Μέση Ανατολή

Γιατί η Κίνα θυμήθηκε την Ανατολική Μεσόγειο; Που πατάει ο "σουλτάνος";

Χοντρό παιχνίδι αποφυγής των δυτικών κυρώσεων παίζει η Τουρκία με συμμετοχή των Κινέζων, που χθες θυμήθηκαν την ένταση στο Αιγαίο.

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επικείμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρι Κουλέμπα, που θα πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια την Πέμπτη 10 Μαρτίου. Νωρίτερα , ο Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει σε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία μετά τη συνάντηση Κουλέμπα και Λαβρόφ .

Αναλυτικότερα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιζιάν, δήλωσε ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός μέρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί όμως το κινεζικό ενδιαφέρον και τι ετοιμάζει η Άγκυρα;

Τούρκος δημοσιογράφος που είναι κοντά στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), επικαλούμενος ως γνωστόν ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Κυριακή τη δημιουργία εμπορίου σε χρυσό και τοπικά νομίσματα μεταξύ Ρωσίας, Κίνας και Τουρκίας, ανέφερε σχέδιο της Άγκυρας να γίνει ουσιαστικά “ το πλυντήριο των ρωσικών κεφαλαίων” ακολουθώντας το ιρανικό μοντέλο της Hlak Bank.

Ο Ερντογάν αναζητά συνεχώς τρόπους να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Ο ίδιος σήμερα  επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας, η οποία είναι  αντίθετη στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι είναι επίσης αντίθετος σε οποιαδήποτε απόφαση του ΝΑΤΟ που παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας.

«Η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί από μονόπλευρη άποψη», είπε ο Ερντογάν σε μια συνεδρίαση του Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβουλίου (MYK) του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), μετέδωσε το BBC Türkçe την Τετάρτη επικαλούμενο άγνωστα στελέχη του κόμματος.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιμετωπίστηκε με οργή από τη διεθνή κοινότητα από τότε που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες να εφαρμόζουν μια σειρά τρομερών οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Hürriyet, Abdülkadir Selvi έγραψε ότι ο Ερντογάν είπε πρόσφατα κατά τη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβουλίου του AKP ότι είχε κάνει μια επιχειρηματική προσφορά στον Πούτιν μέσω τηλεφώνου που θα παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις στη χώρα.

«Εμείς οι τρεις χώρες, η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία, μπορούμε να κάνουμε συναλλαγές με τα δικά μας εθνικά νομίσματα, ρούβλι, γιουάν και λίρες, καθώς και με χρυσό», είπε ο Ερντογάν στον Πούτιν.

Η ουσία όμως του σχεδίου Ερντογάν είναι αλλού.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία υπήρξε ένας από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας, τόνισε ότι περισσότερες από 3.000 τουρκικές εταιρείες  δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, ενώ η Τουρκία φιλοξενεί κατά μέσο όρο 5 εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες κάθε χρόνο.

Ο Σέλβι είπε ότι η προσφορά του Ερντογάν αφορά μια «ιστορική» κίνηση «σε βοήθεια της Ρωσίας, μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία» για την Τουρκία, η οποία θα μπορούσε επίσης να επηρεαστεί έμμεσα από τις κυρώσεις.

«Η Ρωσία, η οποία είναι απομονωμένη από τον κόσμο, θα εξέταζε την εμπορική επιλογή της Τουρκίας μαζί με την Κίνα; Γιατί όχι?" πρόσθεσε ο Τούρκος αρθρογράφος.

Σχολιάζοντας ο Γερμανός δημοσιογράφος Φρανκ Νορντχάουζεν είπε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν θα διασκέδαζε όταν ανακάλυψε ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, πρότεινε στη Ρωσία να υπονομεύσει τις δυτικές κυρώσεις.

Η προχθεσινή προσφορά του Ερντογάν στον Πούτιν θα μπορούσε να φέρει σε βαθύ ρήξη στις ήδη ψυχρές σχέσεις του Ερντογάν με τον Μπάιντεν.

https://twitter.com/NordhausenFrank/status/1501159415365443585?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1501159415365443585%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.turkishminute.com%2F2022%2F03%2F08%2Fogan-seeking-ways-to-undermine-western-sanctions-on-russia-pro-govt-journalist%2F

Μεταξύ των κύριων ζητημάτων που εγείρουν ένταση μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και των ΗΠΑ, είναι η αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, η άρνηση των ΗΠΑ να εκδώσουν τον Τούρκο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, και η επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία σε αντίθεση με την υποστήριξη των ΗΠΑ στις Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Ο Ερντογάν, ο οποίος επιμένει ότι «δεν θα εγκαταλείψει ούτε τη Ρωσία ούτε την Ουκρανία», ευρίσκεται σε μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης λόγω του ουκρανικού πολέμου.

Η Ουκρανία είναι ο στενότερος μετασοβιετικός σύμμαχος της Τουρκίας στην περιοχή, και η Άγκυρα μέχρι στιγμής θέλει απεγνωσμένα να επιδείξει αλληλεγγύη χωρίς να πυροδοτήσει την οργή της Μόσχας.

Η Τουρκία προσφέρθηκε να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και της Ουκρανίας και αρνήθηκε να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Μόσχας, απέχοντας κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η Τουρκία διαχρονικά έπαιζε τα δικά της ύποπτα και μονόπλευρα παιχνίδια, σε όλους τους πολέμους και τις καταστάσεις, και καλά έκανε, αφού τις το επιτρέπουν πάντα οι αποκαλούμενες μεγάλες δυνάμεις να το κάνει, κουνώντας όμως παράλληλα το δάκτυλο, μόνιμα μόνο στην Ελλάδα, η οποία οφείλει για μια στιγμή στην ιστορία να κοιτάξει μόνο τα δικά της αποκλειστικά συμφέροντα και τίποτε άλλο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