Μέση Ανατολή

Παγκόσμια πρωτιά για το Ιράν! Ανέπτυξε το μικρότερο σκάφος αεράμυνας στον κόσμο- Ικανό να εκτοξεύει θανάσιμους πυραύλους (Βίντεο)

Είναι γεγονός ότι η αποστολή εκατοντάδων drone καμικάζι κυρίως από το Ιράν στην Ρωσία, βοήθησε σημαντικά και κυρίως αναίμακτα τον Πούτιν, να προβεί στην καταστροφή των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας σε ποσοστό άνω του 50%.

Η στρατιωτική αναβάθμιση του Ιράν

Σε προγενέστερο άρθρο μας αναφερθήκαμε στην εξαργύρωση της παραπάνω βοήθειας από την Ρωσία, όπου σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες θα προμηθεύσει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα το Ιράν με  24 μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-35 καθώς και με αντιαεροπορικά συστήματα S-400.

Τα παραπάνω  εκτιμούμε ότι θα αποτελούν μια λίαν  υπολογίσιμη δύναμη, δυσχεραίνοντας σημαντικά μια αεροπορική επίθεση του Ισραήλ με την συνδρομή των ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Πέραν αυτών το Ιράν διαθέτει στο οπλοστάσιο του πληθώρα βαλλισιτικών πυραύλων εδάφους-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και εκατοντάδων UAV, μεα τα οποία είναι ικανό να επιφέρει σημαντικά πλήγματα, στο Ισραήλ και σε βάσεις των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Μ.Ανατολής.

Ωστόσο η Τεχεράνη επιχειρεί να αυξήσει την ναυτική του ισχύ, επιχειρώντας στην ισορρόπηση του ναυτικού ισοζυγίου  του με αυτού των  ΗΠΑ-Ισραήλ.

Το πρώτο μικρό σκάφος αεράμυνας στον κόσμο

Πρόσφατα η Τεχεράνη αποκάλυψε εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών Ισραήλ -ΗΠΑ,  "το πρώτο  μικρό σκάφος αεράμυνας στον κόσμο ικανό να εκτοξεύει θανατηφόρους πυραύλους από το σύστημα κάθετης εκτόξευσης που διαθέτει", σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, που επισημαίνει:

Στη συνέχεια, ένα βίντεο εμφανίστηκε στα social media στο οποίο ένας πύραυλος εδάφους-αέρος Nawab απελευθερώνεται από το σύστημα κάθετης εκτόξευσης του σκάφους. Σύμφωνα με στρατιωτικούς παρατηρητές, αυτό το σκάφος αεράμυνας τροποποιήθηκε και μετατράπηκε από το βρετανικό Bladerunner. Αυτό οφείλεται στο σχήμα της γάστρας, που μοιάζει με το Bladerunner.

 

 

Το σκάφος φέρεται να ονομάζεται «Zulfiqar-class», ενώ ο Ναυτικός αναλυτής και ειδικός του OSINT HI Sutton πιστεύει ότι αυτό το μικρό σκάφος αεράμυνας, έχει πυραύλους εδάφους-αέρος μικρού βεληνεκούς πιθανόν Nawab ως κύριο οπλισμό του.

Πέρυσι, το Πολεμικό Ναυτικό του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) παρέλαβε τρία ιθαγενώς ανεπτυγμένα σκάφη εξοπλισμένα με εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας.

Σε αντίθεση με άλλα σκάφη εξοπλισμένα με συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας αιχμής για τον εντοπισμό εχθρικών στόχων, το ιρανικό σκάφος αεράμυνας Zulfiqar μοιάζει περισσότερο με «ένα θαλάσσιο κινητό σύστημα αεράμυνας όπως το σύστημα αεράμυνας Tor», σύμφωνα με τον Sutton.

Επιπλέον, στρατιωτικοί παρατηρητές παρατήρησαν ότι το σκάφος διαθέτει πολυλειτουργικό ραντάρ AESA.

Σύμφωνα με αναφορές, το σύστημα κατακόρυφης εκτόξευσης (VLS) βρίσκεται πίσω από την καμπίνα, και ένα αρκετά μεγάλο radome είναι πάνω από αυτό. Το αν αυτό το σκάφος θα χρησιμοποιηθεί εκτενώς παραμένει άγνωστο γιατί μόνο ένα έχει κατασκευαστεί.

