Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Πόσο πιθανός είναι ο πόλεμος Ισραήλ-Χεζμπολάχ σήμερα και τι επακόλουθα θα έχει μια τέτοια εξέλιξη για Ελλάδα-Κύπρο;

"Πεδίο φυσικού αερίου Karish. Ετοιμάζονται ο Λίβανος και το Ισραήλ για πόλεμο;", είνα ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Η Χεζμπολάχ κινητοποιεί τα στρατεύματά της στο νότιο Λίβανο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ στις απαιτήσεις του Λιβάνου σχετικά με την εξόρυξη φυσικού αερίου από αμφισβητούμενα κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο

Από το 2006 και εντεύθεν  ο κίνδυνος πολέμου μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, είναι  τώρα τόσο υψηλός.

Από τότε που ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα απείλησε να χρησιμοποιήσει βία για να εμποδίσει το Ισραήλ να εξάγει μονομερώς φυσικό αέριο από ορισμένα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου, υπήρξε ανοιχτή και μυστική διπλωματία για να αποφευχθεί μια σύγκρουση της οποίας οι συνέπειες θα ήταν ανυπολόγιστες.

Στις 13 Ιουλίου, για πρώτη φορά, ο Νασράλα απείλησε ρητά το Ισραήλ με πόλεμο εάν προχωρήσει στα σχέδιά του στις αρχές Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει τη λειτουργία του κοιτάσματος φυσικού αερίου Karish, που βρίσκεται στην άκρη της Λιβανέζικης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Αυτές οι απειλές, που επαναλήφθηκαν πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες, είχαν προηγηθεί από την εκτόξευση τριών drones παρακολούθησης προς την πλατφόρμα Karish στις 2 Ιουλίου.

Ακολούθησε η μετάδοση ενός βίντεο ως μέρος αυτού του ψυχολογικού πολέμου, που δείχνει μια εξέδρα εκτόξευσης και ιρανικούς πυραύλους ξηράς-θάλασσας τύπου Nour ,μια τροποποιημένη έκδοση του κινεζικού πυραύλου C-802,  υπέρυθρες εικόνες του Karish και Ισραηλινές πλωτές μονάδες παραγωγής και εξόρυξης γύρω από την πλατφόρμα, με τις γεωγραφικές τους συντεταγμένες.

Η στρατιωτική επιλογή

Στα τέλη Ιουλίου, στελέχη της Χεζμπολάχ, ντυμένοι στα χακί αλλά χωρίς όπλα, βάδισαν κατά μήκος των λιβανο-ισραηλινών συνόρων, λίγα μέτρα από τους Ισραηλινούς στρατιώτες που ήταν τοποθετημένοι στην άλλη πλευρά του φράχτη.

Οι απειλές του Νασράλα κορυφώθηκαν στις 10 Αυγούστου. Απευθυνόμενος στο πλήθος κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Ασούρα, που σηματοδοτεί το μαρτύριο του Ιμάμη Χουσεΐν, εγγονού του Προφήτη Μωάμεθ, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ ζήτησε από τους υποστηρικτές του «να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο... Το χέρι που θα αγγίξει τον πλούτο μας θα να κοπεί», είπε

«Θέτοντας στο τραπέζι τη στρατιωτική επιλογή, ο Hassan Nasrallah θέλει πραγματικά να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων σε μια εποχή που η εξόρυξη φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο γίνεται παγκόσμιο ζήτημα στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και δυτικών χωρών. », δήλωσε στο Middle East Eye ένας πρώην υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, ο οποίος ζήτησε την ανωνυμία του.

«Το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένου αυτού από τον Λίβανο, είναι σήμερα ένα από τα στοιχεία της παγκόσμιας αντιπαράθεσης», δήλωσε στο MEE ο Τσαρλς Άμπι Νάντερ, ένας απόστρατος Λιβανέζος Στρατηγός, προσθέτοντας:

"Εάν εξορυχθεί αρκετό αέριο για να αντικαταστήσει εν μέρει το ρωσικό αέριο, θα μπορούσε να αλλάξει τις διεθνείς εξισώσεις. Η Ρωσία κατάφερε να μετατρέψει το φυσικό αέριο σε ένα αποτελεσματικό όπλο που έχει προκαλέσει ρωγμές στο δυτικό στρατόπεδο."

