Μέση Ανατολή

Ισραήλ-Αίγυπτος σε αντιπαράθεση για τη Γάζα- Τι σημαίνει η συνάντηση των ηγετών Χεζμπολάχ-Παλαιστινιακής Τζιχάντ

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα συναντήθηκε σήμερα στον Λίβανο με τον Ζιάντ αλ Ναχαλάχ της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ. Οι δυο τους συζήτησαν τον πρόσφατο πόλεμο μεταξύ της παλαιστινιακής ένοπλης ομάδας που εδρεύει στη Γάζα και του Ισραήλ. «Ο Νασράλα και ο Ναχαλάχ αντιμετώπισαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη και αξιολόγησαν τη μάχη που έλαβε χώρα με τον ισραηλινό εχθρό σε όλα τα επίπεδα: στρατιωτικό, πολιτικό και μέσα ενημέρωσης», ανέφερε η Χεζμπολάχ σε δήλωση, σύμφωνα με το κανάλι της Al- Manar.

Οι δυο τους συζήτησαν επίσης απροσδιόριστα περιφερειακά ζητήματα, καθώς και τους «αναμενόμενους ρόλους» από διαφορετικά μέλη της «αντίστασης», σύμφωνα με την εφημερίδα. Αν και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ δρα κυρίως στη Λωρίδα της Γάζας, o Ναχαλάχ φέρεται να εδρεύει στη Βηρυτό. Το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ πολέμησαν για λίγο νωρίτερα αυτόν τον μήνα πριν συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς, η οποία είναι η μεγαλύτερη πολιτική και ένοπλη ομάδα στη Γάζα, δεν συμμετείχε στις μάχες.

Οι φιλικές σχέσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ δεν είναι νέο. Οι δυο τους είναι σύμμαχοι από τη δεκαετία του 1990, εν μέρει λόγω της κοινής υποστήριξής τους από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, σύμφωνα με το Wilson Center που εδρεύει στην Ουάσιγκτον. Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ είναι πιο άμεσα ευθυγραμμισμένη με το Ιράν από την κύρια ένοπλη ομάδα που εδρεύει στη Γάζα - τη Χαμάς.

Η συνάντηση μεταξύ Νασράλα και Ναχαλάχ πραγματοποιήθηκε καθώς το Ιράν αξιολογεί την πρόσφατη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ. Αυτό το μήνα, ο Υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC), κάλεσε για «ενότητα» μεταξύ όλων των παλαιστινιακών κινημάτων. Πρότεινε επίσης συχνότερες επιθέσεις στο Ισραήλ.

«Ο αγώνας αλλάζει από μια διακοπτόμενη σε μια συνεχή κίνηση, αυτό είναι το πρώτο χαρακτηριστικό», είπε, σύμφωνα με τους Tehran Times. «Στο παρελθόν γίνατε μάρτυρες συγκρούσεων και μαχών με μεγάλα χρονικά διαστήματα και δεν είδατε αυτή τη συνέχεια στον σημερινό αγώνα». Σχετικά, η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ ονόμασε την πρόσφατη σύγκρουση «Ενότητα Πεδίων Μάχης».

Ο Ναχαλάχ επισκέφθηκε την Τεχεράνη κατά την έναρξη της πρόσφατης σύγκρουσης στη Γάζα. Η Χεζμπολάχ έχει συμβουλέψει στο παρελθόν την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ για τη στρατηγική. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ​​Χεζμπολάχ ενθάρρυνε την ομάδα να επικεντρώσει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ σε πιο στρατηγικές τοποθεσίες, σύμφωνα με την RAND Corporation.

