Μέση Ανατολή

Η Τουρκία πάλι επιχειρεί να το παίξει σε διπλό ταμπλό με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς

Ο Προεδρικός Εκπρόσωπος İbrahim Kalın και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Sedat Önal θα επισκεφθούν την Παλαιστίνη και θα συναντηθούν με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Abbas. Ο Καλίν και ο Ονάλ θα έχουν επίσης συνομιλίες με την ισραηλινή πλευρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία πάλι παίζει σε διπλό ταμπλό

Η επίσκεψη των δύο υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων θα πραγματοποιηθεί σε Παλαιστίνη και Ισραήλ το διήμερο 16-17 Φεβρουαρίου 2022. 

Η  τουρκική αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και θα έχει συνομιλίες με τις παλαιστινιακές αρχές.

Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί επίσης με τις ισραηλινές αρχές και θα συζητήσει τις προετοιμασίες για την επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου Isaac Herzog στην Τουρκία.

Η αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσει επίσης πολιτικές διαβουλεύσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες είχαμε την  επίσκεψη στην Τουρκία του Γενικού Διευθυντή του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών Alon Ushpiz, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επίσκεψη του ισραηλινού προέδρου Issac Herzog στην Άγκυρα 

Η προσέγγιση που επιχειρεί η Τουρκία προς το Ισραήλ

Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η  εξομάλυνση των σχέσεων Άγκυρας- Τελ Αβίβ μπορεί να επιφέρει βαρύ πολιτικό τίμημα στον Ερντογάν, αφού ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας, αλλά και του μουσουλμανικού κόσμου, θεωρούν την όποια απόψυξη των σχέσεων με το Τελ Αβίβ μια ασυγχώρητη προδοσία της παλαιστινιακής υπόθεσης

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο Ερντογάν έχει υποχωρήσει από την επιθετική και τεταμένη προσέγγισή του με διάφορες  χώρες- παίκτες στη Μ.Ανατολή, πραγματοποιώντας   επίθεση φιλίας , ακολουθώντας μια στρατηγική αποκλιμάκωσης και εξομάλυνσης των σχέσεων με τις αραβικές χώρες και πιο πρόσφατα, με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Εκτός από την αποστολή πολιτικών σημάτων, ο Ερντογάν μίλησε για ετοιμότητα συνεργασίας με τους Ισραηλινούς σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα του φυσικού αερίου. Στις 4 Φεβρουαρίου, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει το ισραηλινό αέριο και να συνεργαστεί με το Τελ Αβίβ για να το στείλει στην Ευρώπη.

Οι δηλώσεις Ερντογάν έχουν βασικά σκοπό να επιβληθούν  στην περιφερειακή συμμαχία στην οποία μετέχουν Κύπρος-Ισραήλ -Αίγυπτο και  Ελλάδα.

Η εξερεύνηση αερίου της Τουρκίας στη Μεσόγειο Θάλασσα τα τελευταία χρόνια, σε συγκερασμό με την ακραία επιθετική συμπεριφορά της, έχει οδηγήσει την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ σε συμμαχία.

Τώρα ο Ερντογάν και μετά την άρση της στήριξης κατασκευής του αγωγού East-Med από τον Μπάϊντεν, θέλει η Τουρκία να είναι εκείνη  μέσω της οποίας το ισραηλινό αέριο θα  φτάνει στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να σπάσει την συμμαχία που προαναφέραμε.

Ο Ερντογάν ως υποστηρικτής των Παλαιστινίων κατά του Ισραήλ

Μετά το 2009, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε επανειλημμένα να εμφανιστεί ως υποστηρικτής των Παλαιστινίων και της υπόθεσης τους, καθώς  και σύμμαχος των πολιτικών ομάδων της αντίστασης, με προεξέχουσα  την Χαμάς.

Φιλοδοξούσε μάλιστα να προβληθεί ως  ο ηγέτης των ισλαμικών χωρών στην παλαιστινιακή υπόθεση, ενώ  σε διάφορες δηλώσεις και συναντήσεις επιτέθηκε φραστικά στο ισραηλινό καθεστώς.

Αυτή η τάση κορυφώθηκε το 2018 και οδήγησε στη διακοπή των σχέσεων με το Τελ Αβίβ, αλλά το γεγονός είναι ότι ο Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δεν υπήρξαν ποτέ αληθινοί σύμμαχοι του παλαιστινιακού λαού.

Στο τρέχον πλαίσιο, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι οι προσπάθειές του για εξομάλυνση των σχέσεων με τους Ισραηλινούς δεν σημαίνουν ότι γυρίζει την πλάτη του στις παλαιστινιακές ομάδες και ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μουσουλμάνων στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη.

Ωστόσο, οποιαδήποτε φιλία με το ισραηλινό καθεστώς, στην πραγματικότητα, θα πρέπει να θεωρείται ως αντίθετη προς τα συμφέροντα της Παλαιστίνης.

Στα τέλη του περασμένου έτους, ο Ερντογάν κάλεσε τους Εβραίους ραβίνους στην Κωνσταντινούπολη, σηματοδοτώντας τις προσπάθειές του να πείσει το ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ να επηρεάσει την πολιτική Μπάιντεν για το καλό της Τουρκίας.

Επίλογος

Ως εκ τούτου στην περίπτωση της εξομάλυνσης των σχέσεων  της Τουρκίας με το Ισραήλ, ο ισχυρισμός της διατήρησης δεσμών με την Παλαιστινιακή αντίσταση,  θα είναι πολιτική προπαγάνδα και  προσπάθεια εξαπάτησης της κοινής γνώμης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Μια σειρά από λόγους μπορεί να οδηγήσει την απόφαση του Ερντογάν για ύφεση και βελτίωση των σχέσεων με τους Ισραηλινούς, μεταξύ των οποίων ο στόχος να θεραπεύσει την οικονομική κρίση και επίσης να κερδίσει την υποστήριξη των φιλοϊσραηλινών λόμπι για να παραμείνει στην εξουσία στις επόμενες εκλογές.

Στην πραγματικότητα, τώρα ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας, αλλά και του μουσουλμανικού κόσμου, θεωρούν την όποια απόψυξη με το Τελ Αβίβ μια ασυγχώρητη προδοσία της παλαιστινιακής υπόθεσης.

Εάν γίνει, η εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ θα έβλαπτε την εικόνα του Ερντογάν στο εσωτερικό και σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο,  κάτι που δυνητικά ανοίγει τον δρόμο για την ήττα του AKP στις επόμενες εκλογές και θα βαρύνει τον  ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο  και το πολιτικό του μέλλον.

Τέλος κρίνεται σκόπιμο να αναφέρουμε ότι το Ισραήλ είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό στην προσέγγιση που επιχειρεί ο Ερντογάν λόγω πολλών ζητημάτων με προεξέχοντα την προσέγγιση Τουρκίας-Ιράν και την φιλοξενία και υποστήριξη που παρέχει η 'Αγκυρα στην τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς.

Ειδικότερα μάλιστα όταν πριν λίγες ημέρες Ερντογανικό ΜΜΕ έγραφε σε τίτλο του,  "Tο Ισραήλ δεν είναι κράτος-Είναι καθεστώς κατοχής"

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...