Μέση Ανατολή

Σύννεφα για την Ελλάδα από την ξαφνική επιδείνωση των σχέσεων δύο σημαντικών συμμάχων μας

α ΗΑΕ ακυρώνουν τη συμμετοχή τους στην ισραηλινή αερογέφυρα λόγω ταραχών στο Όρος του Ναού. Οι ανακοινώσεις ήρθαν καθώς το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ κάλεσε τον πρεσβευτή του Ισραήλ Αμίρ Χάγιεκ για  τις αστυνομικές ενέργειες κατά Παλαιστίνιων ταραχοποιών στο Όρος του Ναού της Ιερουσαλήμ και στην Παλιά Πόλη", αναφέρει στην αρχή άρθρου του Ισραηλινό ΜΜΕ το οποίο στη συνέχεια αναφέρει:

"Η αεροπορική εταιρεία των Εμιράτων Wizz Air Abu Dhabi ακύρωσε τη συμμετοχή της στην πτήση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ φέτος, εν μέσω της αραβικής καταδίκης της βίας στο Όρος του Ναού και στην Παλιά Πόλη, σύμφωνα με την Ένωση Πιλότων του Ισραήλ.

Ανάρτησε στο Twitter ότι «έλαβε ένα μήνυμα σήμερα από το #WizzairAbuDhabi ότι δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στην πτήση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στο Ισραήλ.

«Η ανακοίνωση έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση της κλήσης του Ισραηλινού πρεσβευτή στο Άμπου Ντάμπι για συνομιλία στο υπουργείο Εξωτερικών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.«Λυπούμαστε για αυτήν την απόφαση», εξήγησε.

Η Etihad Airways, επίσης των ΗΑΕ, έκανε παρόμοια ανακοίνωση.

Η συμμετοχή των ΗΑΕ στην αερογέφυρα είχε σκοπό να τονίσει την αυξημένη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες είχαν ομαλοποιήσει τους δεσμούς το 2020 στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Οι ανακοινώσεις έγιναν καθώς το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ κάλεσε τον πρεσβευτή του Ισραήλ Αμίρ Χάγιεκ σχετικά με τις ενέργειες της αστυνομίας εναντίον Παλαιστινίων ταραχών στο Όρος του Ναού της Ιερουσαλήμ και στην Παλιά Πόλη.

Ο Χάγιεκ, ο οποίος είναι ο πρώτος πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έφτασε εκεί τον περασμένο Οκτώβριο και αυτή είναι η πρώτη φορά που καλείται. Συναντήθηκε την Τρίτη με τον Υπουργό Επικρατείας για τη Διεθνή Συνεργασία Ριμ μπιντ Εμπραχίμ Αλ Χασιμί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Safadi μίλησε τη Δευτέρα με παρόμοιο τρόπο με τον αναπληρωτή πρέσβη του Ισραήλ Sami Abu Janeb για το ίδιο θέμα.

Την Τρίτη ο Αλ Χασίμι είπε στον Χάγιεκ ότι πρέπει να παρέχεται πλήρης προστασία στους Παλαιστίνιους πιστούς στο Όρος του Ναού, γνωστό στους μουσουλμάνους ως αλ-Χαράμ αλ-Σαρίφ.

Ζήτησε από το Ισραήλ να διατηρήσει την ιερότητα του τζαμιού al-Aqsa και «εξέφρασε ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης που απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή», σύμφωνα με το γραφείο της.

Ο Αλ Χασίμι υπογράμμισε τη σημασία του σεβασμού του κηδεμονικού ρόλου της Ιορδανίας στο Όρος του Ναού.

Μίλησε για την ανάγκη επανέναρξης μιας ειρηνευτικής διαδικασίας για την «ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τα νόμιμα διεθνή ψηφίσματα και την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία».

Τα ΗΑΕ, όπως και η Ιορδανία, ανησυχούν ότι το Ισραήλ διαταράσσει το status quo στο Όρος του Ναού, μια κατηγορία που το Ισραήλ έχει αρνηθεί."

Η παρέμβαση των ΗΠΑ

Μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, είχαμε την παρέμβαση  του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μπλίνκεν που μίλησε τηλεφωνικά με τον Παλεστίνιο Πρόεδρο και τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση μέσω διαπραγματεύσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ επίσης  ανακοίνωσε ακόμη ότι η υφυπουργός για θέματα Μ. Ανατολής κ.Λέμπερτ ξεκινάει περιοδεία  σε Ιορδανία, Ισραήλ,Παλαιστινιακά εδάφη και Αίγυπτο, όπου θα έχει επαφές για τη «μείωση των εντάσεων» στην περιοχή.

Η θέση των ΗΠΑ είναι ότι ότι το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια και την πρόσβαση στο Όρος του Ναού του οποιοί την κηδεμονία έχει η Ιορδανία, ενώ η Ουάσιγκτον σαφέστατα εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ

Αναφορικά με το Παλαιστινιακο ζήτημα η θέση της Ουάσιγκτον είναι υπέρ της λύσης δύο κρατών

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία  ωστόσο έπληξε με πυρά τη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την εκτόξευση ρουκέτας από εκεί από  την Χαμάς.

Η νέα κλιμάκωση καταγράφηκε με επιθέσεις στο Ισραήλ από την 22η Μαρτίου ως την 7η Απριλίου με συνολικά 14 νεκρούς.

Οι επιθέσεις αυτές οδήγησαν σε επιχειρήσεις  αντιποίνων του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη

Πάνω από 140 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε επεισόδια με ισραηλινές δυνάμεις την Παρασκευή και την Κυριακή στην Πλατεία των Τεμενών

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι τα γεγονότα στην Ιερουσαλήμ έχουν αναζωπυρώσει τη σπίθα του πολέμου μεταξύ Χαμάς-Ισραήλ, με το Ιράν να καιροφυλακτεί και τις ΗΠΑ να προσπαθούν να επιβάλλουν ύφεση και ειρήνευση στην περιοχή

Ισραήλ και ΗΑΕ είναι δύο πολύ σημαντικοί  σύμμαχοι για την Ελλάδα χώρες στη Μ.Ανατολή και οπωσδήποτε η επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών δεν είναι προς το συμφέρον της Αθήνας, ενόψει μάλιστα της ανανεωμένης τουρκικής επιθετικότητας στη ΝΑ Μεσόγειο και το Αιγαίο, όπου και αναμένουμε εξελίξεις

Επίσης η κυβερνητική αστάθεια στο Ισραήλ δεν ευνοεί τα συμφέροντα της Ελλάδας, αφού ουσιαστικά δεν μπορεί η φίλη και σύμμαχος χώρα να λάβει ουσιαστικές αποφάσεις.

Σε περίπτωση ωστόσο διεξαγωγής πολιτικών ζυμώσεων ή εκλογών που θα έχουν ως αποτέλεσμα την επαναφορά Νετανιάχου στην Προεδρία του Ισραήλ, η προσέγγιση που επιχειρεί ο Ερντογάν με το Τέλ Αβίβ προσβλέποντας στην διοχέτευση του Ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας προς την ΕΕ, θα συναντήσει  πολύ σημαντικές δυσκολίες

Κλείνοντας θα λέγαμε ότι η χώρα μας θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες τόσο στο Παλαιστινιακό ζήτημα, το οποίο είναι η πηγή πολλών εντάσεων στη Μ.Ανατολή, όσο και γαι την επίλυση της επιδείνωσης των σχέσεων  των συμμάχων μας Ισραήλ-ΗΑΕ

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