Την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος του Ισραήλ θα επισκεφθεί σύντομα την Άγκυρα.
Η τουρκική προπαγάνδα και το μήνυμα που θέλει να "περάσει"
Ως μέρος της τουρκικής προπαγάνδας , αντί να την ανακοινώσει την επίσκεψη μέσα από τα τα κανονικά διπλωματικά κανάλια με το Ισραήλ, η Τουρκία το ανακοίνωσε μονομερώς μέσω του ακροδεξιού φιλοκυβερνητικού μέσου ενημέρωσης Daily Sabah.
Αυτό το άρθρο ανακυκλώθηκε στη συνέχεια από αναφορές σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τον ηγέτη της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ισχυρίστηκε ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί.
Την επόμενη μέρα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ. Ήταν η πρώτη κλήση σε υπουργικό επίπεδο εδώ και 13 χρόνια, ανέφεραν δημοσιεύματα.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία ωθούσε άλλου είδους προπαγάνδα στους λομπίστες της στο εξωτερικό, σύ,φωνα με την οποία θέλει να γνωστοποιήσει ότι το Ισραήλ πανηγυρίζει την απόφαση των ΗΠΑ να μην υποστηρίζουν πλέον έναν αγωγό φυσικού αερίου Ισραήλ-Ελλάδας.
Το μήνυμα που προσπαθούν να περάσουν οι Τούρκοι ,είναι ότι το φυσικό αέριο του Ισραήλ δεν έχει πού να πάει και θα πρέπει να διέλθει μέσω της Τουρκίας.
Η στήριξη της Τουρκίας στη Χαμάς και ο αφανισμός των μειονοτήτων στη Συρία
Η Τουρκία είναι πασίγνωστο σε όλους ότι φιλοξενεί και υποστηρίζει τρομοκράτες της Χαμάς εδώ και χρόνια.
Εν ολίγοις, η Τουρκία επιχειρεί να πείσει το Ισραήλ να διοχετεύει το αέριο του μέσω ττων εδαφών της, ώστε αυτή να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κέρδη για να χρηματοδοτήσει τη Χαμάς και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες στην περιοχή, πολλές από τις οποίες είναι αντισημιτικές και τάσσονται υπέρ της γενοκτονίας των Ισραηλινών
Το κυβερνών κόμμα της Άγκυρας, για παράδειγμα, διατάζει συχνά τον βομβαρδισμό μειονοτήτων στη Συρία και το Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων, των Γιαζίντι και των χριστιανικών κοινοτήτων.
Όπου οι δυνάμεις της Άγκυρας δραστηριοποιούνται στην περιοχή, οι μειονότητες γενικά εκκαθαρίζονται εθνοτικά, όπως στο Αφρίν της Συρίας στο οποίο εισέβαλε η Τουρκία το 2018.
Αυτή η δίωξη των μειονοτήτων δεν συνάδει με τη γενική συναίνεση του Ισραήλ και των φίλων του στον Κόλπο που πιέζουν την ανεκτικότητα και ειρήνη και σταθερότητα.
Η ψευδής συμφιλίωση που επιχειρεί η Τουρκία με το Ισραήλ
Η στάση της Τουρκίας σχετικά με τις σχέσεις με το Ισραήλ έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1950, σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα πιστεύει ότι το Ισραήλ είναι πλήρως απομονωμένο στην περιοχή και πως την χρειάζεται.
Η Τουρκία μπορεί έτσι να επωφεληθεί από την απομόνωση του Ισραήλ ενώ αποκομίζει κέρδη. Ουσιαστικά σε όλες τις συζητήσεις με την Τουρκία ή τις διεκδικήσεις για συμφιλίωση, η μόνη αφήγηση που βγαίνει είναι ότι η Τουρκία κερδίζει και το Ισραήλ δεν παίρνει τίποτα.
Για παράδειγμα, η Τουρκία φιλοξενεί τη Χαμάς και η Χαμάς δολοφονεί Ισραηλινούς και η Τουρκία έχει υποστηρίξει τον εξτρεμισμό της Χαμάς. Οι θρησκευτικές αρχές της Τουρκίας υποκινούν όλο και περισσότερο τον τουρρκικό λαό κατά του Ισραήλ, δεσμευόμενοι να «απελευθερώσουν» την Ιερουσαλήμ.
Όταν η Τουρκία μετέτερεψε την εκκλησία της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η ηγεσία της συνέκρινε αυτό με την βοήθεια της Τουρκίας στους Παλαιστίνιους να καταλάβουν την Ιερουσαλήμ.
Τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας υποκινούν και κατά του Ισραήλ.
