Η πρόταση για χρονική παράταση της ανάπτυξης των τουρκικών στρατευμάτων στον Κόλπο του Άντεν, τη Σομαλία και την Αραβική Θάλασσα έως τις 10 Φεβρουαρίου 2023 δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις αναπτύσσονται για να διασφαλίσουν την αποτελεσματική προστασία πλοίων με τουρκική σημαία και εμπορικών πλοίων που συνδέονται με την Τουρκία που πλέουν στην περιοχή και να συμμετάσχουν σε κοινές επιχειρήσεις κατά της πειρατείας, των ένοπλων ληστειών και της τρομοκρατίας στη θάλασσα, σύμφωνα με την επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας.
Πρόσθεσε ότι η υποστήριξη δραστηριοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στον τομέα αυτό συμβάλλει στην αύξηση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας των ναυτικών στοιχείων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK) και της εμπειρίας τους στην περιοχή.
Το ψήφισμα υποστηρίζει την εθνική πολιτική της συνέχισης της συνεργασίας με τις σχετικές χώρες και ενισχύει τον ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών σε περιφερειακή και παγκόσμια κλίμακα, αυξάνοντας την προβολή της, ανέφερε.
Από τότε που εγκρίθηκε για πρώτη φορά από το Κοινοβούλιο το 2008, η πρόταση για την ανάπτυξη παρατάθηκε 13 φορές.
Ο Κόλπος του Άντεν, κοντά στην Υεμένη και κοντά στο στενό Bab al-Mandeb, το τέταρτο μεγαλύτερο σημείο αδιέλευσης στον κόσμο για τη διαμετακόμιση πετρελαίου, είναι μια στρατηγική ενεργειακή οδός για το αργό πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής.
Η Αραβική Θάλασσα και η Σομαλία γειτνιάζουν με τον κόλπο και το στενό.
Η τουρκική παρουσία στη Σομαλία
Υπενθυμίζουμε ότι Τουρκία εδώ και μια δεκαετία έχει διεισδύσει στη Σομαλία με πολλαπλούς τρόπους, δημιουργώντας στενές σχέσεις με τη χώρα.
"Στα 10 χρόνια αδελφικής σχέσης μεταξύ Σομαλίας και Τουρκίας, έχει επιτευχθεί απτή πρόοδος, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της υγείας, των επιχειρηματικών σχέσεων, της οικονομικής ανάπτυξης, των διμερών σχέσεων και της ανοικοδόμησης του εθνικού στρατού της Σομαλίας και της διπλωματίας", δήλωσε πριν λίγους μήνες ο Σομαλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Χαντάρ Γκιούλντ.
Το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών εσόδων προέρχεται από το αεροδρόμιο και το λιμάνι του Μογκαντίσου, στο οποίο η Τουρκία συνέβαλε σημαντικά στην αναβίωση τους , σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Σομαλίας Αμπντιραχμάν Ντουαλ Μπέιλεχ.
Οι σχέσεις Τουρκίας-Σομαλίας γνώρισαν μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια και στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας, η Τουρκία έχει εκπαιδεύσει σχεδόν το ένα τρίτο των στρατιωτικών δυνάμεων της Σομαλίας.
Εκτός από τη στρατιωτική συνεργασία, οι δύο χώρες συνεργάζονται επίσης στην υγεία, την εκπαίδευση και σε άλλους τομείς.
Η τεράστια βοήθεια της Τουρκίας στο απόγειο του λιμού του 2011 μου μάστιζε τη χώρα την κατέστησε αγαπητή σε πολλούς Σομαλούς κατοίκους.
Εκτός των παραπάνω η Τουρκία έχει δημιουργήσει σχολεία, νοσοκομεία και υποδομές και έχει χορηγήσει στους Σομαλούς υποτροφίες για σπουδές στην Τουρκία.
Η Σομαλία ήταν επίσης η πρώτη χώρα όπου το ίδρυμα Μααρίφ έκανε επιτυχώς την εμφάνιση του, σε μια προσπάθεια να αντικαταστήσει σχολεία που λειτουργούσαν κάποτε υπό την σκέπη των Γκιουλενιστών (FETÖ).
