Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Πηγή πλούτου για το Ισραήλ το κοίτασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν- Έρχεται η ώρα Ελλάδας-Κύπρου-East-Med

"Το Ισραήλ φτάνει σε εξαγωγές ρεκόρ φυσικού αερίου το 2022. Τα κέρδη των Ισραηλινών εξαγωγέων αυξήθηκαν κατά 50% τους πρώτους 6 μήνες του 2022", επισημαίνει σε άρθρο του Ισπανικό έγκριτο ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Το Υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ γιορτάζει  αφού δημοσίευσε τα στοιχεία των εξαγωγών για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Σύμφωνα με αναφορές της κυβερνητικής αρχής, τα κέρδη από τις ξένες πωλήσεις φυσικού αερίου αυξήθηκαν από 165 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε 250 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 48%, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, το ρεκόρ εσόδων επιτεύχθηκε χάρη στην αύξηση του ρυθμού παραγωγής από την υπεράκτια εκμετάλλευση  του Leviathan, τη μεγαλύτερη στη Μεσόγειο Θάλασσα που βρίσκεται στα χέρια  κυρίως της New Med Energy μαζί με Chevron .

Σύμφωνα με στοιχεία της New Med Enegergy, το Leviathan, του οποίου  ξεκίνησε η εκμεταλλευσιμότητά του το 2019, έχει δυναμικότητα παραγωγής 12 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως και  θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος της προμήθειας φυσικού αερίου του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας.

Η εκμετάλλευση του Leviathan συνοδεύεται από αυτή του Tamar, που  βρίσκεται επίσης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του Ισραήλ.

Από τα δύο "έργα" μαζί, παρήχθησαν 10,85 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2022, σε σύγκριση με 8,9 δισεκατομμύρια την ίδια περίοδο το 2021. Σύμφωνα με στοιχεία του ισραηλινού υπουργείου, 6,26 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα της παραγωγής Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 προοριζόταν για την εγχώρια αγορά του Ισραήλ, ενώ τα υπόλοιπα, 4.590 εκατ., προορίζονταν για εξαγωγή.

Σύμφωνα με τον Doron Peskin, οικονομικό αναλυτή της Al-Monitor, η ισοτιμία του δολαρίου που εφαρμόζεται από τις εξαγωγές συνέβαλε επίσης πολύ στην αύξηση των εσόδων φέτος.

Σύμφωνα με τον Peskin, επικαλούμενος ανώνυμες πηγές από τον επενδυτικό τομέα στο Ισραήλ, η αγορά φυσικού αερίου πρόκειται να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Σύμφωνα με την πηγή του Peskin, οι Ισραηλινοί ενδιαφερόμενοι θα εξετάσουν σύντομα την επέκταση τόσο του Leviathan, με σπονδυλωτή υποδομή που θα του επέτρεπε να αναπτυχθεί αποτελεσματικά, όσο και του Tamar.

Με αυτές τις γιγαντιαίες αυξήσεις στην παραγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ, το εβραϊκό κράτος θα μπορούσε να γίνει κορυφαίος παίκτης στον περιφερειακό και παγκόσμιο εφοδιασμό φυσικού αερίου.

Ο Πέσκιν ουσιαστικά μιλά για νέες συνδέσεις με τον Λίβανο μέσω Ιορδανίας και Αιγύπτου.

Πηγές σύμφωνα με τον  Peskin αναφέρουν ότι η σταθερότητα του ισραηλινού ενεργειακού τομέα είναι εξασφαλισμένη χάρη στα μεγάλα υπεράκτια αποθέματα που διαθέτει.

Το Ισραήλ καταναλώνει περίπου 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Το τέλος του έτους συνέπεσε με την επισημοποίηση συμφωνίας για την προμήθεια, για πρώτη φορά από το Ισραήλ, φυσικού αερίου σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με την Αίγυπτο τα επόμενα 8 χρόνια.

Το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η ΕΕ συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν τις μονάδες επαναεριοποίησης που έχει η Αίγυπτος για να στείλει αέριο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, μέχρι το 2030, όταν η Ευρώπη σχεδιάζει να μειώσει τη συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου στο πλαίσιο της οικονομικής της πολιτικής  για το 2050"

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Ισραήλ και Αίγυπτος αναγορεύονται σε ενεργειακούς παίκτες για την ΕΕ, ενώ στους όρους του μνημονίου συνεργασίας τους με την ΕΕ, υπάρχει πρόνοια και για την Κύπρο μελλοντικά αλλά και την Ελλάδα, αφού σε μια διάταξη  του αναφέρεται ότι, «οποιοδήποτε φυσικό αέριο που θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα προέρχεται είτε από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου , το κράτος του Ισραήλ ή οποιαδήποτε άλλη πηγή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ στην περιοχή».

Το  Μνημόνιο συνεργασίας ΕΕ-Ισραήλ-Αιγύπτου, θα υλοποιηθεί με νέες συμβάσεις φυσικού αερίου και με νέες επενδυτικές αποφάσεις από τις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου που εργάζονται στην περιοχή.

