Από το πρωί της Παρασκευής, οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας εξακολουθούσαν να αναζητούν την ταυτότητα ενός δράστη που διείσδυσε στη χώρα από τον Λίβανο τη Δευτέρα. Ο δράστης ενεργοποίησε εκρηκτικό μηχανισμό στην άκρη του δρόμου στα βόρεια της χώρας, τραυματίζοντας σοβαρά έναν οδηγό. Αν και ο δράστης σκοτώθηκε αργότερα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) εξακολουθούν να ανησυχούν για αυτό το περιστατικό, καθώς δημιουργεί προηγούμενο.
Το περιστατικό ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα. Οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ βίωσαν τρεις ημέρες ζοφερής αβεβαιότητας και αποκαλυπτικών φημών μετά την εμφάνιση φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απεικονίζουν τη σύλληψη υπό την απειλή όπλου ενός αγνώστου άνδρα δίπλα στον φράχτη των συνόρων με τον Λίβανο. Οι φήμες για την ανεξήγητη σύλληψη του άνδρα συνδέθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μια ισχυρή έκρηξη στην άκρη του δρόμου νωρίς τη Δευτέρα κοντά στον κόμβο Μεγκίντο, περίπου 40 μίλια νότια των συνόρων, κατά την οποία ένας Ισραηλινός οδηγός, Άραβας υπήκοος του Ισραήλ, τραυματίστηκε σοβαρά.
Δεν δόθηκε καμία εξήγηση για αυτόν τον σύνδεσμο ούτε για αυτά τα γεγονότα, επειδή ο στρατιωτικός λογοκριτής επέβαλε μια σαρωτική εντολή φίμωσης, τροφοδοτώντας περαιτέρω τους φόβους. Σύμφωνα με μια φήμη, τέσσερα μέλη της Χεζμπολάχ είχαν διεισδύσει στο Ισραήλ από τον Λίβανο μέσω μιας σήραγγας επίθεσης και παραλίγο να πραγματοποιήσουν μια μαζική τρομοκρατική επίθεση. Οι αναδυόμενες καταγγελίες από δημάρχους πόλεων του βόρειου Ισραήλ για έλλειψη κυβερνητικής χρηματοδότησης για καταφύγια κατά των πυραύλων βοήθησαν μόνο να μπερδέψουν περαιτέρω το θέμα.
Όταν τελικά άρθηκε η εντολή για φίμωση την Τετάρτη, τα γεγονότα αποδείχτηκαν πολύ μακριά από τις φήμες. Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση του στρατού και της υπηρεσίας ασφαλείας Σιν Μπετ, ένας τρομοκράτης είχε πράγματι διεισδύσει στο Ισραήλ από τον Λίβανο, η πρώτη τέτοια διείσδυση εδώ και πολλά χρόνια, επισημαίνει το Al-Monitor. Λέγεται ότι ήταν οπλισμένος και επιδέξιος. Το σημείο εισόδου του δεν είναι ακόμη σαφές, ούτε η οργανωτική του σχέση. Οι περισσότερες ενδείξεις δείχνουν προφανώς τη Χεζμπολάχ, η οποία ελέγχει μεγάλο μέρος του νότιου Λιβάνου. Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι ακόμη κι αν ο εισβολέας ήταν Παλαιστίνιος που είχε υποστεί σιιτική ριζοσπαστικοποίηση από τη Χεζμπολάχ, θεωρεί υπεύθυνο τον αρχηγό της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο εισβολέας πήγε στην περιοχή Μεγκίντο, τοποθέτησε έναν εκρηκτικό μηχανισμό και επέστρεψε προς τον φράχτη των συνόρων — όλα υπό την επαγρύπνηση του στρατού, της αστυνομίας και της Σιν Μπετ. Αυτές οι υπηρεσίες και τα όπλα πληροφοριών τους χρειάστηκαν πάρα πολύ χρόνο για να συνδέσουν τις κουκκίδες και να εντοπίσουν το αυτοκίνητο στο οποίο ταξίδευε με έναν φαινομενικά εξαπατημένο Ισραηλινό που τον είχε οδηγήσει. Μετά από πολλές ώρες καθάρισμα των δρόμων, το όχημα εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε. Οι ειδικές δυνάμεις διέταξαν τους δύο επιβάτες να βγουν, αλλά μόνο ο οδηγός συμμορφώθηκε και βγήκε με τα χέρια στον αέρα. Ο συνεπιβάτης του αρνήθηκε. Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε τη στιγμή που επρόκειτο να πυροδοτήσει την ισχυρή ζώνη εκρηκτικών που φορούσε.
«Αν αυτός ήταν ένας τρομοκράτης που έστειλε η Χεζμπολάχ στο Ισραήλ», είπε στην Al-Monitor υπό τον όρο να μην κατονομαστεί ένας ανώτερος ισραηλινός στρατιωτικός, «σημαίνει ότι κάποιος αποφάσισε να ρισκάρει και να παραβιάσει τους κανόνες του παιχνιδιού, ακόμη και με κόστος πολέμου στο βορρά». Εάν αυτός ο «κάποιος» είναι ο Νασράλα, θα μπορούσε να σημαίνει την κατάρρευση της μακροχρόνιας αμοιβαίας αποτροπής μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ που επιτεύχθηκε μετά τον πόλεμο τους το 2006.
