ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Σοκ και δέος για Φον Ντερ Λάιεν και λοιπούς-Τραμπ και Πούτιν σε προχωρημένες συζητήσεις για ενεργειακό ελέγχο της Ευρώπης και εξόρυξη σπάνιων γαιών

Το μεγάλο κόλπο Τραμπ και Πούτιν αδειάζει την Ευρώπη, αφήνοντας την στα κρύα του λουτρού μέσα σε ένα τρομερά επικίνδυνο οικονομικό περιβάλλον για πρώτη φορά μετά το 1945.

“Η Μόσχα και η Ουάσιγκτον έχουν ξεκινήσει συζητήσεις σχετικά με την εξόρυξη διαφόρων σπάνιων γαιών και έργων στη Ρωσίᨔ δήλωσε ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων,Κυρίλ Ντμιτρίεφ, στην εφημερίδα Izvestia.

Πρόκειται για νέο κόλπο χολιγουντιανών διαστάσεων από τον Τραμπ σε ΕΕ και ηγέτες της, μετά την σφαλιάρα των δασμών ύψους 25% σε όλα τα εισαγόμενα από την Ευρώπη οχήματα, ενώ διαλύει και την συμφωνία Κιέβου-Λονδίνου.   

Η μεγάλη ιστορία της «γενναιόδωρης» προσφοράς του Τραμπ στον Ζελένσκι σχετικά με τους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας προσέλκυσε αναμενόμενα την προσοχή όλων, αλλά τα αληθινά κίνητρα και τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου προς αυτή την κατεύθυνση παρέμειναν μυστήριο για τους περισσότερους σχολιαστές, αν και η λύση της ήταν πάντα μπροστά στα μάτια τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγοι παρατήρησαν ότι το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού σχεδίου συμφωνίας των 55 σελίδων που διέρρευσε δεν ήταν αφιερωμένο στο υπέδαφος της Ουκρανίας, με τους αμύθητους θησαυρούς της, για τους οποίους το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ συμπέρανε ότι είναι σπάνιοι, αλλά σε ό,τι βρίσκεται πάνω από αυτά,  δηλαδή, το σύστημα αγωγών φυσικού αερίου και τις σχετικές υποδομές.

Το προσχέδιο της συμφωνίας δεν κρύβει καν το γεγονός ότι ο Τραμπ, πρώτα και κύρια, θέλει πραγματικά να ελέγχει τους «αγωγούς και άλλες μεταφορικές εγκαταστάσεις» στην Ουκρανία, και να λαμβάνει αιώνια ενοίκιο από αυτούς.

Εδώ όμως τίθεται το ερώτημα, πώς να πάρει τέλη διέλευσης από έναν άδειο αγωγό;

Η απάντηση των Ρώσων ειδικών είναι ότι πρώτα πρέπει να το γεμίσει με αέριο.

Και ο μόνος τρόπος για να γεμίσει τον  ουκρανικό αγωγό με αέριο είναι η επιστροφή της Ρωσίας στον εφοδιασμό της Ευρώπης πάση θυσία.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, οι εκπρόσωποι του Τραμπ διεξάγουν επί του παρόντος ισχυρές συνομιλίες με την Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, συζητείται όχι μόνο η αποκατάσταση της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω του εδάφους των υπολειμμάτων της Ουκρανίας,  υπό τον έλεγχο πλέον των ΗΠΑ,  αλλά και μέσω του υπεράκτιου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Bild, ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Ρίτσαρντ Γκρένελ, πραγματοποιεί συνομιλίες στην Ελβετία για την επανεκκίνηση του αγωγού ακριβώς στο γραφείο της μητρικής εταιρείας του έργου, Nord Stream 2 AG.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αυτό το σημείο, τρομερές αμφιβολίες μπήκαν στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, η βρετανική εφημερίδα The Telegraph δημοσίευσε ένα άρθρο που εξέφραζε ευθέως την υποψία ότι οι αμερικανικές δηλώσεις ότι «ο Πούτιν δεν θα τολμήσει να επιτεθεί (στο ουκρανικό σύστημα φυσικού αερίου) εάν υπάρχει εμπορικό συμφέρον στην Αμερική», δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της Ουκρανίας, αλλά έχουν άμεση σχέση με τη δημιουργία μιας νέας κοινής επιχείρησης μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

“Οι Ευρωπαίοι πρέπει ακόμη να συνειδητοποιήσουν, να αποδεχτούν, το γεγονός ότι οι αμερικανο-ρωσικές διαπραγματεύσεις για τα μέταλλα σπάνιων γαιών βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Επίσης και το γεγονός ότι συζητείται η κοινή ανάπτυξη των πόρων της Αρκτικής και η επιστροφή αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών εκεί.