Η Τουρκία ανταγωνίζεται με το Ιράν όχι μόνο για το ποιά είναι η πιο φιλοπαλαιστινιακή χώρα , αλλά και ποιά υποθάλπτει και στηρίζει περισσότερο τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες.
Η Τουρκία στερείται αντίληψης της πραγματικότητας στην περιοχή.
Το Ισραήλ δεν είναι πλέον απομονωμένο και η Χαμάς είναι μια ακροδεξιά τρομοκρατική ομάδα.
Η Τουρκία θέλει να τα έχει όλα, φιλοξενώντας τρομοκράτες της Χαμάς, επικρίνοντας το Ισραήλ στα μέσα ενημέρωσης προσποιούμενη ότι θα φιλοξενήσει Ισραηλινούς αξιωματούχους, όταν μάλιστα πριν από λίγο καιρό συνέλαβε Ισραηλινούς τουρίστες με αστείες έως γελοίες κατηγορίες.
Τα ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν γενικά καταχραστεί τη συνεχή ιστορία «Η Τουρκία θέλει συμφιλίωση».
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει επικαλεστεί αυτήν την ιδέα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, σχεδόν πάντα προσανατολισμένη στην προσπάθεια να χαλάσει τους δεσμούς Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου.
Το 2019 και στις αρχές του 2020, η Τουρκία διατύπωσε ιδέες για τη συμφιλίωση, ακόμη και όταν προσπάθησε να σαμποτάρει τους αυξανόμενους δεσμούς Ισραήλ-Ελλάδας, αφού δεν ήθελε ο αγωγός φυσικού αερίου East Med να πραγματοποιηθεί.
Προσπάθησε επίσης να επικοινωνήσει με το Ισραήλ όταν ήταν σαφές ότι η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Γαλλία, η Κύπρος και η Ελλάδα επρόκειτο να υπογράψουν μια δήλωση που εξέφραζε ανησυχίες και απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τον Μάιο του 2020 η Τουρκία προσπάθησε ξανά να προσποιηθεί ότι θα συμφιλιωθεί με το Ισραήλ.
Η Τουρκία τροφοδότησε ακόμη και στα ΜΜΕ εντελώς αβάσιμες ιστορίες σχετικά με το πώς η Άγκυρα συγκρούστηκε με τη Χεζμπολάχ στη Συρία και ότι το Ισραήλ μπορεί να μοιράζεται κοινές απόψεις στη Συρία σχετικά με τον ρόλο του Ιράν.
Στην πραγματικότητα, η Τουρκία συνεργάζεται στενά με το Ιράν , τη Χεζμπολάχ και το συριακό καθεστώς στο παρελθόν.
Για τον σκοπό αυτό, ο ηγέτης της Τουρκίας είχε ένα ευχάριστο τηλεφώνημα με τον ηγέτη του Ιράν πριν λίγες ημέρες
Η διπρόσωπη και καιροσκοπική Τουρκία
Οι δεσμοί Τουρκίας-Ιράν έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα των δεσμών Τουρκίας-Ισραήλ.
Μια προσέγγιση σχετικά με τους δεσμούς Τουρκίας-Ισραήλ που επιχειρεί ο Ερντογάν, είναι ότι μπορούν να «διαχωρίσουν» τα θέματα, σε εκέινα που δεν συμφωνούν και να σνεργαστούν σε εκείνα στα οποία συμφωνούν.
Όταν διαβάζει κανείς τα προπαγανδιστικά μέσα της Τουρκίας ή τι τροφοδοτεί τους λομπίστες της στη Δύση που είναι υπέρ του Ισραήλ, είναι ότι το ισραηλινό αέριο πρέπει να ρέει μέσω της Τουρκίας και ότι το Ισραήλ πρέπει να αναγνωρίσει τις τουρκικές αξιώσεις σε περιοχές της Μεσογείου που αποτελούν μέρος των κυπριακών οικονομικών ζωνών, δηλαδή της Κυπριακής ΑΟΖ.
Εν ολίγοις, η Τουρκία θέλει να λάβει κέρδη από το φυσικό αέριο και την υποστήριξη του Ισραήλ ενάντια στην Κύπρο και την Ελλάδα. Τι παίρνει το Ισραήλ; Τίποτα.
Η Τουρκία μπορεί να ελέγχει τις αποστολές φυσικού αερίου του Ισραήλ προς την Ευρώπη, δίνοντάς της μόχλευση έναντι του Ισραήλ για να διακόπτει τη ροή φυσικού αερίου κάθε φορά που υπάρχουν εντάσεις με τη Χαμάς.
Τότε η Τουρκία μπορεί να διοχετεύσει τα κέρδη του φυσικού αερίου στη Γάζα και την Ιερουσαλήμ για να ωθήσει την τουρκική επιρροή στο Al-Aqsa.
