Είναι γνωστό ότι η φίλη και σύμμαχος χώρα του Ισραήλ, διαθέτει ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) στον κόσμο.
Ωστόσο, τα ακριβή στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των drones που διαθέτει παραμένουν μυστικά, αν και οι δυνατότητες τους είναι και πάλι στην επικαιρότητα, αφού ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι τα νέα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της χώρας, χρησιμοποιούν βόμβες βαρύτητας, οι οποίες πέφτουν αθόρυβα και χωρίς καπνό, καθιστώντας τους δύσκολους στόχους για την εχθρική αντιαεροπορική άμυνα.
Ο μεγαλύτερος τύπος τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους μπορεί να μεταφέρει περίπου έναν τόνο όπλων και τα drones μεταδίδουν βίντεο ή ρίχνουν βόμβες πριν επιστρέψουν στη βάση. «Κανείς δεν θα το ακούσει, κανείς δεν θα το δει να έρχεται», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters.
Στο θέμα αναφέρετai με άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ, με τίτλο "Κανείς δεν μπορεί να το δει να έρχεται»! Το Ισραήλ αναπτύσσει «βόμβες stealth» στα οπλισμένα drones του που μπορούν να μεταφέρουν έναν τόνο ωφέλιμου φορτίου", του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
"Η αποκάλυψη των δυνατοτήτων τους έρχεται καθώς το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιτέθηκε σε μία από τις εγκαταστάσεις UAV της Τεχεράνης στην επαρχία Ισφαχάν χρησιμοποιώντας drones στις 28 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το Ισραήλ διαθέτει ένα οπλισμένο drone μεγέθους επιβατικού αεροπλάνου που μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις.
Το Heron TP, που παράγεται από την Israel Aerospace Industries, είναι το «βαρύτερο drone» στο απόθεμα του στρατού και μπορεί να μεταφέρει πυρομαχικά με αποτελεσματικό ωφέλιμο φορτίο περίπου ενός τόνου.
Ο αξιωματικός είπε ότι τα όπλα είναι επίσης ισραηλινής κατασκευής και μπορούν να φτάσουν σε ταχύτητα ήχου κατά την ελεύθερη πτώση.
Ωστόσο, ο αξιωματικός διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορούν να μεταφέρουν βόμβες ενός τόνου, προφανώς αναφερόμενος στην απαίτηση να εξισορροπούνται τα ωφέλιμα φορτία που μεταφέρονται κάτω από τα φτερά των drones.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, η Γερμανία ανακοίνωσε την προμήθεια 140 drones Heron TP.
Εκείνη την εποχή, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει την πλειοψηφία τους για «επιχειρησιακή χρήση» και την υπόλοιπη για εκπαίδευση.
Το Ιράν, ένας περιφερειακός εχθρός του Ισραήλ, προμήθευσε στη Ρωσία τουλάχιστον δύο τύπους μη επανδρωμένων αεροσκαφών εγχώριας παραγωγής. Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ προσπάθησε να παραμείνει ουδέτερο στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, αλλά παρόλα αυτά παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.
Δυνατότητες του Ισραηλινού Drone
Το Royal United Services Institute, ένας ερευνητικός οργανισμός με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει αναδειχθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς drone στη Μέση Ανατολή και εξαγωγέας.
Σύμφωνα με γνώστες της βιομηχανίας, το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ έχει μια πολιτική μυστικότητας που εμποδίζει τους κατασκευαστές να διαφημίσουν τις δυνατότητες των drones.
Δεδομένης της ευαισθησίας του θέματος, ο Ισραηλινός διοικητής, ο οποίος δεν αποκάλυψε το όνομά του, είπε ότι τυχόν μεταφορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών με δυνατότητα χρήσης βομβών, θα πραγματοποιούνταν από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, εξαλείφοντας την ανάγκη δημοσιότητας.
Περισσότερα από 50 έθνη είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν ισραηλινής κατασκευής αναγνωριστικά UAV, κάτι που λέει πολλά για τη διάδοσή τους. Τα Hermes 450 και Hermes 900 είναι άλλα οπλισμένα UAV, σύμφωνα με το British Royal United Services Institute (RUSI).
Πάνω από το 60% όλων των αποστολών UAV παγκοσμίως το 2017 ήταν από το Ισραήλ, ανέφερε η RUSI. Ένας Ισραηλινός εφευρέτης που μετακόμισε στις ΗΠΑ κατασκεύασε το drone που τελικά εξελίχθηκε σε αμερικανικό Predator.Το Ισραήλ αποκάλυψε τη χρήση ένοπλων drones τον Ιούλιο του 2022 μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες μυστικότητας. Το Ισραήλ τα είχε αναπτύξει ως μέρος μιας σειράς επιλογών επιτήρησης και χτυπήματος μετά από επιφυλακή από εισβολές αρμάτων μάχης κατά τη διάρκεια ενός πολέμου του 1973.
Ο ισραηλινός στρατός μετέφερε τη σύγκρουση σε νέο επίπεδο τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν ενέκρινε την χρήση ένοπλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη.
Τον Νοέμβριο του 2022, ένας Ισραηλινός στρατηγός έδωσε λεπτομέρειες για τα δύο σώματα, την αεροπορία και το πυροβολικό, που χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθούν σε Παλαιστίνιους εχθρούς και πιθανούς στόχους μακριά , όπως το Ιράν ή το Σουδάν.
Το drone Hermes κατασκευάζεται από την Elbit Systems, ενώ το Eitan και το Heron παράγονται από την Israel Aerospace Industries (IAI). Επιπλέον, το Ισραήλ διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από περιπλανώμενα πυρομαχικά, όπως το IAI Harop, το Harpy, το Rafael’s Firefly και άλλα.
Τα οπλισμένα drones θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε μεγάλης κλίμακας συγκρούσεις όπως αυτή που μαίνεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία.
Το Ισραήλ έχει επίσης τηρήσει τους κανόνες του καθεστώτος ελέγχου τεχνολογίας πυραύλων (MTCR), μιας άτυπης παγκόσμιας πολιτικής συμφωνίας 35 εθνών για την πρόληψη της εξάπλωσης πυραύλων και πυραυλικής τεχνολογίας., χωρίς όμως, η χώρα να είναι επίσημο μέλος του MTCR. "
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι το Ισραήλ έχει στην διάθεσή του ένα υπερόπλο drone με δυνατότητα μεταφοράς ωφέλιμου φορτίου 1 τόνου βομβών που οδηγούνται στον στόχο εκτελώντας ελεύθερη πτώση, γεγονός που καθιστά που το πιθανότερο ευθύνεται για την πρόσφατη επίθεση σε Ιρανικές εγκαταστάσεις drones στο Ισφαχάν.
Σε αντίθεση με τους πυραύλους Hellfire που εκτοξεύονται από τα αμερικανικά drones,τα Ισραηλινά πυρομαχικά δεν διαθέτουν συστήματα πρόωσης που παράγουν τον ενδεικτικό θόρυβο και τον καπνό που σχετίζονται με τους μετακαυστήρες καυσίμου, γεγονός που τα καθιστά μη αναγνωρίσιμους στόχους από την εχθρική αεράμυνα.