Αν και ορισμένα μικρά σκάφη συνήθως φέρουν MANPADS, αυτό είναι το πρώτο μικρό σκάφος με πλήρες σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος.

 

 

Είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι τα μικρότερα σκάφη είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε αεροπορικές επιθέσεις. Ωστόσο, αυτός είναι ένας από τους πολλούς καινοτόμους στρατιωτικούς εξοπλισμούς εγχώριας παραγωγής που έχει τραβήξει την παγκόσμια προσοχή.

Αυτό το σκάφος μπορεί να είναι σε θέση να αμυνθεί από αεροπορικές επιθέσεις μικρής εμβέλειας από ένα σμήνος άλλων σκαφών. Αυτό θα ήταν σημαντικό δεδομένου ότι τα παγκόσμια ναυτικά, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, προχωρούν επίσης σε μη επανδρωμένα πλοία επιφανείας.

Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, το ιρανικό ναυτικό κατέλαβε δύο μη επανδρωμένα πλοία επιφανείας (USVs) του αμερικανικού Ναυτικού Saildrone Explorer στην Ερυθρά Θάλασσα. Τους απελευθέρωσε αργότερα όταν οι ΗΠΑ έστειλαν δύο αντιτορπιλικά, τα USS Nitze και USS Delbert D Black, και δύο ελικόπτερα για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους.

Ωστόσο, το περιστατικό έδωσε την εντύπωση ότι η αντιπαράθεση μεταξύ του IRGC-N και των αντίπαλων ναυτικών θα μπορούσε να γίνει πιο συχνή με μια ενισχυμένη ιρανική ναυτική παρουσία στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάπτυξη ενός μικρού σκάφους αεράμυνας με κινητά στη θάλασσα θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια του Ιράν να ενισχύσει την άμυνά του στη θάλασσα.

Ο  Στόλος του Ιράν

Το πρωί της 9ης Μαρτίου, εικόνες από νέα ταχύπλοα και ένα νέο πλοίο υποστήριξης μεταδόθηκαν από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Το Ιράν έχει ουσιαστικά δύο ναυτικά: το κρατικό ναυτικό και το ναυτικό του IRGC.

Το ναυτικό του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσε ότι πρόσθεσε ένα νέο ωκεανόπλοιο και δεκάδες ταχύπλοα σκάφη εκτόξευσης πυραύλων στον στόλο του.

Ο IRGC πραγματοποίησε τελετή αποκαλυπτηρίων στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς. Μεταξύ των νέων προσθηκών στον στόλο είναι 99 ταχύπλοα σκάφη Ashura και Tariq, τροποποιημένα από εκτοξευτές ρουκετών σε εκτοξευτές πυραύλων, και το ιρανικής κατασκευής αντιτορπιλικό Shahid Mahdavi, πρώην εμπορικό πλοίο.

 

 

 

Οι αναφορές για τα νέα πυραυλικά σκάφη του Ιράν με δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών κυκλοφορούν από το 2020 όταν η Naval Post ανέφερε ότι το Ιράν είχε λάβει 112 σκάφη εκτόξευσης πυραύλων.

Ashura, Taregh και Zulifqar είναι μερικοί από τους λίγους τύπους σκαφών που κατασκεύασε το Ιράν.

Η εισαγωγή αυτών των νέων σκαφών και οι τροποποιήσεις που πραγματοποιεί το Ιράν αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά την ικανότητά του στις θάλασσες, ειδικά όταν αντιμετωπίζει ένα πιο επιθετικό Ισραήλ και μια πιο εχθρική γειτονιά.

Ο IRGC εργάζεται ασταμάτητα για να επεκτείνει τον στόλο του καθώς και την περιοχή επιχειρήσεών του, η οποία περιλαμβάνει πλέον τον Περσικό Κόλπο, τον Κόλπο του Ομάν, την Αραβική Θάλασσα και την Ερυθρά Θάλασσα.

Ο κύριος στόχος είναι η αντιμετώπιση των Ηνωμένων Πολιτειών και των περιφερειακών συμμάχων τους, πρωτίστως του Ισραήλ.

 

Multi-Purpose Warship, Dozens Of Missile Boats Enter Service With Iran’s IRGC (Photos)

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...