Το Ισραήλ δεν θέλει να πηγαίνουν μετρητά στην Τουρκία για να επιχειρεί αυτή στη συνέχεια περισσότερες επιχειρήσεις «στολίσκου» όπως η υπόθεση Mavi Marmara το 2010.
Η Τουρκία συνεργάζεται με τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, το Ιράν και άλλους ισραηλινούς εχθρούς, συμπεριλαμβανομένων των αντισημιτικών ομάδων, σε όλη τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο
Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία παίρνει τα πάντα και συνεχίζει να χρηματοδοτεί εξτρεμιστές και να εργάζεται ενάντια στα συμφέροντα του Ισραήλ σε διεθνή φόρουμ.
Η Τουρκία, η Μαλαισία, το Πακιστάν, το Ιράν και μερικές χώρες είναι αυτές που εργάζονται επί του παρόντος εναντίον του Ισραήλ σε διεθνή φόρουμ και φιλοξενούν τον αντισημιτισμό.
Σε αυτά το Ισραήλ απουσιάζει και η Τουρκία συνεχίζει να κάνει το έργο της όπως πριν.
Η άλλη αφήγηση είναι ότι το Ισραήλ χρειάζεται την Τουρκία, επομένως το Ισραήλ «πρέπει» να συνεργαστεί με την Άγκυρα. Αυτή είναι η ανάλυση του Ψυχρού Πολέμου που υποθέτει ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και της Δύσης και ως εκ τούτου το Ισραήλ πρέπει να συνεργαστεί με την Άγκυρα. Ωστόσο, τα πράγματα έχουν αλλάξει από το 1990.
Η Τουρκία είναι σήμερα στενός εταίρος της Ρωσίας και του Ιράν και είναι μέρος των ανερχόμενων αυταρχικών καθεστώτων.
Δεν είναι πλέον εταίρος της Δύσης ή του ΝΑΤΟ, ακόμα κι αν είναι επίσημα είναι μέρος του ΝΑΤΟ.
Το Ισραήλ έχει επίσης χαράξει τη δική του ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική από τη δεκαετία του 1990.
Όπως η Τουρκία, έτσι και το Ισραήλ έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία.
Ωστόσο, σε αντίθεση με την Τουρκία, το Ισραήλ δεν συνεργάζεται με αντιδυτικά καθεστώτα ή εξτρεμιστές.
Το Ισραήλ προτιμά τη σταθερότητα και την ανοχή που προσφέρουν οι συνεργασίες στον Κόλπο και με χώρες όπως η Ινδία, η Νότια Κορέα και άλλες. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, το Ισραήλ δεν χρειάζεται την Τουρκία.
Η Άγκυρα μπορεί να χρειάζεται το Ισραήλ πολύ περισσότερο καθώς η οικονομία της είναι σε κακό χάλι.
Η Τουρκία παρομοίως προσέγγισε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον Κόλπο για να πάρει χρήματα. Γνωρίζει ότι το Ιράν δεν έχει χρήματα να της δώσει
Για αυτόν τον λόγο, παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν έχει θετικές συνομιλίες με τον Ιρανό ομόλογό του το Σαββατοκύριακο, γνωρίζει ότι οι υποσχέσεις για ιρανικό ενεργειακό εφοδιασμό και συνεργασία δεν θα οδηγήσουν σε μεγάλα κέρδη σύντομα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία διατύπωσε την ιδέα των επενδύσεων των ΗΑΕ στην αμυντική της βιομηχανία τον Δεκέμβριο του 2021.
Είναι το Ισραήλ αφελές στον τρόπο που αλληλεπιδρά με την Τουρκία;
Η συνολική ιστορία των δεσμών Ισραήλ-Τουρκίας είναι επομένως μια ιστορία με την οποία η Τουρκία δραστηριοποιείται κυρίως για να σαμποτάρει τους δεσμούς Ισραήλ-Ελλάδας και Ισραήλ-Κύπρου.
Η Τουρκία θέλει να συνεχίσει να χρηματοδοτεί εξτρεμιστικές και αντισημιτικές ομάδες που συνδέονται με τη Χαμάς, ενώ παράλληλα να συνεργάζεται στενά με το Ιράν , αλλά και να αντλεί κέρδη από πιθανές εξαγωγές φυσικού αερίου του Ισραήλ.
