Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Στραγγαλίζει τον Λίβανο! Ο Ερντογάν θέτει σε εφαρμογή σχέδιο ολοκληρωτικής διείσδυσης-Στόχος το λιμάνι της Βηρυτού για εξυπηρέτηση της "Γαλάζιας Πατρίδας"

"Στην Άγκυρα ο Μικάτι. Η αξιόλογη προσφορά στο λιμάνι της Βηρυτού από τον Πρόεδρο Ερντογάν" 

Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου Ερντογανικού ΜΜΕ, το οποίο αναφέρεται στα αποτελέσματα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού του Λιβάνου στην Τουρκία, στο οποίο αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: 

"Ο Ερντογάν και ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την τετ α τετ συνάντησή τους στο Προεδρικό συγκρότημα και τη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών .

Μιλώντας εδώ, ο Πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε ότι είναι πολύ χαρούμενος που φιλοξενεί τον Πρωθυπουργό Μικάτι και την διακεκριμένη αντιπροσωπεία του στην Άγκυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δηλώνοντας ότι ο Λίβανος και η Τουρκία έχουν βαθείς ιστορικούς, πολιτιστικούς και ανθρώπινους δεσμούς, ο Ερντογάν είπε:

https://www.youtube.com/watch?v=oOWfbm8VUQo

"Βλέπουμε τα προβλήματα των Λιβανέζων αδελφών μας ως δικά μας προβλήματα και την επιτυχία τους ως δική μας επιτυχία. Ο Πρωθυπουργός πραγματοποιεί αυτήν την επίσκεψη με μια πολύ μεγάλη αντιπροσωπεία που αντικατοπτρίζει τον ανθρώπινο, πολιτιστικό και κοινωνικό πλούτο του λιβανικού λαού. Το θεωρώ αυτό δείγμα της σημασίας που αποδίδει ο Λίβανος στην Τουρκία. και ως τουρκικό έθνος, θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μας με όλους τους Λιβανέζους με τους Λιβανέζους αδελφούς και αδελφές μας. Στις συναντήσεις μας, συζητήσαμε τις σχέσεις Τουρκίας-Λιβάνου διεξοδικά. Εστιάσαμε στο ανάπτυξη ευκαιριών συνεργασίας.. Τις πρώτες μέρες μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, έστειλα αμέσως τον δικό μου Υπουργό Εξωτερικών στη Βηρυτό για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στον λιβανικό λαό».

Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που ήρθε να βοηθήσει τους Λιβανέζους αδελφούς της με ασθενοφόρα μετά την έκρηξη στο Ακκάρ τον περασμένο Αύγουστο, ο Πρόεδρος Ερντογάν υπογράμμισε ότι δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ του λιβανέζικου λαού. 

Στις συναντήσεις μας με τον κ. Πρωθυπουργό υπογραμμίσαμε ιδιαίτερα ότι θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στον Λίβανο σήμερα και αύριο ως φίλος των μαύρων ημερών, όπως κάναμε χθες. Ο Ερντογάν είπε:

Εξέφρασα την επιθυμία μου, ότι οι εταιρείες μας είναι έτοιμες να αναλάβουν σημαντικά έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένης της ανοικοδόμησης του λιμανιού της Βηρυτού.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η TIKA έχει υλοποιήσει περισσότερα από 140 έργα στον Λίβανο από το 2010, συμπεριλαμβανομένου του Τουρκικού Νοσοκομείου στη Sayda, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 34 εκατομμυρίων δολαρίων.

Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία στον τουρισμό

Τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αυξήσει την ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια προς τον Λίβανο το επόμενο διάστημα, μαζί με την Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο, άλλους φορείς και οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, εκτός από το TIKA, ο Ερντογάν συνέχισε τα λόγια του ως εξής:

"Θα συνεχίσουμε τη συνεισφορά μας στην UNIFIL, την προσωρινή ομάδα δράσης των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τη σημασία που αποδίδουμε στην ασφάλεια και τη σταθερότητα του Λιβάνου. Είμαστε ανοιχτοί σε περαιτέρω συνεργασία στον τομέα του τουρισμού.

Η Turkish Airlines ανακοίνωσε ότι για την περίοδο 1 Δεκεμβρίου-28 Φεβρουαρίου υλοποιούνται πτήσεις προς τη Βηρυτό  προσφέροντας εκπτώσεις 20%   Η Turkish Airlines εργάζεται επίσης σε μια παρόμοια εκστρατεία που θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο. Συνεχίζουμε την αλληλεγγύη μας στον τομέα της εκπαίδευσης. Σχεδόν 2.000 Λιβανέζοι εξακολουθούν να σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ. Μόνο πέρυσι, 34 Λιβανέζοι φοιτητές επωφελήθηκαν από την Τουρκία από τις υποτροφίες. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να αυξήσουμε περαιτέρω αυτόν τον αριθμό."

Ευχόμενος να είναι επωφελείς οι συναντήσεις, ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον Μικάτι και την αντιπροσωπεία του για την επίσκεψή τους.

Μετά τις δηλώσεις τους, ο Ερντογάν και ο Μικάτι έδωσαν τα χέρια και πόζαραν μπροστά στους δημοσιογράφους"

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία επιχειρεί να βάλλει πόδι για τα καλά στον Λίβανο, μέσω ανοικοδόμησης  κοινωφελών έργων των οποίων την κατασκευή θα αναλάβουν τουρκικές εταιρείες και κυρίως μέσω του λιμανιού της Βηρυτού

Η Άγκυρα κάνει προσπάθεια να αγγιστρωθεί θα λέγαμε σε λιμάνια της ΝΑ Μεσογείου προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει μελλοντικά ως  αεροναυτικές βάσεις της, για εξυπηρέτηση της "Γαλάζιας Πατρίδας".

Η Τουρκική διείσδυση σε μια  αδύναμη χώρα ξεκινάει  με την κατασκευή έργων κοινής ωφελείας γενικά , συνήθως νοσοκομεία, δρόμους, τζαμιά, επεκτείνεται στη συνέχεια σε στοχευμένα έργα στη βάση του Win-Win και ακολουθεί στη  συνέχεια υπογραφή στρατιωτικής συνεργασίας με παροχή  τουρκικών οπλικών συστημάτων σε προνομιακή τιμή για να ακολουθήσει ο στρατιωτικός εναγκαλισμός της χώρας στόχου.

Αυτό επιχειρεί να κάνει τώρα στον Λίβανο η Τουρκία.  

Ωστόσο, την τρέχουσα χρονική περίοδο η Τουρκία επιχειρεί να προσεγγίσει και το Ισραήλ, το οποίο σημειωτέον βρίσκεται σε επαφή με τον Λίβανο άμεσα για την επίλυση του ζητήματος οριοθέτησης των ΑΟΖ τους.

Θεωρείται πολύ πιθανόν η Τουρκία να επιχειρήσει να μπεί σφήνα στην επίλυση της παραπάνω διαφοράς, προσπαθώντας να δελεάσει ακόμη περισσότερο το Ισραήλ, προσεγγίζοντας το, αν και υπάρχουν κατά την εκτίμησή μας ουσιαστικά θέματα μεταξύ Ισραήλ-Τουρκίας στα οποία σκοντάφτει η προσέγγισή τους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