Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

''Καμπάνες'' κινδύνου για Ελλάδα- Κύπρο! Τι προσδοκά ο Ερντογάν με την βοήθεια της Συρίας;

"Η συνεργασία με τη Συρία έχει οφέλη σε όλα τα μέτωπα: Ανάσα για την οικονομία, σύμμαχος στη Γαλάζια Πατρίδα", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα ενδιαφέροντα κύρια σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Ο Πρόεδρος του Κόμματος Vatan Dr. Doğu Perinçek ήταν καλεσμένος της εκπομπής "Behind the Curtain" που παρουσίασε η δημοσιογράφος Seda Selek στο Halk TV την προηγούμενη μέρα. Η Selen, άλλοι καλεσμένοι του προγράμματος, οι δημοσιογράφοι İsmail Saymaz και Hakan Çelenk ρώτησαν τον Doğu Perinçek σχετικά με τη συνάντηση του Κόμματος Vatan με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ τον Σεπτέμβριο.

Ο Perinçek επεσήμανε ότι οι καλές σχέσεις με τη Συρία είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της ασφάλειάς μας, την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών και την προστασία των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Perinçek επέστησε την προσοχή στη δύναμη που θα προσέθετε η συνεργασία με τη Συρία στην Τουρκία.

Πρώτο θέμα το τέλος της τρομοκρατίας

Ο Perinçek χρησιμοποίησε επίσης τις ακόλουθες δηλώσεις σχετικά με τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης:

«Η πρώτη μας ατζέντα είναι να καθαρίσουμε τις εθνοτικές αυτονομιστικές και μεγαλομανείς τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK/YPG και το DAESH, που βρίσκονται στο έδαφος της Συρίας, μαζί με τις συνεισφορές της Ρωσίας και του Ιράν

Φυσικά, η Τουρκία πρέπει να δώσει εγγυήσεις στο συριακό κράτος ως προς αυτό.

Η κυβέρνηση του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας σκέφτεται όπως εμείς.

Στο συριακό κράτος θέλουν οι δικοί τους πολίτες να επιστρέψουν και να δεσμευτούν ότι δεν θα αντιμετωπίσουν ποινικές κυρώσεις όταν επιστρέψουν. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να συζητηθούν μεταξύ των κρατών, αλλά θα μιλήσουμε και για αυτά τα θέματα».

Πρέπει να κάνουμε φίλους στην Ανατολική Μεσόγειο

Χρειαζόμαστε επίσης αλληλεγγύη με τη Συρία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αμερική, η Ελλάδα και το Ισραήλ πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις  στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτές τις ασκήσεις, τα κανόνια δείχνουν προς την Τουρκία.

Υπάρχουν αμερικανικές βάσεις  στην ακτή της Ελλάδας. Γι' αυτό η Τουρκία πρέπει να κάνει φίλους απέναντι στις απειλές εναντίον της στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα συμφέροντα της Συρίας και της Τουρκίας συγκλίνουν. Αυτό θα είναι επίσης στην ατζέντα μας.

Αυτή η διαδικασία πηγαίνει πίσω στην αναγνώριση της ΤΔΒΚ.

Η Ρωσία είναι πολύ κοντά στην αναγνώριση της ΤΔΒΚ.

Μετά θα υπάρξουν φίλοι όπως το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν, η Συρία, η Κίνα.

Η επίλυση του προβλήματος ασφάλειας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι επίσης μια πολύ σημαντική κίνηση όσον αφορά την επίλυση των ενεργειακών και οικονομικών της προβλημάτων, επειδή οι  μεγαλύτεροι παραγωγοί φυσικού αερίου στον κόσμο  είναι η Ρωσία και το Ιράν.

Το ΝΑΤΟ δεν έχει ντίζελ αλλά το Ιράν έχει ντίζελ, έχει φυσικό αέριο, έχει βενζίνη. Το ίδιο και το Ιράκ και το Κατάρ. Η Συρία είναι η χώρα κλειδί 

Οκτώ μήνες μετά

Ο Perinçek, ο οποίος απάντησε στην ερώτηση γιατί δεν πήγε πριν παρά τον πρόσκληση πριν από οκτώ μήνες, περιγράφοντας τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είπε:

«Δεν πάμε εκεί για τουριστικό ταξίδι. Τους τελευταίους οκτώ μήνες, το κόμμα μας είχε συνομιλίες με τη Ρωσία δύο φορές στη Μόσχα. Συναντηθήκαμε με το Κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας και τα κεντρικά γραφεία του ρωσικού κράτους. Ο Ethem Sancak και ο Şule Perinçek πήγαν στη Μόσχα δύο φορές.

