Ξεκίνησαν τα προεόρτια νέας τουρκικής εισβολής στην Βόρειο Συρία με τις ευλογίας των ΗΠΑ.
Σε έκτακτη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου άμυνας αναφέρεται ότι, "συνεχίζουμε να εξουδετερώνουμε τους τρομοκράτες στα κρησφύγετα τους".
Το περιστατικό αφορά Σύρους Κούρδους του YPG που κτυπήθηκαν στην περιοχή της βόρειας Συρίας από τουρκικά αυτοκινούμενα πυροβόλα στο Avasin, σε συνεργασία με drones.
Οι ΗΠΑ επιτρέπουν στην Τουρκία να καταλάβει την Άιν Ίσσα στην Συρία, με αντάλλαγμα τη συνεργασία για το ζήτημα της Ουκρανίας, ανακοίνωσε το αραβικό πρακτορείο ειδήσεων al-Watan.
Πηγές κοντά στις φιλοαμερικανικές, αυτονομιστικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) αποκάλυψαν πληροφορίες ότι η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» στο καθεστώς του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να καταλάβει «συγκεκριμένες» περιοχές που ελέγχονται από τις συριακές πολιτοφυλακές στη βορειοανατολική Συρία.
Η παραχώρηση θα γίνει ως μέρος του πρόσφατα συμφωνηθέντος «στρατηγικού μηχανισμού» μεταξύ της Ουάσιγκτον και του τουρκικού καθεστώτος.
Σε δηλώσεις τους στο al-Watan, οι αξιωματούχοι του SDF δεν απέκλεισαν νέα στρατιωτική επιχείρηση του τουρκικού στρατού, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή.
Αυτή η κίνηση θα εκμεταλλευόταν την «ενασχόληση» της Ρωσίας με την εισβολή στην Ουκρανία.
Σε αντάλλαγμα, η Άγκυρα θα έκανε «παραχωρήσεις» που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο ίδιο θέμα.
Οι πηγές στο SDF, προέβλεψαν ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα είναι αρχικά «περιορισμένη» και ότι θα επικεντρωθεί στην περιοχή Αΐν Ίσσα στη βόρεια ύπαιθρο της Ράκα.
Αυτή η εστίαση αντανακλά τη στρατηγική σημασία της περιοχής, η οποία συνδέει της περιοχές των πολιτοφυλακών των SDF μεταξύ τους.
Το σχέδιο θα βρει πιθανότατα την έντονη αντίδραση της Μόσχας, η οποία είχε αρχικά αποτρέψει την επιχείρηση μετά τις απειλές του Ερντογάν στις αρχές Οκτωβρίου να εισβάλει σε αυτές τις περιοχές.
Σύμφωνα με τις πηγές, η πρόσφατη εντατικοποίηση των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και οι επιδρομές εναντίον θέσεων και ηγετών της πολιτοφυλακής των SDF, αποτελεί μέρος της νέας στρατιωτικής στρατηγικής του καθεστώτος Ερντογάν.
Αυτή η εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει προοίμιο για την έναρξη μιας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης, μετά την επίλυση σημείων διαφωνίας με τις ΗΠΑ ως προς αυτό.
Η συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας, προβλέπει την συνεργασία και τα αμοιβαία συμφέροντα των δύο πλευρών υπό το φως των εξελίξεων στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Οι πηγές εξέφρασαν την βεβαιότητα, αφού έχουν συγκεκριμένες πληροφορίες, ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε στο καθεστώς Ερντογάν την «εντολή» να ξεκινήσει την στρατιωτική επιχείρηση.
Αυτό συνέβη όταν η Victoria Nuland, σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, επισκέφθηκε την Άγκυρα στις 4 και 5 Απριλίου.
Συγκεκριμένα, η συμφωνία επετεύχθη κατά τη συνάντηση της Nuland με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Πρέσβη Sedat Unal και τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ibrahim Kalin.
Η συνάντηση περιελάμβανε την έναρξη του Τουρκοαμερικανικού Στρατηγικού Μηχανισμού, σύμφωνα με την «κατανόηση» που επιτεύχθηκε κατά τη συνάντηση του Μπάιντεν με τον Ερντογάν τον περασμένο Οκτώβριο στη Ρώμη.
Οι πηγές σημείωσαν ότι η εντολή των ΗΠΑ εμπίπτει στην πολιτική της «αντιτρομοκρατίας», δεδομένου ότι δεν επηρεάζει τις κοινές προσπάθειες της Ουάσιγκτον με τις πολιτοφυλακές των SDF για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS.
Αυτές οι προσπάθειες οδήγησαν πρόσφατα σε αυξημένες στρατιωτικές ενισχύσεις για τις λεγόμενες δυνάμεις του «διεθνούς συνασπισμού», που φέρεται να πατρονάρονται από την Ουάσιγκτον, στο κοίτασμα πετρελαίου Omar και στις βάσεις του κοιτάσματος φυσικού αερίου Conoco στην ανατολική επαρχία Deir ez-Zor, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.
Σχετικά με τις παραχωρήσεις που σχεδιάζει το τουρκικό καθεστώς προς την αμερικανική κυβέρνηση, είναι και η εμπλοκή της Τουρκίας σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αυτό θα συνεπαγόταν την εγκατάλειψη της λεγόμενης πολιτικής της «σχετικής ουδετερότητας» των Τούρκων, αναγκάζοντας την Άγκυρα να εμπλακεί απευθείας στον ουκρανικό πόλεμο.
Συγκεκριμένα, η Τουρκία θα πουλήσει περισσότερα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Bayraktar στο Κίεβο και δεν θα διευκολύνει επενδυτικές ευκαιρίες για Ρώσους επιχειρηματίες που επιδιώκουν να αποφύγουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Δύσης, σε τουρκικό έδαφος.
Σε αντάλλαγμα, η Ουάσιγκτον θα ενισχύσει τις αμυντικές της σχέσεις με την Άγκυρα παραδίδοντας μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων τέταρτης γενιάς F-16 VIPER, ως το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση”, καταλήγει το συριακό δημοσίευμα.
Να ήταν όμως αυτά μόνο. Η Τουρκία έχει πάρει διαβεβαιώσεις πιθανότατα για εξορύξεις στην Α.Μεσόγειο εις βάρος της Ελλάδος, αλλά και της Κύπρου, και που θα βρούμε μπροστά μας το επόμενο διάστημα.