Η διατήρηση καλών σχέσεων με τη Μόσχα αποτελεί στρατηγικό συμφέρον για το Ισραήλ, υπό το πρίσμα της σημαντικής στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στη Συρία. Το Ισραήλ, έχει επίσης ισχυρούς δεσμούς με την Ουκρανία σε διάφορους τομείς, και το Κίεβο έχει την υποστήριξη του σημαντικότερου συμμάχου του Ισραήλ, των ΗΠΑ, στην τρέχουσα κρίση.
Περισσότερο από πολλά έθνη, το Ισραήλ θα μπορούσε να βρεθεί σε δύσκολη θέση. Από τη μία πλευρά, οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος και μακροχρόνιος προστάτης του Ισραήλ. Ταυτόχρονα, η Ιερουσαλήμ πρέπει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Μόσχα, προκειμένου να διατηρήσει την ικανότητα να εξαπολύει στρατιωτικά πλήγματα εναντίον ιρανικών συμφερόντων στη Συρία, όπου η Ρωσία ελέγχει σε μεγάλο βαθμό τον εναέριο χώρο.
Μια άλλη σημαντική ανησυχία για το Ισραήλ, είναι πώς η κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας θα επηρεάσει τις πυρηνικές συνομιλίες του Ιράν. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία, κάθονται γύρω από το ίδιο τραπέζι και οι αντιπροσωπείες τους συναντιούνται στη Βιέννη όποτε οι συνομιλίες το απαιτούν.
Εάν οι ΗΠΑ ζητούσαν ευρείες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για παράδειγμα, η Ιερουσαλήμ θα έπρεπε να σταθμίσει προσεκτικά κάθε σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Οποιεσδήποτε ενέργειες εναντίον της Ρωσίας θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα, τον αποκλεισμό των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Συρία, δυνητικά θέτοντας σε κίνδυνο το στρατιωτικό προσωπικό εάν διεξάγει επιχειρήσεις που θεωρεί ότι η Ιερουσαλήμ είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική της ασφάλεια.
Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι το Ισραήλ έχει σε εξέλιξη μια σειρά επιδρομών εναντίον αποστολών ρουκετών ιρανικής κατασκευής καθ' οδόν προς τον Λίβανο. Αυτή η επιχείρηση χρειάζεται συνεχή συντονισμό μεταξύ του Τελ Αβίβ και της Μόσχας, για να αποφευχθεί ένα ατυχές χτύπημα των ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία, κάτι που θα διέσχιζε την κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα και θα έθετε σε κίνδυνο την ικανότητα για περαιτέρω επιχειρήσεις.
Ανησυχίες για το τι θα μπορούσε να συμβεί στις συριακές επιχειρήσεις σε περίπτωση αλλαγής των σχέσεων με τη Ρωσία, «αναφέρθηκαν πρόσφατα σε ορισμένες συναντήσεις υψηλού επιπέδου στον τομέα της άμυνας, στις οποίες ήταν παρόντες οι κορυφαίοι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων», είπε μια αμυντική πηγή στο Breaking Defense.
Η Giora Eiland, μία απόστρατος στρατηγός και πρώην επικεφαλής του Ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, είπε ότι εάν η Ουάσιγκτον ζητήσει από το Ισραήλ να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η Ιερουσαλήμ θα είναι σε μια πολύ «αδύνατη» κατάσταση.
Ακόμη και ελαφρές κυρώσεις θα μπορούσαν να βλάψουν τη θέση του Ισραήλ έναντι της Ρωσίας, και ενδεχομένως, της τεχνολογικής βιομηχανίας του. Ενώ η Ρωσία δεν έχει αγοράσει όπλα ισραηλινής κατασκευής από το 2015, οι μη στρατιωτικές τεχνολογίες πωλούνται συνήθως σε ρωσικές εταιρείες.
Η Ουκρανία βλέπει το Ισραήλ ως προέκταση της αμερικανικής πολιτικής, όπως όλοι οι άλλοι, και εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, χιλιάδες Ουκρανοί Εβραίοι ή απόγονοι Εβραίων μπορεί να επιλέξουν να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ.
Το Ισραήλ παρακολουθεί επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία ως πιθανό αντιπερισπασμό για την Ουάσιγκτον, καθώς η Ιερουσαλήμ κάνει τα σχέδιά της για το πώς θα αντιδράσει σε μια νέα πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Αξιωματούχοι αυτή την εβδομάδα, που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις έδωσαν «σήμα» στον Τύπο ότι το ζήτημα μιας νέας συμφωνίας με το Ιράν βρίσκεται στο επίκεντρο. Το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές, ότι δεν είναι υπέρ μιας τέτοιας συμφωνίας, αλλά ήταν σχετικά ήσυχο σχετικά με αυτό , ώστε να μην εξοργίσει την Ουάσιγκτον.
Σε ένα νέο έγγραφο αυτή την εβδομάδα, ο Efraim Inbar, πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ, σημείωσε ότι το Ιράν παρακολουθεί επίσης την κατάσταση στη Ρωσία και βλέπει πόσο αποσπασμένη είναι η Ουάσιγκτον από αυτήν. Είναι πιθανό, έγραψε ο Inbar, «το Ιράν να προσπαθήσει να πιέσει για μια πιο σκληρή συμφωνία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη».
Ενώ αμυντικές πηγές λένε στο Breaking Defense, ότι το Ισραήλ δεν σχεδιάζει να επιτεθεί απευθείας σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις σε περίπτωση υπογραφής νέας συμφωνίας, υπάρχουν σχέδια για αυξημένες προσπάθειες δολιοφθοράς που θα επιδιώξουν να βλάψουν πυρηνικές εγκαταστάσεις και φυγόκεντρους στο Ιράν.
Η Ουάσιγκτον θα προσπαθήσει να συγκρατήσει το Ισραήλ από τη συνέχιση του σκιώδους πολέμου εναντίον του Ιράν. Αυτός είναι ο λόγος, για μια μεγάλη ανησυχία στην Ιερουσαλήμ και μπορεί να δημιουργήσει τριβές μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Το ότι η Γερμανία και άλλοι ευρωπαίοι παράγοντες δεν ευθυγραμμίζονται πλήρως με την Ουάσιγκτον εναντίον της Μόσχας, βοηθά το Ισραήλ να διατηρήσει την ασάφειά του και του επιτρέπει να υιοθετήσει μια πιο ήπια γραμμή εάν μιλήσει εναντίον της Ρωσίας.
Στην πραγματικότητα, η Ρωσία κερδίζει από τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και ένταση, στην οποία οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δίνουν προσοχή στη Μόσχα και ακούνε τις απαιτήσεις της, και μπορεί να έχει περισσότερα να χάσει από την έναρξη ενός πραγματικού πολέμου.