Το ίδρυμα δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας για την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών στο εξωτερικό και τώρα διοικεί σχολεία που ανήκαν στη FETÖ, η οποία κρύβεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 στην Τουρκία.
Το Τουρκικό σχέδιο
Η Τουρκία στη Σομαλία εκτός των άλλων διατηρεί και μεγάλη στρατιωτική βάση, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της στρατηγικής θέσης της χώρας, στον μυχό του κόλπου του Άντεν, μέσω του οποίου διέρχονται όλα τα εμπορικά πλοία που κατευθύνονται από Ασία προς Ευρώπη και αντίστροφα.
Το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εκπαιδεύσει το 1/3 των στρατιωτικών δυνάμεων της Σομαλίας, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και θα πρέπει να αξιολογηθεί ως μέρος ενός ευρύτερου τουρκικού σχεδιασμού, δημιουργίας στενών σχέσεων και στρατιωτικής εξάρτησης χωρών της Αφρικής, της Μ.Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, από αυτήν.
Αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας, αφού έτσι δημιουργεί παράλληλους στρατούς σε τρίτες σύμμαχες χώρες της, οι οποίες σε μια στρατιωτική αναμέτρηση της Τουρκίας με άλλη χώρα ή εμπλοκής της Άγκυρας αλλού, θα την συνδράμουν κυρίως με ανθρώπινο δυναμικό, είτε ως χώρες σύμμαχές της , είτε καλυμμένα με τη μορφή μισθοφόρων.
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις τείνουν συνεχώς να γίνουν επαγγελματικές, δημιουργώντας μεγάλο όγκο ειδικών δυνάμεων(17 Ταξιαρχίες καταδρομών) και επιβάλλοντας χρηματικό αντίτιμο σε όποιον Τούρκο πολίτη δεν επιθυμεί να στρατευθεί (εξαγορά θητείας έναντι 4300 ευρώ).
Τα χρήματα αυτά πηγαίνουν απευθείας στον προυπολογισμό αμυντικών δαπανών, ενισχύοντας τον.
Με τον παραπάνω σχεδιασμό Ερντογάν-Μπαχτσελί αποβλέπουν στο να έχουν μικρή εσωτερική αντίδραση αναφορικά με τις τουρκικές πολεμικές περιπέτειες και τα μεγαλεπήβολα σχέδια τους, αφού οι ανθρώπινες απώλειες στα πεδία των μαχών θα προέρχονται είτε από Τούρκους επαγγελματίες στρατιώτες, είτε από μισθοφόρους ή στρατιώτες άλλων φιλικών προς αυτήν κρατών.
Η προσήλωση της Τουρκίας στην ανάπτυξη UAV και η ενσωμάτωσή τους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Β. Ιράκ, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ, αποσκοπούν στην περαιτέρω μείωση των απωλειών της στα πεδία των μαχών.
Ποιά θα πρέπει να είναι η ελληνική αντίδραση;
Η μικρή πληθυσμιακά Ελλάδα, έχει ανάγκη από την δημιουργία πολύ στενών σχέσεων με τρίτες χώρες με μεγάλο πληθυσμό και κοινό θρήσκευμα.
Η Αφρική ενδείκνυται πρός τούτο, αφού έχει πολλές χριστιανικές χώρες με μεγάλο πληθυσμό.
Συνεπώς θα πρέπει ως χώρα να δημιουργήσουμε τις υποδομές εκείνες παροχής φίλα προσκείμενου ανθρώπινου δυναμικού από σύμμαχες χώρες σε περίπτωση ανάγκης.
Για αυτό απαιτείται ενεργοποίηση ανάλογων φορέων της χώρας σε θρησκευτικό, διπλωματικό, οικονομικό επίπεδο, με απώτερο στόχο την σύσφιξη αδελφικών σχέσεων που θα οδηγήσουν σε στενή στρατιωτική συμμαχία, εάν είναι δυνατόν στα πρότυπα των σχέσεων Ελλάδας-Κύπρου