Μέση Ανατολή

Από τη Μ. Ανατολή η λύση; Τα ΗΑΕ επιταχύνουν την ανάπτυξη τεράστιου πεδίου φυσικού αερίου

Οι συνεχιζόμενες υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο ώθησαν πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να επισπεύσουν την ανάπτυξη έργων φυσικού αερίου στη Μέση Ανατολή, με την τελευταία ανακοίνωση της ιταλικής μεγάλης Eni σχετικά με τα ΗΑΕ να είναι το τελευταίο παράδειγμα.

Σύμφωνα με σχόλια της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλός της, Claudio Descalzi, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον ομόλογό του από την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC), Sultan al-Jaber, στο Άμπου Ντάμπι, για να συζητήσουν την επιτάχυνση της ανάπτυξης της Ghasha και το έργο Offshore Block 2. Η παραχώρηση Ghasha είναι η μεγαλύτερη υπεράκτια ανάπτυξη όξινου αερίου στον κόσμο, που περιλαμβάνει όχι μόνο το ίδιο το κοίτασμα Ghasha αλλά και τα κοιτάσματα Hail, Hair Dalma, Satah, Bu Haseer, Nasr, SARB, Shuwaihat και Mubarraz επίσης.

Η πρώτη παραγωγή από αυτήν αναμενόταν να ξεκινήσει το 2025, με στόχο την παραγωγή τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών ημερησίως (bcf/d) φυσικού αερίου έως το 2030. Η Eni είναι ο κάτοχος του μεγαλύτερου ξένου μεριδίου της ADNOC, με μερίδιο 25%, ακολουθούμενη από τη γερμανική Wintershall Dea (10%), την αυστριακή OMV (5%) και τη ρωσική Lukoil (5%). Ο al-Jaber της ADNOC επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι: «Η ADNOC δεσμεύεται να ξεκλειδώσει τα άφθονα αποθέματα φυσικού αερίου των ΗΑΕ για να επιτρέψει την εγχώρια αυτάρκεια φυσικού αερίου, τη βιομηχανική ανάπτυξη και διαφοροποίηση, καθώς και να καλύψει την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου».

Ένα από τα βασικά έργα

Η παραχώρηση Ghasha ήταν ένα από τα βασικά έργα που αποτελούσε μέρος των συμβάσεων γεώτρησης 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που παραχώρησε πρόσφατα η ADNOC ως μέρος των σχεδίων των ΗΑΕ να βοηθήσει τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ να επιτύχει αυτάρκεια φυσικού αερίου και στη συνέχεια να αναζητήσει εξάγοντας το πλεόνασμα.

Η αυτάρκεια σε φυσικό αέριο αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου «Επιχείρηση 300 δισεκατομμυρίων» των ΗΑΕ που σκοπεύει να αυξήσει τη συνεισφορά του βιομηχανικού τομέα της χώρας σε 300 δισεκατομμύρια AED (81 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) από τα σημερινά 133 δισεκατομμύρια AED μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Αυτός ο στόχος, με τη σειρά του, αποτελεί μέρος της Πολιτικής Κυκλικής Οικονομίας 2021-2031 των ΗΑΕ και θα επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω της δημιουργίας 13.500 βιομηχανικών εταιρειών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, που καλύπτουν τους τομείς της μεταποίησης, των κατασκευών, της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου, των ορυχείων και των λατομείων. Όλα αυτά ευθυγραμμίζονται με τα ευρύτερα σχέδια της ADNOC για επέκταση των επιχειρήσεων υδρογονανθράκων (και χαμηλών εκπομπών άνθρακα), για τις οποίες έχει ανακοινώσει σχέδια δαπανών ύψους 127 δισεκατομμυρίων δολαρίων από φέτος έως το τέλος του 2026.

Η αυτάρκεια σε φυσικό αέριο θα επιτρέψει επίσης στα ΗΑΕ να δημιουργήσουν έναν στρατηγικό τομέα πετροχημικών και να αποφύγουν να εξαρτώνται από το Κατάρ για το φυσικό αέριο που χρειάζεται για το ηλεκτρικό του δίκτυο. Αυτή η κίνηση προς την αυτάρκεια στον τομέα του φυσικού αερίου ενεργοποιήθηκε μετά την ανακάλυψη του τεράστιου ρηχού κοιτάσματος φυσικού αερίου που έγινε το 2020 στο Jebel Ali, το οποίο, σύμφωνα με δηλώσεις των εταιρειών που αναπτύσσουν την τοποθεσία - ADNOC και της Αρχής Προμήθειας του Ντουμπάι - κατέχει περίπου 80 τρισ. κυβικά πόδια αερίου σε μια περιοχή 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων μεταξύ του Άμπου Ντάμπι και του Ντουμπάι. Μετά από αυτό, το κυνήγι για περαιτέρω σημαντικά κοιτάσματα αερίου επιταχύνθηκε, και όχι μόνο κοντά στις προηγούμενες ανακαλύψεις. Πέρυσι, η ADNOC ανακοίνωσε αύξηση των εθνικών αποθεμάτων κατά 16 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf) φυσικού αερίου, ανεβάζοντας τα αποθέματα φυσικού αερίου των ΗΑΕ σε 289 tcf.

