκικού κράτους και την ανακήρυξη κουρδικού, όσο και αν αυτό φαντάζει σε πολλούς απίθανο ή ουτοπικό.
Οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί ενώ την “βόμβα” στα θεμέλια του τουρκικού κράτους, βάζει εθνολογικός χάρτης των σημερινών κατοίκων της Τουρκίας, αφού δείχνει ότι δεν υπάρχει εθνική ομοιογένεια στην χώρα, εμφανίζοντας τους Τούρκους ως μειοψηφία και τους Κούρδους ως πολυπληθέστερη δύναμη στην χώρα.
Υπενθυμίζουμε ότι σχέδιο ‘κράτος του Κουρδιστάν” θα συμπεριλάβει και την τουρκική περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ, που θα ενωθεί με τις κουρδικές περιοχές του βόρειου Ιράκ και της Συρίας, οδηγώντας στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους που θα είχε πρόσβαση στη θάλασσα, τεράστιους πόρους πετρελαίου και έναν αδιαμφισβήτητο προσανατολισμό υπέρ της Αμερικής και του Ισραήλ.
Σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες, οι Αμερικανοί ετοίμαζαν αεροπορική βάση στο βόρειο Ιράκ, και είχαν δρομολογήσει την αποστολή 4000 χιλιάδων πάνοπλων πεζοναυτών με την συνοδεία αρμάτων μάχης και βαρέως πυροβολικού και πολλαπλών εκτοξευτών .
Σκοπός των ΗΠΑ είναι αφενός η εξουδετέρωση του Ιράν και αφετέρου η δημιουργία Κουρδικού ανεξάρτητου κράτους.
Η Τουρκία παρακολουθεί τα γεγονότα αυτά εδώ και πολύ καιρό από κοντά και «τρέμει» κυριολεκτικά στην ιδέα δημιουργίας Κουρδικού Κράτους, αρχικά με εδάφη του Ιρακινού και συριακού Κουρδιστάν.
Η Άγκυρα γνωρίζει πολύ καλά ότι αργά η γρήγορα έπεται και συνέχεια και όλο το κομμάτι της ΝΑ Τουρκίας «κινδυνεύει» να αποκοπεί με συνοπτικές διαδικασίες. Ειδικά τώρα που μαίνεται καις ένας εσωτερικός "πόλεμος" εντός της χώρας.
Το νέο κράτος, μαζί με το κράτος του Ισραήλ, θα αποτελούσε έναν σταθεροποιητικό παράγοντα στη Μέση Ανατολή και, σύμφωνα με δυτικές πηγές πληροφοριών, μια νέα κουρδική κυβέρνηση βρίσκεται έτοιμη στην περιοχή, κοντά σε μια αμερικανική εγκατάσταση.