Μέση Ανατολή

Μετατόπιση! Τα δίνουν όλα η Άγκυρα για τον αγωγό Ισραήλ-Τουρκία! Ο Λίβανος "χτυπάει τουρκική πόρτα" για λύση στην ενεργειακή κρίση

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από την Ιερουσαλήμ, ο Μ. Τσαβούσογλου τηλεφώνησε για να ευχηθεί στον Ισραηλινό ομόλογο του Λάπιντ αφού βρέθηκε θετικός στον COVID-19, και με αφορμή αυτό το περιστατικό, επιδίωξε να συνεννοηθεί σχετικά με πρώτη επαφή για την δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Τουρκία.

Ο Λάπιντ, ωστόσο, έχει ήδη αναρρώσει από τον COVID-19 και ευρίσκεται εκτός απομόνωσης, δείχνοντας ότι η αιτία της επικοινωνίας του Τσαβούσογλου είχε άλλο σκοπό από το να του ευχηθεί “καλή ανάρρωση”.

Η τηλεφωνική επικοινωνία έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε τα φιλικά του μηνύματα προς το Ισραήλ.

Ο Ερντογάν ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, ενώ τόνισε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ «στέλνει μηνύματα σε διαφορετικά επίπεδα».

“Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι θα ήταν πρόθυμος να συνεργαστεί με το Ισραήλ για έναν αγωγό φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας, αφού οι ΗΠΑ είπαν στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο ότι δεν υποστηρίζουν το κοινό τους σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού EastMed προς αυτή την κατεύθυνση”, αναφέρει μεγάλη ισραηλινή εφημερίδα.

Πηγή στην Ιερουσαλήμ επιβεβαίωσε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ του ισραηλινού προεδρικού μεγάρου και του γραφείου του Ερντογάν, για να επισκεφθεί την Τουρκία ο Ισραηλινός Πρόεδρος.

Η πηγή τόνισε ότι οι καλυτέρευση στις σχέσεις Ιερουσαλήμ-Άγκυρας δεν θα γίνουν εις βάρος της συμμαχίας του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο, που είναι οι ιστορικοί αντίπαλοι της Τουρκίας.

Αυτή την εβδομάδα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε επίσης με σφοδρότητα το Ισραήλ, στην απόφαση του να εκδιώξει Παλαιστινίους που είχαν χτίσει παράνομες οικίες και επιχειρήσεις τους σε ισραηλινή γη, ενώ το υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας διοργάνωσε ένα «συμπόσιο με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σύγκρουση στην Ιερουσαλήμ και το Τζαμί Αλ Άκσα.

Τον περασμένο μήνα, ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ και η Τουρκία μπορούν να ανταλλάξουν πρεσβευτές εάν το Ισραήλ αλλάξει πορεία σε περιοχές που η Τουρκία θεωρεί κόκκινη γραμμή, και αφορούν συγκεκριμένα την Ιερουσαλήμ και το Τζαμί Αλ Άκσα.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία φιλοξενεί τους τρομοκράτες της Χαμάς και υποστηρίζει αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το Ισραήλ ότι θανατώνει σκόπιμα παλαιστίνιους νεαρούς.

Ο Ερντογάν υλοποιεί πρωτοβουλίες προς το Ισραήλ καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, κάτι που οφείλεται στην κρίση που σχετίζεται με την φθίνουσα οικονομία της Τουρκίας και τις κακές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

“Η Τουρκία μπορεί να προσφέρει λύση στην ενεργειακή κρίση στον Λίβανο”

Ο Πρόεδρος του Χριστιανικού Ελεύθερου Πατριωτικού Κινήματος στο Λίβανο και πρώην Υπουργός Εξωτερικών Gibran Basil δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ισχυρές εταιρείες και μπορεί να προσφέρει λύσεις στον Λίβανο σχετικά με την ενεργειακή κρίση που βιώνει.

Ο ίδιος είπε ότι η Τουρκία μπορεί να προσφέρει λύση στην ενεργειακή κρίση. Ο Basil, ο οποίος είναι και γαμπρός του σημερινού προέδρου του Λιβάνου Michel Avn, έκανε αξιολογήσεις για τη συνεργασία Τουρκίας-Λιβάνου και τις σχέσεις με τη Χεζμπολάχ, της οποίας το κόμμα είναι εταίρος για σχεδόν 15 χρόνια.

«Η Τουρκία είναι μια τέτοια χώρα που πρέπει να έχουμε πολύ καλές σχέσεις», τόνισε ο ίδιος σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι μεταξύ των μεγάλων χωρών της περιοχής.

Ζούμε σε μια περιοχή όπου έχουμε κοινά συμφέροντα. Η Τουρκία είναι μια χώρα που πρέπει να έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Έχουμε ήδη τέτοιες σχέσεις και πρέπει και αυτό είναι στρατηγικό για τον Λίβανο”, συνέχισε ο Λιβανέζος πολιτικός.

Υπενθυμίζοντας ότι ο Λίβανος βιώνει μια πολύ σοβαρή ενεργειακή κρίση από πέρυσι και ότι η Τουρκία έχει σημαντική εμπειρία στις «ανανεώσιμες» πηγές ενέργειας, ο Basil είπε: "Στο πλαίσιο των σχεδίων μας, η Τουρκία μπορεί να προσφέρει λύσεις σε αυτό το ζήτημα (ενεργειακή κρίση). Παρά τη σφοδρή κριτική (να φέρουν τουρκικά πλοία που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια), ήταν κάτι που έκανα όταν ήμουν υπουργός Ενέργειας. Πλήρωσα ένα τεράστιο τίμημα για τους αβάσιμους ισχυρισμούς εναντίον μου. Ωστόσο, αυτό ήταν πολύ καλό για τον Λίβανο εκείνη την εποχή. Ήταν μια λύση. Φέραμε τουρκικά πλοία που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα”.

Τώρα όμως το σχέδιο είναι ο αγωγός που συμφωνήθηκε στο Ισραήλ και θα καταλήγει στον Λίβανο, να επεκταθεί και στην Τουρκία, για αυτό και όλοι όσοι στηρίζουν την Τουρκία, παίζουν το παιχνίδι τους ακόμα πιο “σκληρά”, ειδικά μετά το βέτο των ΗΠΑ στον East Med.

https://www.youtube.com/watch?v=dB62ETx5bN4

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