Υπάρχει πιθανότητα να πωληθούν έργα σε Αμερικανούς εταίρους στο πλαίσιο της ανάπτυξης της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής, και το γεγονός ότι έχουμε ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία για τη διευρυμένη εισαγωγή ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων στην παγκόσμια αγορά”, τονίζει ο Ρώσος ειδικός Κυρίλ Στρέλνικωφ.

“Ο Τραμπ είναι βέβαιος ότι έχει καταλήξει σε ένα υπέροχο, έξυπνο σχέδιο και προετοιμάζει το έδαφος ώστε όλα να ενωθούν και να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, και δεν υπάρχει λόγος να τον αποθαρρύνουμε.

Η Ρωσία, χωρίς να κουνηθεί, έχει αναμορφώσει τον κύριο γεωπολιτικό της αντίπαλο και σχεδόν εχθρό της, σε έναν υπερδραστήριο μεσίτη που χωρίς να κλείσει μάτι, θα ανατρέψει καθεστώτα που αρνούνται να αγαπήσουν τα δώρα της Ρωσίας με όλη τους την καρδιά για ένα μικρό κλάσμα της τιμής, και αυτό είναι υπέροχο”, συνεχίζει ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, θα μπορούσε επιπλέον να αποφέρει έως και δέκα δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στο ρωσικό ταμείο μόνο για το πετρέλαιο τα σχέδια αυτά.

Οι λόγοι είναι απλοί , αν πάρουμε την Ευρώπη για παράδειγμα, ο Τραμπ θα χαρεί πολύ να τροφοδοτεί με ρωσικό πετρέλαιο και  φυσικό αέριο στην μέγιστη τιμή, εξοικονομώντας η Ρωσία πολλά σε logistics (ο «σκιώδης στόλος» και μεγάλες διαδρομές κοστίζουν πολλά), ασφάλιση και αποκατάσταση της πρόσβασης σε φθηνή χρηματοδότηση.
Για δεκαετίες, η Ρωσία οικοδομεί  εμπορικές αποστολές σε διάφορες χώρες, επενδύοντας σημαντικούς πόρους σε αυτό το θέμα.

“Μπορεί να προκύψει το ερώτημα, τι γίνεται με τη στρατηγική συνεργασία με τους εταίρους μας BRICS, ιδίως την Ινδία και την Κίνα;

Θα προδώσουμε την πορεία μας προς έναν πολυπολικό κόσμο και την απόρριψη της ηγεμονίας;

Και με την Κίνα, και με την Ινδία, και με άλλους αξιοσέβαστους εταίρους, όλα θα είναι πολύ καλά, προβλέψιμα, διαφανή και αμοιβαία επωφελή, και κανείς δεν θα φύγει προσβεβλημένος.

 Η Ρωσία θα εκπληρώσει όλα τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια και τις στρατηγικές συμφωνίες μέχρι το τελευταίο σημείο.

Οι εταίροι μας πρέπει να ενδιαφέρονται για μια ισχυρή Ρωσία και η Ρωσία θα γίνει ισχυρότερη αναπτύσσοντας συνεργασία με όλους όσους ενδιαφέρονται γι' αυτήν.

Η ίδια Κίνα δεν έδωσε ποτέ στη Ρωσία καμία δέσμευση να μην ασχοληθεί με την Αμερική, και ακόμη και στο πλαίσιο της τρέχουσας τριβής με τις ΗΠΑ, συνεχίζει να προσελκύει Αμερικανούς επενδυτές και κατασκευαστές.

Για παράδειγμα, προσκάλεσε πρόσφατα τους επικεφαλής μεγάλων αμερικανικών εταιρειών όπως η Apple, η Pfizer, η Mastercard και η Cargill στο ετήσιο China Development Forum και ο Κινέζος αντιπρόεδρος He Lifeng τους διαβεβαίωσε για την ανθεκτικότητα της κινεζικής οικονομίας και τόνισε την προθυμία του να βελτιώσει τις συνθήκες για τους ξένους επενδυτές.

Όσο για την πολυπολικότητα, λειτουργεί προς όλες τις κατευθύνσεις και δεν δίνει σε κανέναν την ευκαιρία να αποκτήσει αθέμιτο πλεονέκτημα”, συνέχισε ο Ρώσος ειδικός.

Τα σχέδια Τραμπ και Πούτιν είναι τεράστια και αφορούν τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, την Αρκτική, και τις σχέσεις με την Κίνα σε μοτίβο win-win.

Η Ευρώπη απουσιάζει πλήρως από αυτές τις επερχόμενες κοσμογονικές αλλαγές, αντιμετωπίζοντας μία ακόμη οικονομική κρίση με το σχέδιο αμυντικής θωράκισης της με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