Οι επικριτές της Χεζμπολάχ, από την πλευρά τους, δεν κρύβουν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στον Λίβανο αυτού που τα μέσα ενημέρωσης αποκαλούν τώρα «εξίσωση Νασράλα».

"Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ συμπεριφέρεται σαν ηθοποιός στο παιχνίδι των εθνών. Αλλά πρέπει να μείνουμε έξω από αυτό το παιχνίδι. Ο κ. Nasrallah θα πρέπει να προσπαθήσει να μας σώσει από έναν πόλεμο. Εάν συμβεί πόλεμος θα προκαλούσε αμοιβαία καταστροφή", προειδοποίησε ο ηγέτης των Δρούζων Walid Jumblatt.

Απευθυνόμενος στον Νασράλα κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης, ο Τζούμπλατ πρόσθεσε: «Μπορείς να στείλεις drones και να εκτοξεύσεις πυραύλους, αλλά προσπαθησε να σκεφτείς την απάντηση».

Η «εξίσωση Nasrallah»

Η προσέγγιση του Νασράλα, ωστόσο, έχει τους υπερασπιστές της

«Νομίζω ότι αυτή η εξίσωση μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Λιβάνου σε όλα τα επίπεδα», υποστηρίζει ο Abi Nader. «Εάν ο Λίβανος δεν διέθετε περιουσιακά στοιχεία και αποτρεπτικές ικανότητες που τον καθιστούν ισχυρό, το Ισραήλ δεν θα είχε ξαναρχίσει τη διαδικασία των έμμεσων διαπραγματεύσεων,που ανεστάλησαν από τον Οκτώβριο του 2021».

«Αν το Ισραήλ δεν λάμβανε υπόψη το γεγονός ότι υπάρχουν στον Λίβανο αρκετές δυνάμεις ικανές να αποτρέψουν την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Karish,  το Ισραήλ θα είχε ήδη ξεκινήσει την εξόρυξη φυσικού αερίου». είπε ο ειδικός σε στρατιωτικά και στρατηγικά θέματα.

Για τον ίδιο, "ακόμα και αν τα drones καταρρίφθηκαν πάνω από την περιοχή Karish, αυτό ήταν ένα μήνυμα προς τους Ισραηλινούς που έδειχνε τη σοβαρότητα και την αποφασιστικότητα της Χεζμπολάχ να εναντιωθεί στους ισραηλινούς στόχους.

Εάν άοπλα drones κατάφεραν να πλησιάσουν την πλατφόρμα, σημαίνει ότι οπλισμένα drones θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο."

Οι φραστικές απειλές του Νασράλα συνοδεύονται από συγκεκριμένα μέτρα στο έδαφος.

Πηγές κοντά στο κόμμα, που επιβεβαιώνονται περαιτέρω από λιβανέζους αξιωματούχους ασφαλείας, λένε στο MEE ότι η Χεζμπολάχ έχει θέσει τις δυνάμεις της στον Λίβανο και τη Συρία σε κατάσταση συναγερμού.

Επίλεκτες μονάδες της ταξιαρχίας al-Radwan, που αναπτύχθηκαν εδώ και χρόνια γύρω από την πόλη του Χαλεπίου ενάντια σε ένοπλες ισλαμιστικές ομάδες, αναπτύχθηκαν στο νότιο Λίβανο και οι εφεδρικές μονάδες κλήθηκαν να σταθούν δίπλα τους.

"Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση που έχει παρατηρηθεί από τον πόλεμο του 2006", δήλωσε στο MEE ένας λιβανέζος αξιωματούχος ασφαλείας. "

Χιλιάδες μαχητές εμπλέκονται. Μέλη της Χεζμπολάχ που ζουν στο εξωτερικό έχουν ανακληθεί και έχουν οργανωθεί  για να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα των θέσεων διοίκησης και ελέγχου καθώς και το δίκτυο τηλεπικοινωνιών που έχει εγκαταστήσει το κόμμα σε όλο τον Λίβανο.

Τύμπανα του πολέμου

Το Ισραήλ, επίσης, ετοιμάζεται για πόλεμο.

Ο ισραηλινός στρατός έθεσε τις δυνάμεις του στα σύνορα με τον Λίβανο σε κατάσταση συναγερμού και το Iron Dome, στη χερσαία και ναυτική του εκδοχή, αναπτύχθηκε στη ζώνη σύγκρουσης. Το Ισραηλινό Ναυτικό έχει επίσης ενισχύσει την παρουσία του γύρω από το πεδίο Karish.

Παρά αυτή τη μαζική στρατιωτική ανάπτυξη και στις δύο πλευρές των συνόρων, ο Abi Nader πιστεύει ότι "ο πόλεμος είναι απίθανος".

«Όταν η αποτροπή γίνεται αποτελεσματική, η πιθανότητα ενός πολέμου μεταξύ των πρωταγωνιστών μειώνεται», εξήγησε.

"Το είδαμε αυτό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ή μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, τα οποία έγιναν πυρηνικές δυνάμεις. Ο άλλος λόγος που κρατά μακριά το φάσμα του πολέμου είναι η αναζήτηση της Δύσης για κάποια σταθερότητα στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, καθώς μια σύγκρουση θα έθετε σε κίνδυνο προσπάθειες για την εκμετάλλευση των πόρων φυσικού αερίου».

Ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής της λιβανέζικης διπλωματίας που πήρε συνέντευξη από το MEE δεν συμμερίζεται αυτή την ανάλυση. "Οι κίνδυνοι πολέμου και συμφωνίας είναι ίσοι. Πολλές παράμετροι μπαίνουν στο παιχνίδι και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη των γεγονότων με βεβαιότητα", είπε.

Οι εμπόλεμοι, λοιπόν, έχουν το δάχτυλό τους στο έναυσμα εν αναμονή της έκβασης των διαπραγματεύσεων, οι οποίες ξεκίνησαν εκ νέου μέσω του απεσταλμένου των ΗΠΑ Amos Hochstein.

Στα μέσα Ιουνίου, ο ανώτερος σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών για την ενεργειακή ασφάλεια συνέχισε τις διπλωματικές του μεταφορές μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.

Η τελική απάντηση

Η τελική απάντηση του Ισραήλ στα αιτήματα του Λιβάνου  δεν έχει ακόμη διαβιβαστεί επίσημα στις αρχές του 

Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα, το ισραηλινό Channel 12 ανέφερε το περιεχόμενό του, επικαλούμενο ανεπίσημες πηγές.

Το Ισραήλ θα προσφερόταν να διατηρήσει πλήρως το κοίτασμα Karish, ωστόσο θα εκχωρήσει ολόκληρη την αμφισβητούμενη περιοχή στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένου του κοιτάσματος Qana, σε αντάλλαγμα οικονομική αποζημίωση για τις εμπλεκόμενες περιοχές, οι οποίες είναι το ένα τρίτο του μεγέθους της Qana.

Όμως ο Λίβανος αρνείται να πληρώσει οποιαδήποτε οικονομική αποζημίωση.

Το Ισραήλ προτείνει επίσης να ανατεθούν οι εργασίες στα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Λιβάνου και του Ισραήλ στην ίδια εταιρεία, στην προκειμένη περίπτωση την Energean, υπεύθυνη για την εξόρυξη του φυσικού αερίου από το Karish.

Ωστόσο, για τη Βηρυτό, που αρνείται κάθε μορφή εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, η ύπαρξη κοινών έργων με τη χώρα αποκλείεται.