«Από όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο γεγονός ότι ο Νασράλα έχει αποτραπεί από το Ισραήλ μετά τον δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου», δήλωσε στο Al-Monitor ένας ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος ανέπτυξε αυτόν τον τρομοκράτη, αλλά γνωρίζουμε ότι μια επαγγελματική και ακριβής επίθεση αυτού του είδους —για την οποία προετοιμαζόμαστε πολύ καιρό— δεν μπορεί να συμβεί σε αυτό το μέτωπο χωρίς τον Νασράλα, και αυτό μας ανησυχεί».
Το Ισραήλ ανησυχεί βαθιά, λιγότερο για τα ίδια τα γεγονότα παρά για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβησαν. Πολλοί πρώην Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι εχθροί του Ισραήλ ενισχύονται από τις μαζικές δημόσιες διαμαρτυρίες ενάντια στη δικαστική αναθεώρηση που παρακολουθείται γρήγορα μέσω της Κνεσέτ και τις ενδείξεις της καταρρέουσας εσωτερικής συνοχής της. Οι διαμαρτυρίες επεκτάθηκαν σε εκδηλώσεις ανυπακοής από την πλευρά των εφέδρων αξιωματικών που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά πολλών μονάδων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων η Πολεμική Αεροπορία και οι δυνάμεις του κυβερνοχώρου και πληροφοριών, καθώς και η Μοσάντ και η Σιν Μπετ.
Η Χεζμπολάχ μπορεί ακόμα να αποθαρρύνεται από τον Ισραηλινό Στρατό και να γνωρίζει ότι ο ισραηλινός στρατός έκτοτε έχει γίνει μόνο ισχυρότερος. Οι περισσότερες εκτιμήσεις λένε ότι ο Νασράλα δεν έχει πιθανώς κίνητρο προς το παρόν να αντιμετωπίσει τον ισχυρό ισραηλινό στρατό. Ωστόσο, αυτό το σενάριο δεν απορρίπτεται από Ισραηλινούς ειδικούς σε θέματα ασφάλειας.
Η ρητορική του Νασράλα τις τελευταίες εβδομάδες έχει δώσει αξιοπιστία σε μια τέτοια πιθανότητα. Απευθυνόμενος στους οπαδούς του, ο Νασράλα ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ μπορεί να μην επιβιώσει για να γιορτάσει τα 80ά του γενέθλια, αναφερόμενος στην επερχόμενη 75η Ημέρα Ανεξαρτησίας του. Οι ηγέτες της Χαμάς Μαργουάν Ίσα από τη Λωρίδα της Γάζας και ο Σάλεχ αλ-Αρούρι έχουν επίσης προειδοποιήσει για «εκπλήξεις» για το Ισραήλ, καθώς οι μουσουλμάνοι ετοιμάζονται να τιμήσουν τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού, ο οποίος δημιουργεί πάντα εντάσεις στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την ανατολική Ιερουσαλήμ. Στο Ισραήλ, εν τω μεταξύ, η ρητορική από εθνικιστές εξτρεμιστές όπως ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιτάμαρ Μπεν-Γβιρ και ο υπουργός Οικονομικών Μπεζάλελ Σμότριτς συνεχίζουν να πυροδοτούν τις φωτιές που σιγοβράζουν και από τις δύο πλευρές.
Ούτε και η διπλωματική αρένα δεν είναι ενθαρρυντική. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου βλέπει τον πολυπόθητο στόχο του για εξομάλυνση με τη Σαουδική Αραβία να ανεβαίνει σε αυτές τις φλόγες που εξαπλώνονται, καθώς το Ριάντ ανανεώνει τις σχέσεις με τον ορκισμένο εχθρό του - αντί με το Ισραήλ με το οποίο διατηρεί μια ακμάζουσα παρασκηνιακή σχέση. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα —μία από τις τέσσερις μουσουλμανικές χώρες που έχουν ομαλοποιήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, εκτός από το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν — ακολούθησαν το παράδειγμά τους. Εκεί κατευθύνεται και το Μπαχρέιν.
Η ισραηλινο-αμερικανική αντίληψη για μια σιωπηρή περιφερειακή σουνιτική συμμαχία άμυνας κατά του Ιράν φαίνεται να καταρρέει, τόσο επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν άλλα ψάρια να τηγανίσουν όσο και επειδή το Ισραήλ σηματοδοτεί αδυναμία. Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο πρόεδρος των Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν βλέπουν την κατεύθυνση προς την οποία ο Νετανιάχου οδηγεί το Ισραήλ και είναι λιγότερο από πρόθυμοι να πηδήξουν σε αυτό το ασταθές συγκρότημα.
Λίγοι θα ήθελαν να είναι στη θέση του στρατιωτικού αρχηγού του Ισραήλ - του υποστράτηγου Χερζλ Χαλέβι - και λιγότεροι ακόμα στη θέση του διοικητή της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας Υποστράτηγου Τόμερ Μπαρ. Από όλες τις διαμαρτυρίες και τα αιτήματα των εφέδρων αξιωματικών και στρατιωτών σε επίλεκτες στρατιωτικές μονάδες, οι πιο ανησυχητικές είναι αυτές των εφέδρων πιλότων που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της εναέριας δύναμης μάχης της χώρας. Όποιος γνωρίζει το συναίσθημα πολλών από αυτούς τους αεροπόρους καταλαβαίνει πόσο γρήγορα θα μπορούσε να υπονομεύσει την ετοιμότητα της αεροπορίας στην οποία βασίζεται το Ισραήλ για να αποτρέψει τους εχθρούς του.