Η  Ελλάδα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι θα πρέπει να μπεί στο  ενεργειακό παιγνίδι ΝΑ Μεσογείου  άμεσα είτε εμμένοντας στην κατασκευή του East-Med , είτε όπως είχαμε εδώ και μήνες  επισημάνει  με άρθρο-ανάλυσή μας με την  άμεση κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου με την Αίγυπτο;"

Ειδικότερα για τον East-Med είχαμε προβεί με άρθρο μας στην επισήμανση ότι αυτός θα μπορούσε να μεταφέρει αρχικά φυσικό αέριο και στη συνέχεια υδρογόνο στην ΕΕ

Παράλλλα η ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και η ανάγκη της Ευρώπης για μεγαλύτερες ποσότητες αερίου από άλλους παρόχους, πλήν Ρωσίας, ενισχύουν τις προοπτικές αξιοποίησης των κοιτασμάτων στην κυπριακή AOZ αλλά και επαναφέρουν στο τραπέζι τις εναλλακτικές προτάσεις  μεταφοράς του  προς τις ευρωπαϊκές αγορές είτε με τη δημιουργία υποδομών επεξεργασίας επί κυπριακού εδάφους είτε με επίσπευση κατασκευής του αγωγού East-Med, για τον οποίο πρόσφατα ο επικεφαλής της Ιταλικής ENI Μπρούσκο δήλωσε σύμφωνα με το REUTERS,ότι θα είναι έτοιμος το 2025

Επισημαίναμε τότε ότι  η χρονική συγκυρία και η προσπάθειες της ΕΕ για εξεύρεση πηγών φυσικού αερίου είναι θετικές για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Αιγύπτου-Ελλάδας, το οποίο εκτός των άλλων έχει τεράστια Εθνική σημασία, αφού θα ακυρώνει στην πράξη το παράνομο τουρκοολιβυκό μνημόνιο

Η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί  στην σίγουρη παρακαταθήκη που έχει διασφαλίσει με την Αίγυπτο  που εδράζεται, στην μερική οριοθέτηση των ΑΟΖ μας μέχρι τον 28ο μεσημβρινό  κατόπιν συμφωνίας των 2 χωρών , καθώς και στην ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδος -Αιγύπτου με καλώδιο  μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που επίσης έχει συμφωνηθεί μεταξύ μας.

Με αφετηρία τα δύο παραπάνω η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα  να συμπράξει με την Αίγυπτο στην δημιουργία -κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου  στην όδευση  Αίγυπτος-Κρήτη-ηπειρωτική Ελλάδα-Ευρώπη, όσο γρηγορότερα  γίνεται 

Για την χρηματοδότηση του έργου αυτού μπορούμε να ζητήσουμε άμεσα την βοήθεια της ΕΕ

Αναφορικά με το Ισραήλ θα λέγαμε ότι η φίλη και σύμμαχος χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο όχι μόνο ενεργειακών αλλά και γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή, αφού μαζι με τις ΗΠΑ ωθούν τις χώρες της Μ.Ανατολής στο σχηματισμό ΝΑΤΟ Μ.Ανατολής, προκειμένου να αντισταθούν έναντι της αυξανόμενης επιροής και στρατιωτικής ισχύος  του πυρηνικού  Ιράν στην περιοχή, αλλά και να δέσουν τις Αραβικές χώρες της περιοχής μέσω μιας συμμαχίας με το Ισραήλ, προκειμένου να μπορούν οι ΗΠΑ να στραφούν κατά της Κίνας στον Ινδοειρηνικό.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει ποιό κοντα Ρωσία-Ιράν-Τουρκία που η κάθε μια έχει τα δικά της συμφέροντα και βλέψεις στη Μ.Ανατολή, γεγονός που συνηγορεί υπέρ της δημιουργίας του ΝΑΤΟ Μέσης Ανατολής

Πρόπλασμα αυτού αποτελεί η "Συμμαχία Αεράμυνας  Μέσης Ανατολής" με τις ευλογίες ΗΠΑ-Ισραήλ για την αμτιμετώπιση των βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Η χώρα μας μπορεί να παίξει το ρόλο χώρας γέφυρα ανάμεσα στο  "Ευρωπαϊκό" ΝΑΤΟ  και  στο "ΝΑΤΟ Μ. Ανατολής" , ενοποιώντας την αεράμυνά της με αυτή της Κύπρου και του Ισραήλ σε πρώτο χρόνο και της Αιγύπτου σε δεύτερο χρόνο.

Με αυτόν τον τρόπο θα περιθωριοποιηθεί η Τουρκία από τις εξελίξεις στη Μ.Ανατολή, όντας φίλη της Ρωσίας και του Ιράν, ενώ η  χώρα μας θα παρέχει με το στόλο της νοτίως Κρήτης μαζί με αυτόν του Ισραήλ, το απαραίτητο στρατηγικό βάθος της ενοποιημένης αεράμυνας από τις ακτές του Ισραήλ μέχρι αυτές της Κρήτης.

Κάτι τέτοιο θα βύθιζε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ -Ερντογάν στον βυθό της Μεσογείου μαζί με την Γαλάζια Πατρίδα των Τούρκων.

Ανακεφαλαιώνοντας θα λέγαμε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί  άμεσα σε δύο κατευθύνσεις:

Η πρώτη αφορά  την άμεση προσέγγιση με ΕΕ  είτε για τον East-Med , είτε με ΕΕ και Αίγυπτο, με στόχο την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, στην όδευση Αίγυπτος-Κρήτη-Ηπειρωτική Ελλάδα-ΕΕ, παράλληλου  με του αντίστοιχου καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο στη χώρα μας , ενταφιάζοντας έτσι το  παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο  Σάρατζ-Ερντογάν και τη Γαλάζια Πατρίδα.

Παράλληλα θα πρέπει  η Ελλάδα να ενοποιήσει την αντιαεροπορική της άμυνα με Κύπρο-Ισραήλ σε πρώτο χρόνο και με Αίγυπτο σε δεύτερο χρόνο, παίζοντας το ρόλο χώρας γέφυρα μεταξύ του ΝΑΤΟ της "Ευρώπης" και του υπό διαμόρφωση ΝΑΤΟ Μ.Ανατολής, περιθωριοποιώντας και αποκλείοντας την Τουρκία. 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...