"Σχέδιο αεράμυνας των ΗΠΑ με χώρες της Μέσης Ανατολής", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
"Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε διμερείς συνομιλίες με τις χώρες της περιοχής για την ενσωμάτωση των συστημάτων αεράμυνας των χωρών της Μέσης Ανατολής κατά του Ιράν.
Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή την επόμενη εβδομάδα, ο Τζον Κίρμπι, ο Διευθυντής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι ένα από τα θέματα στο τραπέζι είναι η απειλή του Ιράν.
Υποδεικνύοντας ότι θα συνεχίσουν να βοηθούν το Ισραήλ να διατηρήσει την υπεροχή του στην περιοχή όσον αφορά την αεράμυνα, ο Kirby δήλωσε ότι συναντήθηκαν επίσης με τις χώρες της περιοχής για να συνεργαστούν σε θέματα αεράμυνας.
Ο Kirby επεσήμανε ότι η ανησυχία για την ικανότητα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, που είναι μία από τις χώρες της περιοχής, αυξάνεται μέρα με τη μέρα και χρησιμοποίησε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Συζητάμε διμερώς με χώρες της περιοχής, συγκεκριμένα για τις δυνατότητες αεράμυνας και τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε την αεράμυνα τους, και διερευνούμε την ιδέα να μπορέσουμε να ενσωματώσουμε με κάποιο τρόπο την ικανότητα αεράμυνας των χωρών τους. Για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής του Ιράν, αυτό θα προσφέρει πραγματικά πιο αποτελεσματική κάλυψη».
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Διαβάζοντας τα παραπάνω, διαπιστώνουμε πόσο προφητικό ας μας επιτραπεί η έκφραση ήταν, προγενέστερο άρθρο μας από τις 6/11/2021 με τίτλο " Πάμε για δημιουργία του QUAD της ΝΑ Μεσογείου; Το Ισραήλ σχεδιάζει τριμερή συνάντηση με Ελλάδα και Κύπρο", όπου αναφέραμε μεταξύ άλλων:
Η στάση της Ελλάδας
"Η Ελλάδα στην παρούσα χρονική περίοδο διατηρεί άριστες σχέσεις με ΗΠΑ-Ισραήλ-ΗΑΕ και πολύ καλές με την Ινδία. Η χώρα μας έχει κάθε όφελος από την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεών της με τις παραπάνω χώρες, αφού η η τουρκική στάση στην Α. Μεσόγειο προδιαθέτει για επικίνδυνες εξελίξεις.
Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να "φέρει" την Ινδία κοντά της με κοινές ασκήσεις στην Α. Μεσόγειο, κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που κάνει η Τουρκία με το Πακιστάν.
Σε στρατιωτικό επίπεδο μια τολμηρή αλλά πολύ σωστή κίνηση από πλευράς Ελλάδας, θα ήταν η ενοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας με το Ισραήλ αρχικά και στη συνέχεια μέσω αυτού με ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία, στην οποία έχουμε ήδη στείλει πυροβολαρχία Patriot για ενίσχυση της αντιαεροπορικής της προστασίας έναντι των ανταρτών Χούτι της Υεμένης.
Ειδικότερα με τη σύμμαχο και φίλη χώρα του Ισραήλ θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για "φιλοξενία" μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων σε περίπτωση που ήθελε απαιτηθεί στην Ελλάδα, αφού λόγω της εδαφικής διαμόρφωσης της χώρας και του βεληνεκούς των πυραυλικών συστημάτων αλλά και της τακτικής που αναμένεται να ακολουθήσουν Χαμάς-Χεζμπολάχ και Ιράν σε μια στρατιωτική αναμέτρηση τους με το Ισραήλ, αναμένουμε τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας να πληγούν.
Η πρόσφατη πολεμική αναμέτρηση με τη Χαμάς κατέδειξε στο Ισραήλ, ότι ακόμη και το δικό του υπερσύγχρονο, πολυεπίπεδο και ενοποιημένο σύστημα αεράμυνας, μπορεί να κορεστεί από πληθώρα εχθρικών πυραύλων και βλημάτων, με αποτέλεσμα να διαπεραστεί και να πληγούν τελικά στόχοι στην Ισραηλινή επικράτεια.
Χέρι βοηθείας σε τέτοια περίπτωση δύναται να παρέχει η Ελλάδα, δίνοντας με την Κρήτη, Ρόδο και τα υπόλοιπα νότια νησιά του Αιγαίου αλλά και την Πελοπόννησο, με τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της το απαραίτητο στρατηγικό βάθος ασφαλείας στις αεροναυτικές δυνάμεις του Ισραήλ."
Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ αντιλήφθηκαν τη σπουδαιότητα της ενοποιημένης αντιαεροπορικής άμυνας των χωρών του Κόλπου με το Ισραήλ.
Εμείς θα πρέπει να τρέξουμε προς αυτήν την κατεύθυνση να εντάξουμε την αντιαεροπορική μας άμυνα σε αυτήν την υπό σχηματισμό ενοποιημένη αεράμυνα της Μ. Ανατολής, αφού με Ισραήλ-ΗΑΕ-Σαουδική Αραβία-Ιορδανία-Αίγυπτο διατηρούμε άριστες σχέσεις
Ιδιαίτερα η απόκτηση των φρεγατών BELHARA, σε συγκερασμό με τα RAFALE, F-35 από τη χώρα μας, μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις Ισραήλ και Κύπρου θα συμβάλλουν αποτελεσματικότατα στην ενοποίηση του θαλάσσιου χώρου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, βυθίζοντας στον πάτο της θάλασσας τα τουρκικά όνειρα της "Γαλάζιας Πατρίδας".