Όπως ακριβώς είχαμε αναφέρει με άρθρο μας στις 21 Ιαν. 2022, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνήσει στον Ισραηλινό ομόλογο του Λάπιντ, επιδιώκοντας να συνεννοηθεί σχετικά με πρώτη επαφή για την δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Τουρκία.
Το σχέδιο ήταν εξαρχής, ο αγωγός που συμφωνήθηκε από το Ισραήλ και θα καταλήγει στον Λίβανο, να επεκταθεί και στην Τουρκία, μετά το βέτο των ΗΠΑ στον East Med.
Σήμερα Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε: “ Η Τουρκία και το Ισραήλ μπορούν να συνεργαστούν για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη και οι δύο χώρες θα συζητήσουν ενεργειακή συνεργασία κατά τις συνομιλίες τον επόμενο μήνα”.
Η Τουρκία εργάζεται για να επιδιορθώσει τις άσχημες σχέσεις της με το Ισραήλ και άλλα έθνη στην Μεσόγειο ως μέρος μιας επίθεσης γοητείας που ξεκίνησε το 2020.
Σε μια προφανή χαλάρωση μετά από χρόνια εχθρότητας, ο Ερντογάν είπε ότι ο Ισραηλινός Πρόεδρος Isaac Herzog θα επισκεφθεί την Τουρκία στα μέσα Μαρτίου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε πτήση επιστροφής από το Κίεβο, ο Ερντογάν είπε ότι η ενεργειακή συνεργασία θα είναι στην ημερήσια διάταξη κατά την επίσκεψη του Χέρτζογκ και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες για την υπογραφή συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου με το Ιράκ, σε περιοχή που θα δράσει κινεζική εταιρεία εξορύξεων.
Νέο τουρκικό σχέδιο για μεταφορά αερίου στην Ουκρανία μέσω του διαδρόμου Trans-Balkan
Κατά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουκρανία, ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας German Galushchenko συζήτησε τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού με τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Fatih Dönmez.
«Τα δύο μέρη συζήτησαν θέματα ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή, διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού, ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο ενέργειας.
"Η Τουρκία είναι ο στρατηγικός εταίρος της Ουκρανίας στον ενεργειακό τομέα. Η συνεργασία για τη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου και των οδών εφοδιασμού στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Ειδικότερα, το θέμα της προμήθειας φυσικού αερίου μέσω του Υπερ-Βαλκανικού Διαδρόμου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Η Ουκρανία ενδιαφέρεται επίσης για την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης με την Τουρκία στην παραγωγή φυσικού αερίου, ιδίως στο ράφι της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και για τη χρήση του δυναμικού των ουκρανικών υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου από την τουρκική πλευρά». τόνισε ο Γκαλουσένκο.
Η τουρκική πλευρά επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για τη χρήση ουκρανικών αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, ενώ σημείωσε ότι υποστηρίζει την μεταφορά αερίου μέσω της Διαβαλκανικής οδού και σχεδιάζει να αναπτύξει συνεργασία με την Ουκρανία για την παραγωγή υδρογονανθράκων. Τα δύο μέρη τόνισαν επίσης τις σημαντικές δυνατότητες της ουκρανοτουρκικής συνεργασίας στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Όπως λοιπόν γίνεται απόλυτα κατανοητό η Άγκυρα και προσωπικά ο Ερντογάν θα ελέγχει, αν και εφόσον υλοποιηθούν όλα αυτά τα σχέδια, την ροή του ισραηλινού φυσικού αερίου προς την ΕΕ, ενώ θα έχει λόγο για την μεταφορά και αντίστροφα αερίου από την Ουκρανία.
Αυτό θα δημιουργήσει συνθήκες δημιουργίας περιφερειακής δυνάμεως για την Άγκυρα, που σκοπεύει να τα πάρει όλα, και μόνο εμπόδιο σε όλα αυτά είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.
Για αυτό ότι έχει να γίνει σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο από την Τουρκία θα γίνει πιθανότατα το επόμενο διάστημα.