Η Χεζμπολάχ έχει τις δικές της εντάσεις με το Ισραήλ πρόσφατα. Τον περασμένο μήνα, η Χεζμπολάχ πέταξε drones προς ένα ισραηλινό κοίτασμα φυσικού αερίου. Το Ισραήλ κατέρριψε επίσης ένα drone της Χεζμπολάχ που εισήλθε στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

Η ειρήνη στη Γάζα σε τεντωμένο σχοινί

Το Κάιρο και η Ιερουσαλήμ βρίσκονται σε αντιπαράθεση σχετικά με την εκεχειρία με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου που τερμάτισε τη βία στη Γάζα νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η εύθραυστη ησυχία στα νότια σύνορα του Ισραήλ εξαρτάται από μια εκεχειρία που επιτεύχθηκε βιαστικά, γεμάτη σύγχυση. Θα μπορούσε να ξεφτίσει όσο γρήγορα σχηματίστηκε, αφήνοντας το Ισραήλ μια τρίχα μακριά από την ανανεωμένη βία, όπως ακριβώς η προσοχή του Ισραηλινού Στρατού εστιάζεται στον Λίβανο και το Ιράν στο βορρά.

Ο επικεφαλής της Shin Bet, Ρόνεν Μπαρ, συναντήθηκε με τον αρχηγό της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών Αμπάς Καμέλ στο Κάιρο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να διευκρινίσει τους όρους της εκεχειρίας.

«Ίσως κάτι χάθηκε στη μετάφραση», εξήγησε την Τετάρτη η πρώην βουλευτής της Σιωνιστικής Ένωσης Ξένια Σβετλόβα (Ksenia Svetlova). «Οι Αιγύπτιοι νιώθουν πληγωμένοι. Νιώθουν σαν να έχουν χάσει το πρόσωπό τους», είπε η Σβέτλοβα. «Αυτό είναι κάτι που δεν θέλετε να κάνετε στη Μέση Ανατολή. Υποσχέθηκαν κάτι που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν και το Ισραήλ καλύτερα να το διορθώσει σύντομα».

«Στη Γάζα, μπορούμε να βασιστούμε μόνο στους Αιγύπτιους για διαπραγματεύσεις και μεσολάβηση στις ειρηνευτικές συμφωνίες», πρόσθεσε, σύμφωνα με τη Jerusalem Post. Η Σβετλόβα είναι ανώτερη συνεργάτιδα στο Atlantic Council και στο Mitvim Institute for Regional Foreign Policy.

Ποια είναι η συμφωνία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο;

Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου είχαν βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο, με την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών, της ασφάλειας και του τουρισμού. Ωστόσο, εξακολουθούσαν να υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που προέκυψαν ακόμη και πριν από τη βία στη Γάζα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο λέκτορας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, Οφίρ Γουίντερ, εξήγησε ότι οι Αιγύπτιοι ντρέπονταν από αρκετές αναφορές που εμφανίστηκαν στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης πριν από τη βία του Αυγούστου. Αυτό περιελάμβανε μια αναφορά του Ιουνίου ότι μαχητικά αεροσκάφη των IDF είχαν καταρρίψει ένα άοπλο αιγυπτιακό drone που πέρασε στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Η βολή με drone ήταν συντονισμένη, αλλά η Αίγυπτος θα προτιμούσε να μην δημοσιοποιηθεί.

Σε άλλο περιστατικό, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τον Ιούλιο ότι ένας ομαδικός τάφος Αιγύπτιων στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών είχε αποκαλυφθεί κοντά στο Λατρούν στο Ισραήλ. Το Ισραήλ, επιπλέον, δεν συντόνισε με την Αίγυπτο τη δολοφονία των Παλαιστινίων διοικητών της Ισλαμικής Τζιχάντ Tayseer al-Jabari και Khaled Mansour στη Γάζα, δήλωσε ο Γουίντερ, ο οποίος είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Η δολοφονία του Μανσούρ περιέπλεξε τις προσπάθειες της Αιγύπτου να μεσολαβήσει για μια εκεχειρία, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι το Ισραήλ είχε ισχυριστεί ότι αυτές οι δολοφονίες είναι κρίσιμες για την αποτροπή μελλοντικών τρομοκρατικών επιθέσεων.