Στο μεταξύ, είχαμε συνομιλίες με το ιρανικό κράτος.

Είχαμε αρκετές συναντήσεις με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Το ρωσικό κράτος ήρθε στην Κωνσταντινούπολη τέσσερις φορές μέσα σε αυτούς τους οκτώ μήνες. Είχαμε συνομιλίες στο υψηλότερο επίπεδο. Στο τέλος όλων αυτών των διαπραγματεύσεων, υπήρξαν συμφωνίες που κατέληξαν στη σύνοδο κορυφής στη Συναίνεση του Σότσι.

Με αυτή τη συμφωνία, τα ασιατικά κράτη, Τουρκία, Συρία, Ρωσία, Κίνα, Ιράν, Κατάρ, θα εκδιώξουν την Αμερική από τα βόρεια της Συρίας, ανατολικά-δυτικά του Ευφράτη.

Η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας θα διασφαλιστεί. Τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το DAESH-PKK/YPG θα εκκαθαριστούν από τη Συρία με αυτές τις ασιατικές χώρες.

Πάμε στη Συρία για να πετύχουμε

«Ως αποτέλεσμα, πάμε στη Συρία για να πετύχουμε κάτι. Θα κάνουμε σωστές παρεμβάσεις σε ένα σημείο που ωριμάζουν οι σχέσεις Τουρκίας-Συρίας. Από αυτή την άποψη, ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός στην πολιτική μας.  Αυτοί οι οκτώ μήνες αξιολογήθηκαν ως προς αυτό.

«Αν προσέξετε, στις ομιλίες που έκανε ο Πρόεδρός μας κατά την επιστροφή του στην Ουκρανία, δήλωσε ποια προϊόντα αγόρασε κατά τη διάρκεια των μελετών που έγιναν σε οκτώ μήνες.

Ο κ. Πρόεδρος δήλωσε  ότι η  Αμερική είναι  απειλή.

Μίλησε για την αποφασιστικότητά του να εξαλείψει την τρομοκρατία μαζί με τη Ρωσία. Δήλωσε ότι θα γίνουν περαιτέρω βήματα με τη Συρία.

https://www.youtube.com/watch?v=aPvMvaZkvas

Κορυφώνεται σήμερα η διαδικασία αποχώρησης της Τουρκίας από τον Ατλαντικό.

Εμείς, ως Κόμμα Vatan, ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία κατεδαφίζοντας τα τείχη της Σηλυβρίας

Το Κόμμα Vatan είναι ένα κόμμα που βαδίζει προς την εξουσία. Πώς ο Ατατούρκ δημιούργησε τη στρατηγική του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μόλις αποβιβάστηκε στην Ανατολία.

Διαπραγματεύτηκε με τους Ρώσους και πραγματοποίησε άλλες πολιτικές δραστηριότητες, και ως αποτέλεσμα αυτών των διαδικασιών κέρδισε τη νίκη.

Το Κόμμα Βατάν παρεμβαίνει στη διαδικασία της Τουρκίας ως ηγέτης από το 2014».

Στροφή στην Ασία

Σημειώνοντας ότι η Τουρκία οδεύει προς την Ασία, ο Perinçek δήλωσε ότι η Συρία είναι η χώρα κλειδί:

«Επομένως, στη διαδικασία αποχώρησης από το ΝΑΤΟ, η Τουρκία βγαίνει από το Ατλαντικό σύστημα και βλέπει την Αμερική ως απειλή. Εγκατάσταση στην Ασία. Αυτή είναι μια απαραίτητη ανάπτυξη στην Επανάσταση της Παραγωγής. Η Τουρκία μπορεί να πραγματοποιήσει την οικονομική της επίθεση μόνο στην Ασία».