Συνεπώς σύμφωνα με τα παραπάνω η Άγκυρα δεν κάνει τίποτα υπέρ του Ισραήλ
Η Άγκυρα ίσως θεωρεί ότι το Ισραήλ είναι μια αφελής χώρα που δεν θυμάται πώς συνέκρινε ο Ερντογάν το Ισραήλ με τη Ναζιστική Γερμανία στον ΟΗΕ το 2019 και πώς η Άγκυρα φιλοξενεί τη Χαμάς στο έδαφός της
Η Άγκυρα πιστεύει ότι το Ισραήλ δεν διαβάζει τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, τα οποία κάνουν λόγο για «συμφιλίωση» με το Ισραήλ την ώρα που προωθούν τον αντισημιτισμό στον τουρκικό λαό
Για παράδειγμα, όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέλαβε την εξουσία, υπήρχαν συνωμοσίες στα τουρκικά φιλοκυβερνητικά μέσα που υποστήριζαν ότι υπήρχαν πάρα πολλοί Εβραίοι στην κυβέρνηση Μπάιντεν.
Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τον αντισημιτισμό της Τουρκίας τον Μάιο του 2021.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω καταλήγουμε σε ένα απλό συμπέρασμα
Το Ισραήλ δεν έχει κανένα λόγο να συνεργαστεί με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο διόχετεύοντας το φυσικό της αέριο στην εν λόγω χώρα μέσω αγωγού και διασπώντας τη συμμαχία του με την Ελλάδα και την Κύπρο, πράγμα που επιδιώκει διακαώς η Άγκυρα.
Απώτερος σκοπός της Τουρκίας είναι το Ισραήλ να συναινέσει στην κλοπή της Κυπριακής ΑΟΖ και στο διαμερισμό των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της, στη βάση του Win-Win.
Η Τουρκία είναι σύμμαχος του Ιράν, της Χαμάς και άλλων εξτρεμιστικών φιλοπαλαιστινιακών οργανώσεων και είναι καθαρά αντισημιτική χώρα , εχθρός της Δύσης στην οποία τυπικά και μόνο ανήκει ως μέλος του ΝΑΤΟ.
Το Ισραήλ δεν έχει ανάγκη της Τουρκία αναφορικά με τη διοχέτευση του φυσικού αερίου του, σε περίπτωση μη κατασκευής του Εast-Med, αφου αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω Αιγύπτου με τον υπάρχοντα αγωγό Ισραήλ-Αιγύπτου και εκείθεν προς Κρήτη με αγωγό που θα κατασκευαστεί παράλληλα με την όδευση του καλωδίου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από την Αίγυπτο στην Κρήτη και εκείθεν στην ΕΕ.
Ελλάδα και Κύπρος ως σύμμαχες χώρες του Ισραήλ, δίνουν σε αυτό το απαραίτητο και αναγκαίο γεωστρατηγικό βάθος που αναγκαιοί στη χώρα λόγω της μικρής και ιδιόμορφης γεωγραφικής της έκτασης.
Η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει κατά την άποψή μας να κινηθούν άμεσα για την υπογραφή στρατωτικής συμφωνίας με το Ισραήλ, για παροχή σε αυτό δυνατότητας παροχής διευκολύνσεων και φιλοξενίας πολεμικών πλοίων, μαχητικών αεροσκαφών και ""πυρομαχικών" εφόσον απαιτηθεί, ακόμη και Ισραηλινών πολιτών, εάν ξεσπάσουν πολεμικές επιχειρήσεις με το Ιράν, την Χαμάς , ή τη Χεζμπολάχ, ή συνδυασμό των παραπάνω.
Η πρόσφατη πολεμική αναμέτρηση με τη Χαμάς, απέδειξε ότι ακόμη και το πανίσχυρο εννοποιημένο Ισραηλινό αντιαεροπορικό σύστημα δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει πλήρως τα πολλά βλήματα ρουκετών, όλμων και πυραύλων που εκτόξευσαν οι τρομοκράτες της Χαμάς.
Τι θα γίνει όμως αν στο μέλλον το Ισραήλ έρθει σε αντιπαράθεση με τη Χεζμπολάχ και ακόμη περισσότερο με το Ιράν;
Πολεμικά αεροδρόμια και ναύσταθμοι του Ισραήλ , ακόμη και η περιοχή της Dimona που φέρεται ότι βρίσκονται πυρηνικά όπλα , αναμένεται να βληθούν.
Πως θα απογειωθούν από κατεστραμμένους αεροδιαδρόμους από Ιρανικούς πυραύλους τα πανίσχυρα μαχητικά και πως θα ανεφοδιαστούν από κατεστραμμένες λιμενικές εγκαταστάσεις τα πολεμικά πλοία της φίλης και συμμάχου χώρας του Ισραήλ;
Αυτό μπορεί να το εξασφαλίσει μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος με την παροχή διευκολύνσεων που προανέφερα, στη φίλη και σύμμαχο χώρα του Ισραήλ.