Το ισραηλινό Channel 12 αναφέρει επίσης ότι η εξόρυξη φυσικού αερίου, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα αναβληθεί για τον Οκτώβριο για «τεχνικούς λόγους».

Έτσι, η Χεζμπολάχ δεν έχει πλέον πρόσχημα να επιτεθεί στις ισραηλινές υποδομές φυσικού αερίου στο άμεσο μέλλον.

Η λιβανέζικη εφημερίδα Al-Akhbar, κοντά στη Χεζμπολάχ, πιστεύει ότι η ισραηλινή απάντηση περιλαμβάνει παραχωρήσεις, αλλά και «πολλές παγίδες που ο Λίβανος δεν θα μπορέσει να δεχτεί».

Οι αρχές του Λιβάνου περιμένουν αυτή τη στιγμή τον Χόχσταϊν να διαβιβάσει επίσημα την απάντηση του Ισραήλ. Η επακόλουθη σειρά των γεγονότων θα εξαρτηθεί από την εκτίμησή της από τη Χεζμπολάχ."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα ενός πολέμου μεταξύ Ισραήλ-Χεζμπολάχ το επόμενο χρονικό διάστημα

Σε τέτοια περίπτωση  θα υπάρξουν επακόλουθα για Ελλάδα και Κύπρο, ενώ θα επηρεάσει και τα Ελληνοτουρκικά

Πρόσφατα γίνεται πολύς λόγος για πιθανή προσέγγιση Ερντογάν-Ασσαντ, ιδίως μετά τη συνάντηση των ηγετών Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν στην Τεχεράνη, όπου και συμφωνήθηκε η μη αποδοχή από τις 3 χώρες της δημιουργίας κουρδικού ημιαυτόνομου κρατιδίου στη Βόρεια Συρία, γεγονός που τις εξυπηρετεί για διαφορετικούς λόγους την κάθε μία

Κύριος σκοπός του Τούρκου Προέδρου όμως δεν είναι μόνο ο προφανής που έχει να κάνει με τους Κούρδους της Συρίας, αλλά και η αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο από τον Άσαντ, με την οριοθέτηση των ΑΟΖ τους να ακολουθεί

Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μπεί μόνο η Τουρκία στο παιγνίδι των θαλάσσιων οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο, αλλά και η Ρωσία μέσω Συρίας

Απώτερος σκοπός του Πούτιν σε τέτοια περίπτωση, θα είναι η  δημιουργία προβλημάτων στην εκμετταλευσιμότητα του εξαχθέντος Κυπριακού φυσικού αερίου, για λογαριασμό της ΕΕ 

Αν όλα τα παραπάνω συνδυαστούν με ένα πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ με τις ευλογίες Τουρκίας-Ρωσίας και Ιράν, αντιλαμβανόμαστε ότι θα διακοπεί η ροή φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο μέσω υπάρχοντος αγωγού και εκείθεν προς την ΕΕ

Ελλάδα - Κύπρος-Ισραήλ-ΕΕ-ΗΠΑ, έχουν κάθε συμφέρον για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών μεταξύ Λιβάνου-Ισραήλ

Ειδικότερα για την Ελλάδα-Κύπρο, όντας σύμμαχες χώρες με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, θα πρέπει να αναμένουμε ότι θα μας ζητηθεί η παροχή διευκολύνσεων ιδίως σε θέματα Διοικητικής μέριμνας από το Τέλ Αβίβ, τις οποίες και εκτιμούμε ότι θα προσφέρουμε, εμπλεκόμενοι έμμεσα στη στρατιωτική σύρραξη Χεζμπολάχ-Ισραήλ

Κλείνουμε λέγοντας ότι επειδή ο λύκος(Τουρκία), στην αντάρα χαίρεται, πως σε περίπτωση εμπόλεμης σύρραξης Λιβάνου-Ισραήλ η τουρκική επιθετικότητα σε βάρος μας αναμένουμε να εκτιναχθεί

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