Το Ισραήλ αγνόησε το αίτημα του Αιγύπτιου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι να μειώσει ο Ισραηλινός Στρατός τις επιδρομές του στη Δυτική Όχθη εναντίον Παλαιστινίων υπόπτων και τρομοκρατών, ώστε η Αίγυπτος να μπορέσει να σταθεροποιήσει την κατάπαυση του πυρός, είπε ο Γουίντερ. Αντίθετα, πρόσθεσε, ο IDF συνέχισε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη.

Στη συνέχεια, υπάρχει το θέμα του φυλακισμένου ηγέτη του PIJ Μπασάμ Αλ Σαάντι (Bassam al-Saadi) και του κρατούμενου Χαλίλ Αγουάουντα (Khalil Awawda), ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας.

Η Αίγυπτος, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να εξασφαλίσει εκεχειρία, είπε στο PIJ ότι «θα λειτουργήσει [για την] απελευθέρωση δύο κρατουμένων», εξήγησε ο Γουίντερ. Ήταν μια υπόσχεση που διευκόλυνε την PIJ να αποδεχτεί την κατάπαυση του πυρός.

«Δόθηκε χωρίς τη συγκατάθεση του Ισραήλ. Προκάλεσε μια ασάφεια σχετικά με την τύχη αυτών των κρατουμένων», είπε ο Γουίντερ, προσθέτοντας ότι αυτό οδήγησε σε ένα διαφορετικό σύνολο προσδοκιών μεταξύ των μερών της εκεχειρίας, γεγονός που συνέβαλε στην τρέχουσα σφήνα μεταξύ Ιερουσαλήμ και Καΐρου. «Η Αίγυπτος βρέθηκε υπό πίεση από το PIJ να πραγματοποιήσει αυτό που υποσχέθηκε» και το Κάιρο πιέζει τώρα το Ισραήλ για αυτό το θέμα, είπε ο Γουίντερ.

Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι ήταν λάθος να διαπραγματευτεί αποκλειστικά με την PIJ και να μην εμπλέξει τη Χαμάς. Η επιχείρηση Breaking Dawn δεν είχε στόχο τη Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας από τότε που ανέτρεψε τη Φατάχ με ένα αιματηρό πραξικόπημα το 2007.

Τι ήταν διαφορετικό

Οι προηγούμενοι πόλεμοι στη Γάζα ήταν μεταξύ του Ισραηλινού Στρατού και της Χαμάς. Η επιχείρηση Breaking Dawn είναι ένα από τα λίγα βίαια ξεσπάσματα που έχουν εμπλακεί αποκλειστικά στο PIJ.

Η απουσία της Χαμάς ως συμβαλλόμενου μέρους στην εκεχειρία σημαίνει ότι δεν έχει καμία ευθύνη να παρέμβει, είπε ο Γουίντερ.

«Τώρα, βλέπουμε ότι η PIJ εξακολουθεί να απειλεί να ανανεώσει τη βία εάν δεν εκπληρωθούν οι όροι της, ενώ η Χαμάς είναι σχετικά απαλλαγμένη από την υποχρέωση να περιορίσει την PIJ», είπε ο Γουίντερ.

Ο πρώην πρεσβευτής στην Αίγυπτο Δρ. Χάιμ Κορέν τόνισε ότι «ο Σίσι είναι ένας πολύ σημαντικός περιφερειακός παίκτης» και «σύμμαχος». Είναι πολύ «αφοσιωμένος στη διαμεσολάβηση» για τη Γάζα και το Ισραήλ έχει «καλή κατανόηση μαζί του».

«Η σχέση με την Αίγυπτο υπό τον ίδιο είναι η καλύτερη που είχαμε ποτέ», είπε ο Κορέν, ο οποίος είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Reichman και συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Mitvim.

Ο Σίσι ήταν ο κύριος διαπραγματευτής σε κάθε εκεχειρία στη Γάζα από το 2014. «Πάντα τονίζουμε τον ρόλο της Αιγύπτου σε κάθε διαπραγμάτευση», εξήγησε.

Σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις, η Αίγυπτος είχε έμμεσες διαμεσολαβήσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, αλλά αυτές οι συνομιλίες διέφεραν στο ότι διεξήχθησαν με την PIJ με τη συμμετοχή του Κατάρ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...