Μέση Ανατολή

Η Τουρκία στηρίζει την Παλαιστίνη και προσεγγίζει το Ισραήλ- Τι μέλλει γενέσθαι;

Ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας και Σύμβουλος του Ερντογάν, Ibrahim Kalın, καθώς  και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sedat Önal, τόνισαν τη δέσμευση της Τουρκίας στον παλαιστινιακό αγώνα ,στη συνάντησή τους με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Mahmoud Abbas στη Ραμάλα την Τετάρτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία στηρίζει την Παλαιστίνη

Σύμφωνα με πηγές, η τουρκική αντιπροσωπεία διαβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη στον παλαιστινιακό λαό στο πλαίσιο της λύσης των δύο κρατών.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης, οι σχέσεις Τουρκίας-Παλαιστίνης, πρόσθεσαν οι πηγές.

Η τουρκική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Riyad al-Maliki και συζήτησε για τους διμερείς δεσμούς των χωρών.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Ιερουσαλήμ Ahmet Rıza Demirer.

Ο Καλίν και ο Ονάλ έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν με αξιωματούχους του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών και της προεδρίας σήμερα Πέμπτη, όπου  θα συζητήσουν τις προετοιμασίες για την επικείμενη επίσκεψη του Χέρτζογκ.

Οι δύο ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι ξεκίνησαν διήμερη επίσκεψη στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ την Τετάρτη.

Το ταξίδι πραγματοποιείται  όπως είπαμε ενόψει της αναμενόμενης επίσκεψης του Ισραηλινού Προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ στην Τουρκία τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Χέρτζογκ αναμένεται να βρεθεί στην Τουρκία στις αρχές Μαρτίου, πραγματοποιώντας ένα σπάνιο ταξίδι, μετά από πολλά χρόνια κακών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η επίσκεψη στη Ραμάλα πραγματοποιείται καθώς η Τουρκία βρίσκεται σε τροχιά ομαλοποίησης των σχέσεων με το Ισραήλ και αφού η Άγκυρα δήλωσε ότι μπορεί να μεσολαβήσει μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, για την επίλυση των διαφορών τους

Το ιστορικό των κακών  σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο το 2010 μετά από επιδρομή του ισραηλινού ναυτικού σε ένα τουρκικό πλοίο, το Mavi Marmara, που προσπάθησε να σπάσει το εμπάργκο του Ισραήλ στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.

Στην επιδρομή αυτή σκοτώθηκαν 10 ακτιβιστές. Το γεγονός προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ που ήταν ειρηνικές για δεκαετίες. Και οι δύο χώρες ανακάλεσαν ακόμη και τους διπλωματικούς τους απεσταλμένους μετά το περιστατικό.

Το 2013, με τη συγγνώμη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου προς την Τουρκία και την καταβολή 20 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 38 εκατομμύρια TL εκείνη την εποχή) ως αποζημίωση στα θύματα του Mavi Marmara, οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ εισήλθαν σε περίοδο ομαλοποίησης.

Τον Δεκέμβριο του 2016, και οι δύο χώρες διόρισαν εκ νέου πρεσβευτές ως μέρος της συμφωνίας συμφιλίωσης και επανέλαβαν επανειλημμένα την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης των διμερών σχέσεων.

Οι δύο χώρες απέλασαν για άλλη μια φορά η μία τους πρεσβευτές της άλλης το 2018, μετά από άλλη μια σφοδρή διαμάχη και οι σχέσεις έκτοτε παρέμειναν τεταμένες.

Ακολούθησε τέλος ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, όπου τόσο ο Ερντογάν και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του επικουρούμενοι από τα ΜΜΕ, εξαπέλυσαν έναν άνευ προηγουμένου επικοινωνιακό πόλεμο σε βάρος του Ισραήλ, δείχνωντας εμφανέστατα αντισημιτικά  χαρακτηριστικά στα λόγια και στις πράξεις τους, ενώ την ίδια ώρα παρείχαν στέγη και φιλοξενία σε ηγετικά στελέχη της  τουμοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς

Η  προσπάθεια προσέγγιση Ερντογάν με το Ισραήλ

Τους τελευταίους μήνες ο  Ερντογάν, επιχειρεί  να προσεγγίσει το Ισραήλ ξανά, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα του, της προσπάθειας επαναπροσέγγισης του με τις ΗΠΑ όπου βλέπει το Ισραήλ ως σκαλοπάτι για αυτό και τέλος γιατί επιθυμεί να πείσει το Τέλ Αβίβ να διοχετεύσει μέσω της Τουρκίας το φυσικό του αέριο προς την ΕΕ, μετά μάλιστα την άρση στήριξης κατασκευής του East-Med από τις ΗΠΑ

Ο Ερντογάν είπε πρόσφατα ότι η επίσκεψη του Χέρτζογκ θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ και ότι είναι «έτοιμος να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση του Ισραήλ σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου».

Παρά την πρόσφατη προσέγγιση, Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να επικρίνουν τις πολιτικές του Ισραήλ που στοχεύουν τους Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων τωνεποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

Οι τουρκικές αρχές τονίζουν ότι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή είναι μέσω μιας δίκαιης και συνολικής λύσης του παλαιστινιακού ζητήματος στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

Η Τουρκία έχει υπογραμμίσει συχνά ότι η εξομάλυνση με το Ισραήλ δεν θα είναι εις βάρος της Παλαιστίνης.Η εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ δεν θα σήμαινε αλλαγή στην παλαιστινιακή πολιτική της Άγκυρας, είχε δηλώσει πριν μερικές ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, ο Τσαβούσογλου επέστησε την προσοχή  ότι η Τουρκία δεν θα γυρίσει την πλάτη στη δέσμευσή της για ένα παλαιστινιακό κράτος προκειμένου να πετύχει στενότερους δεσμούς με το Ισραήλ.