Ένα άλλο από τα συστατικά εμιράτα των ΗΑΕ, το Sharjah, ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα προτάσεις για την έναρξη ενός υπεράκτιου γύρου προσφορών για το νέο του εύρημα αερίου και συμπυκνωμάτων στο Block B. Η Eni έχει επίσης 50% σε αυτήν την περιοχή, με το άλλο μισό να κατέχεται από το κράτος- ανήκε η Sharjah National Oil Corp (SNOC), και εδώ η ιταλική εταιρεία ανακάλυψε τη δεξαμενή Mahani. Σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές της Eni, το πρώτο πηγάδι στο Μαχάνι πέτυχε ρυθμούς ροής έως και 50 εκατομμυρίων τυπικών κυβικών ποδιών την ημέρα (mmcf/d) άπαχου αερίου και σχετικού συμπυκνώματος. Η SNOC περιορίζει επί του παρόντος την παραγωγή από το πηγάδι φυσικού αερίου Mahani-1 σε λιγότερο από 50 mmcf/d προκειμένου να συλλέξει δεδομένα και να οριοθετήσει τη δεξαμενή, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της κρατικής εταιρείας, Hatem al-Mosa. 

Τι συμβαίνει με το Offshore Block 2

Το Offshore Block 2, το δεύτερο από τα μεγάλα έργα που προορίζονταν για γρήγορη παρακολούθηση την περασμένη εβδομάδα, διαθέτει επίσης την Eni ως κύριο μέτοχο, με μερίδιο 70% (το υπόλοιπο κατέχεται από την PTTEP της Ταϊλάνδης). Στα τέλη Ιουλίου ανακαλύφθηκε μια νέα, βαθύτερη δεξαμενή που υποδείκνυε 1,0-1,5 tcf ακατέργαστου αερίου, σχεδόν διπλασιάζοντας τον όγκο του ανακαλυφθέντος πεδίου, σύμφωνα με ένα σχόλιο της ADNOC εκείνη την εποχή. Η ανακάλυψη του Ιουλίου ακολούθησε αυτή που έγινε τον Φεβρουάριο από έναν πιο ρηχό στόχο και ανεβάζει το συνολικό δυναμικό αερίου που ανακαλύφθηκε από το Τεμάχιο 2 σε 2,5-3,5 tcf. Η Eni δραστηριοποιείται επίσης σε άλλες υπεράκτιες περιοχές του Άμπου Ντάμπι και του Ρας Αλ Χαϊμά, ενός άλλου εμιράτου των ΗΑΕ.

Οι προσπάθειες της Eni στα ΗΑΕ θα συμπληρώσουν τις προσπάθειες άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες, κυρίως της γαλλικής TotalEnergies, η οποία υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία συνεργασίας με την ADNOC που περιλαμβάνει συνεργασία στο εμπόριο, την προμήθεια προϊόντων και τη δέσμευση, χρήση και αποθήκευση άνθρακα. Όπως τονίστηκε και αναλύθηκε πρόσφατα από το OilPrice.com, η TotalEnergies βρίσκεται στην πρωτοπορία της πολιτικής της Γαλλίας να προσπαθεί να μειώσει τη δική της εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας επεκτείνοντας και επισπεύδοντας την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή. Όπως δήλωσε η TotalEnergies κατά την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας με την ADNOC: «[Η συμφωνία περιλαμβάνει] την ανάπτυξη έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ΗΑΕ για τη διασφάλιση βιώσιμου ενεργειακού εφοδιασμού στις αγορές και τη συμβολή στην παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια».

Αυτό, με τη σειρά του, ακολούθησε την υπογραφή της Συνολικής Στρατηγικής Ενεργειακής Συνεργασίας ΗΑΕ-Γαλλίας, η οποία εστιάζει επίσης στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Γαλλίας στο μέλλον. Τέτοιες ανησυχίες για τις αρνητικές επιπτώσεις για τη Γαλλία που προκύπτουν από τις κλιμακωτές απαγορεύσεις στη ρωσική ενέργεια επανήλθαν νωρίτερα τον Ιούλιο από τον υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος είπε: «Ας προετοιμαστούμε για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, σήμερα αυτή είναι η πιο πιθανή επιλογή». Αν και η Γαλλία λαμβάνει ελαφρώς λιγότερο από το 20% των εισαγωγών φυσικού αερίου της από τη Ρωσία - πολύ λιγότερο από πολλά άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μειώθηκαν σχεδόν κατά 60% σε μηνιαία βάση (m-o-m) τον Ιούνιο , σε περίπου 1,06 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου.

Εκτός από τα νέα στοιχεία που περιγράφονται στη συμφωνία εταιρικής σχέσης, η TotalEnergies έχει πολλά μεγάλα έργα φυσικού αερίου υπό ανάπτυξη στα ΗΑΕ. Το μερίδιο της κατά 40% στην παραχώρηση αντισυμβατικού φυσικού αερίου Ruwais Diyab έχει στόχο παραγωγής 1 bcf/d μέχρι το 2030 και είδε την πρώτη παραγωγή το 2020. Η γαλλική εταιρεία έχει επίσης μερίδιο 15% στην ADNOC Gas Processing, η οποία παράγει υγρά και συμπυκνώματα φυσικού αερίου από το σχετικό αέριο που παράγεται από την ADNOC Onshore και μερίδιο 5% στο ADNOC LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