Κατανοούν τη διαδικασία και οι δύο πλευρές

Όταν ρωτήθηκε για τη σιωπή του Άσαντ στις δηλώσεις που έγιναν στην Τουρκία, ο Perinçek απάντησε: «Η σιωπή του συριακού κράτους είναι μια πολύ έξυπνη στάση. Η διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων ξεκίνησε με διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση. Εδώ, αποφεύγουν προσεκτικά να προβάλουν προϋποθέσεις και να κάνουν δηλώσεις στον Τύπο, συμπεριφορές που θα έβλαπταν τη διαδικασία.

Αν παρατηρήσετε, η κυβέρνησή μας είναι επίσης προσεκτική.

Καθώς ο κ. Πρόεδρος φτάνει με αεροπλάνο, λέει, «Δεν έχουμε καμία εχθρότητα απέναντι στον Άσαντ. Άρα και οι δύο πλευρές κατανοούν τη διαδικασία. Στις συναντήσεις μου, είδα ότι η συριακή πλευρά ήταν αισιόδοξη και ικανοποιημένη με τη διαδικασία. Ταυτόχρονα, η Ρωσία και το Ιράν είναι επίσης ικανοποιημένες με αυτή τη διαδικασία. Επομένως, υπάρχει μια ενότητα κατανόησης και δράσης. Δεν υπάρχει δύναμη στην περιοχή μας που να μπορεί να σταθεί απέναντι στην Τουρκία, το Ιράν και τη Ρωσία».

Δεν ενεργούμε με οδηγίες

Ο Perinçek απευθύνθηκε επίσης σε όσους θεωρούν την επίσκεψη του κόμματός του ως μεσολάβηση: «Το Κόμμα Vatan δεν είναι ένα κόμμα που διευθύνεται ή ελέγχεται από το κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Είναι ένα ανεξάρτητο κόμμα και είναι ένα κόμμα που είναι αντίπαλος αυτής της κυβέρνησης.

«Δεν είναι εχθρός με την κυβέρνηση του AK Party. Είμαστε στο ίδιο μέτωπο με τη σημερινή κυβέρνηση ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα από αυτούς. Στην πραγματικότητα, τα προγράμματά μας έρχονται ένα προς ένα στο προσκήνιο.

Είμαστε το κόμμα που θα δημιουργήσει πολιτικές που θα υπηρετούν την ασφάλεια και την ανεξαρτησία της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή. Για το λόγο αυτό, φιλοδοξούμε στη διοίκηση της Τουρκίας και ζητάμε εξουσιοδότηση από το τουρκικό έθνος. Από αυτή την άποψη, δεν θα είμαστε υπό την επιρροή εκείνων που κυβερνούν τη Δημοκρατία της Τουρκίας σήμερα. Δεν ενεργούμε σύμφωνα με τις οδηγίες τους.

Αν το κάναμε, η Τουρκία δεν θα είχε φτάσει σε αυτό το σημείο ούτως ή άλλως.

Αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα επειδή είμαστε εκτός ελέγχου αυτού του κράτους. Αλλά φυσικά, έχουμε ανταλλαγή απόψεων με την τουρκική κυβέρνηση. Τους δίνουμε πληροφορίες και παίρνουμε πληροφορίες από αυτούς.

Στο δρόμο μας προς τη Συρία, θα ανταλλάξουμε αυτές τις απόψεις με τον Πρόεδρο και τον Υπουργό Εσωτερικών μας. Όμως το πρόγραμμα της δραστηριότητάς μας είναι το πρόγραμμα του Κόμματος Βατάν. Οι ορίζοντες της Τουρκίας διευρύνονται και εγκαθίσταται στις θέσεις της στην Ασία με το ανεξάρτητο κεφάλι ψηλά. Αυτά είναι και τα βήματα που έκανε το Κόμμα Βατάν στον δρόμο προς την εξουσία».

Η Διαδικασία αναγνώρισης της ΤΔΒΚ

Η πιο σημαντική αντανάκλαση της διμερούς συνεργασίας θα είναι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπάρχουν βήματα που μπορούν να γίνουν με τη Συρία, όχι μόνο για την Τουρκία και τη Συρία, αλλά και για την αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Πριν από το 2011, είχαν ξεκινήσει τα δρομολόγια πλοίων ΤΔΒΚ-Συρία. Άτυπες αντιπροσωπείες από τη Συρία έρχονταν συχνά στο νησί και πραγματοποιούσαν συναντήσεις με ομολόγους τους στην ΤΔΒΚ.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο στις 8 Απριλίου 2010, υπάρχουν 3,45 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 1,7 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στη Λεκάνη του Λεβάντε, που βρίσκεται μεταξύ Κύπρου, Λιβάνου, Συρίας και Ισραήλ.

Για να μοιράζεται δίκαια αυτός ο πλούτος, έχουν μεγάλη σημασία οι συμφωνίες με τη Συρία.

Η Συρία, η οποία άνοιξε τον δρόμο για συμφωνίες στην περιοχή με το νόμο που θέσπισε στις 19 Νοεμβρίου 2003 για τον «Καθορισμό της Εθνικής Κυριαρχίας στις Χωρικές Θάλασσες», προχώρησε σε ρυθμίσεις όπως η προπολεμική υφαλοκρηπίδα, τα παρακείμενα ύδατα, τα εσωτερικά ύδατα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, και ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Αυτή η ημιτελής διαδικασία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο.

 Υπάρχουν πολλές οικονομικές ευκαιρείες και  συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (ΣΕΣ) μεταξύ Τουρκίας και Συρίας

Ενέργεια

Υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Συρία που δεν έχουν ακόμη εξαχθεί. Την περίοδο που οι σχέσεις ήταν καλές, η συριακή κυβέρνηση πρότεινε στην Τουρκία να εξορυχθεί από κοινού  φυσικό αέριο και να δημιουργηθεί μια κοινή εγκατάσταση στο μηδέν των συνόρων και η ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο που θα παραχθεί να χρησιμοποιηθούν για ανάγκες της βιομηχανίας στις περιοχές της Συρίας, της Gaziantep και της Çukurova. Αυτό το έργο μπορεί να υλοποιηθεί γρήγορα.


«Πώς αξιολογείτε την αλλαγή στην πολιτική του AK Party για τη Συρία;» ρωτήθηκε στη συνέχεια

Απαντώντας στην ερώτηση, ο Perinçek είπε:

"Η φιλία με τη Συρία έχει βασικό ρόλο στον τερματισμό της τρομοκρατίας. Η φιλία Ρωσίας και Ιράν είναι το κλειδί για τον τερματισμό της τρομοκρατίας. Κλειδί για την πραγματοποίηση της Μεταποιητικής Επανάστασης. Ως εκ τούτου, οι επικεφαλής της Τουρκίας δεν μπορούσαν να συνεχίσουν την εχθρότητά τους προς τη Συρία. Η Τουρκία έχει βιομήχανους, αγρότες, έχει στρατό. Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε και δεν μπόρεσε να διατηρήσει αυτό το πείσμα. Η Τουρκία διανύει μια ιστορική περίοδο"

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί μέσω του ηγέτη του κόμματος Vatan Dr. Doğu Perinçek, επαναπροσέγγιση με τον Άσσαντ

Το κάνει μάλιστα αυτό αφού δεν θέλει να φανεί ο Τούρκος Πρόεδρος ότι το κάνει ο ίδιος, εξαγριώνοντας Ισραήλ και ΗΠΑ, την ώρα μάλιστα που διατείνεται ότι τα βρήκε με το πρώτο , ενώ ζητάει να αγοράσει 40 F-16 BLOCK 70 από την δεύτερη 

Ωστόσο είναι κάτι περισσότερο από ορατό, ότι όλα εκπήγασαν μετά την πρόσφατη τριμερή συνάντηση των ηγετών Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας,όπου αποφασίστηκε η μη δημιουργία Κουρδικού μορφώματος στη Βόρεια Συρία 

Το άκρως ενδιαφέρον για Ελλάδα και Κύπρο είναι ότι προαναγγέλεται ως αποτέλεσμα της επικείμενης ομαλοποίησης των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας, η αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο απότη Δαμασκό, με Ρωσία, Κίνα και Ιράν να ακολουθούν, ενώ γίνεται λόγος και για οριοθέτηση ΑΟΖ Συρίας με ψευδοκράτος

Στα παραπάνω  Αθήνα και Λευκωσία ενδείκνυται να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα από τώρα πριν βρεθούν προ επικίνδυνων τετελεσμένων

https://www.youtube.com/watch?v=ElOUscywc2U

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