Αναφέροντας ότι έχει ξεκινήσει νέος διάλογος με τη νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος είναι και επικεφαλής του κόμματος με τις περισσότερες έδρες στη Βουλή, είπε επίσης ότι πιστεύει στη λύση δύο κρατών.

Ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι τα βήματα που έγιναν σχετικά με τη νέα διαδικασία διαλόγου με το Ισραήλ δεν σημαίνουν «παραίτηση από την παλαιστινιακή υπόθεση».

«Η εξομάλυνση των σχέσεών μας με το Ισραήλ δεν σημαίνει παραίτηση από θεμελιώδη ζητήματα όπως η υπόθεση της Ιερουσαλήμ και η παλαιστινιακή υπόθεση», είπε ο Τσαβούσογλου:

"Δεν θα εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας σε βάρος της παλαιστινιακής υπόθεσης. Το Ισραήλ το γνωρίζει πολύ καλά. Μπορούμε τώρα να πούμε "ναι" στην κατοχή και την καταστροφή παλαιστινιακών σπιτιών εκεί; Όχι, η πολιτική μας σε αυτό το θέμα είναι πολύ σαφής. Καθώς  είμαστε μια χώρα που έχει επαφή και με τις δύο πλευρές στην πορεία προς τη λύση  του Παλαιστινικού με τη δημιουργία δύο κρατών, μπορούμε να συνεισφέρουμε όπως κάναμε στο παρελθόν».

«Οποιοδήποτε βήμα κάνουμε με το Ισραήλ σχετικά με τις σχέσεις μας, οποιαδήποτε εξομάλυνση, δεν θα είναι εις βάρος της παλαιστινιακής υπόθεσης, όπως κάποιες άλλες χώρες», είπε ο Τσαβούσογλου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, αναφερόμενος στην προσέγγιση μεταξύ του Ισραήλ και ορισμένων χωρών του Κόλπου, γεγονός  που έχει εξοργίσει την Τουρκία.

«Η θέση μας εκεί είναι πάντα ξεκάθαρη», πρόσθεσε. «Αυτοί οι δεσμοί που ομαλοποιούνται λίγο περισσότερο μπορεί να αυξήσουν τον ρόλο της Τουρκίας και όσον αφορά τη λύση δύο κρατών, ως χώρας που θα βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο χώρες, αλλά δεν θα κάνουμε ποτέ πίσω στις βασικές μας αρχές».

Τα κράτη του Κόλπου που έχουν δημιουργήσει δεσμούς με το Ισραήλ προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους Παλαιστίνιους ότι οι χώρες τους δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια για την κρατική υπόσταση τους, παρά το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι ηγέτες έχουν αποδοκιμάσει τις συμφωνίες ως προδοσία της υπόθεσης τους.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η κυβίσθηση Ερντογάν προς το Ισραήλ, ακολουθεί την προσέγγιση χωρών του Κόλπου με το Τέλ Αβίβ

Τώρα η Τουρκία προσπαθεί να παίξει το ρόλο του ενδιάμεσου μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστίνης , υπαναχωρώντας ωστόσο από τη σκληρή γραμμή της περί απελευθέρωσης της Ιερουσαλήμ από τους Εβραίους , η οποία είναι και η γραμμή της Χαμάς

Φαίνεται η Τουρκία να επιλέγει τη συνδιαλλαγή με τον μετριοπαθή Αμπάς αντί της ακραίας και ανεπιθύμητης  από το Ισραήλ Χαμάς

Ωστόσο το Ισραήλ ούτε πείθεται για τις προθέσεις της Τουρκίας, ούτε πρόκειται να πουλήσει τη σταθερή συμμαχία του με Ελλάδα και Κύπρο

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Πρωθυπουργός Naftali Bennett είπε ότι το Ισραήλ πορεύεται προσεκτικά σχετικά με τις προτροπές του Ερντογάν.

«Τα πράγματα εξελίσσονται  πολύ αργά και σταδιακά», είπε, προσθέτοντας ότι το ταξίδι του Χέρτζογκ στην Άγκυρα γίνεται σε  πλήρη  συντονισμό μαζί του.

Ο Μπένετ επαίνεσε απερίφραστα τον ρόλο του Χέρτζογκ στις εξωτερικές σχέσεις του Ισραήλ, αποκαλώντας τον «εξαιρετικό διπλωματικό πλεονέκτημα για την επίλυση προβλημάτων».

«Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη», είπε. Δεν ξέρω πότε υπήρξε τελευταία φορά μια τέτοια σχέση» μεταξύ προέδρου και πρωθυπουργού.

Ο Μπένετ και η κυβέρνηση προχωρούν πολύ προσεκτικά με την Τουρκία, δήλωσε ανώτερη διπλωματική πηγή. «Δεν χρειάζεται να πιέζουμε τους εαυτούς μας  με τρόπο που θα μας εμποδίσει να δημιουργήσουμε συμμαχίες», πρόσθεσε η πηγή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