Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Πάνε για ξεπούλημα ορυκτών πριν τη μετάβαση! Τα ΗΑΕ επιταχύνουν σχέδιο για αύξηση παραγωγικής ικανότητας πετρελαίου

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιταχύνουν ένα σχέδιο για την αύξηση της παραγωγικής τους ικανότητας πετρελαίου, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, καθώς προσπαθούν να εξαργυρώσουν τα αποθέματά τους αργού προτού ο κόσμος μεταβεί σε καθαρότερη ενέργεια.

Η Abu Dhabi National Oil Co. (Adnoc), η οποία αντλεί σχεδόν όλο το πετρέλαιο των ΗΑΕ, θέλει να μπορεί να παράγει 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2025, σύμφωνα με τις πηγές. Αυτό είναι νωρίτερα από έναν στόχο που είχε αποκαλυφθεί προηγουμένως για το 2030.

Ο νέος στόχος θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί και μπορεί να αυξήσει το κόστος ενός έργου που είχε ήδη οριστεί να κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια. Η Adnoc και η κυβέρνηση των ΗΑΕ σχεδίαζαν αρχικά να προωθήσουν τον στόχο μέχρι το 2027, πριν αποφασίσουν για το 2025.

Τα ΗΑΕ πιέζουν να πουλήσουν περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ οι τιμές των ορυκτών καυσίμων παραμένουν υψηλές. Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε στα 120 δολάρια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενώ έχει υποχωρήσει από τον Ιούνιο σε περίπου 90 δολάρια εν μέσω ανησυχιών για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από το κόστος παραγωγής των ΗΑΕ.

«Καθώς ενστερνιζόμαστε την ενεργειακή μετάβαση και την αδιάλειπτη επιχείρησή μας, θα συνεχίσουμε να διερευνούμε πιθανές ευκαιρίες που μπορούν να ξεκλειδώσουν περαιτέρω την αξία, να απελευθερώσουν κεφάλαια και να ενισχύσουν τις αποδόσεις», δήλωσε η Adnoc σε δήλωση στο Bloomberg. Δεν διευκρίνισε εάν ο στόχος του 2030 είχε αλλάξει.

Η κρατική Adnoc ζήτησε από διεθνείς εταιρείες που είναι εταίροι στα κοιτάσματα πετρελαίου της να αυξήσουν τα μακροπρόθεσμα επίπεδα παραγωγής τους κατά 10% ή περισσότερο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Εάν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιτύχουν τον στόχο του 2025, ενδέχεται να προσπαθήσουν να αυξήσουν περαιτέρω την παραγωγική τους ικανότητα στα 6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας, είπαν.

Τα ΗΑΕ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον ΟΠΕΚ μετά τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ. Λέει ότι έχει την ικανότητα να παράγει λίγο περισσότερα από 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Αλλά περιορίζεται να φτάσει σε αυτό το επίπεδο λόγω των ανώτατων ορίων που επιβάλλονται από το καρτέλ, το οποίο προσπαθεί να εξισορροπήσει την προσφορά και τη ζήτηση.

Τον περασμένο μήνα, η ημερήσια παραγωγή αργού των ΗΑΕ ήταν λίγο κάτω από τα 3,4 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Πράσινοι Στόχοι

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, μια ομάδα 23 εθνών με επικεφαλής τους Σαουδάραβες και τη Ρωσία, πρόκειται να διατηρήσουν τα όρια παραγωγής για το υπόλοιπο του έτους. Η Σαουδική Αραβία έχει δηλώσει ότι θέλει να τις επεκτείνει με μια νέα συμφωνία που ισχύει μέχρι το 2023.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυξάνουν την ικανότητα παραγωγής πετρελαίου, ενώ παράλληλα προσπαθούν να εξουδετερώσουν τις εκπομπές άνθρακα έως το 2050, εν μέρει επενδύοντας σε ηλιακή ενέργεια και καθαρότερα καύσιμα όπως το υδρογόνο. Η χώρα λέει ότι η εύκολη πρόσβαση στα αποθέματα πετρελαίου της και οι τεχνολογίες όπως η δέσμευση άνθρακα θα κάνουν το αργό της να είναι από τα λιγότερο ρυπογόνα που πρέπει να αντληθούν από το έδαφος.

Όπως και η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν ότι η ζήτηση πετρελαίου θα παραμείνει υψηλή για δεκαετίες και οι μεγάλοι παραγωγοί πρέπει να επενδύσουν στην εξερεύνηση για να αποφύγουν μελλοντικές ελλείψεις εφοδιασμού.

«Εφόσον ο κόσμος απαιτεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο για τη διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας, είναι κρίσιμο να διατίθενται τα βαρέλια με μικρότερη ένταση άνθρακα», ανέφερε η Adnoc στη δήλωση.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι από τους λίγους παραγωγούς που επενδύουν σε μεγαλύτερη παραγωγή. Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα σε 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από 12 εκατομμύρια έως το 2027.

Η Energy Intelligence ανέφερε νωρίτερα ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήθελαν να αυξήσουν την χωρητικότητά τους στα 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2027.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