Σύμφωνα με άρθρο πρώην Κούρδου αξιωματούχου που φιλοξενείτε σε έγκριτο ρωσικό ΜΜΕ, αναφέρονται τα ακόλουθα τα οποία είναι άκρως διαφωτιστικά για τις επιδιώξεις περιφερειακών δυνάμεων και της Ρωσίας μετά την αναμενόμενη να πραγματοποιηθεί εντός ολίγου, αμερικανική αποχώρηση από το Ιράκ . Αναφέρει συγκεκριμένα:
"Η Ουάσινγκτον έχει ένα αποδεδειγμένο ιστορικό αποτυχίας των συμμάχων της, λέει ένας πρώην Κούρδος αξιωματούχος, ενώ χώρες όπως το Ιράν και η Ρωσία είναι γνωστές για το ότι στέκονται στο πλευρό των εταίρων τους και αγωνίζονται για αυτούς μέχρι τέλους.
Με την αποχώρηση από το Αφγανιστάν να έχει τελειώσει επίσημα, οι ΗΠΑ προσπαθούν τώρα να τηρήσουν άλλη προθεσμία και να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Ιράκ, όπου είχαν εγκατασταθεί από το 2003.
Σήμερα, υπάρχουν περίπου 2.500 αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ που βοηθούν τις τοπικές δυνάμεις να καταπολεμήσουν τα υπολείμματα του Daesh και άλλων τρομοκρατικών ομάδων.
Μετά την αποχώρηση, θα μείνουν μόνο λίγα στρατεύματα τα οποία αναμένεται να εκπαιδεύουν και να "συμβουλεύουν" τον ιρακινό στρατό.
Οι Κούρδοι ανησυχούν
Η αμερικανική δέσμευση να αποχωρήσουν από την περιοχή έχει ήδη προκαλέσει ανησυχίες σε πολλούς Κούρδους εντός του Ιράκ και ο Χίβα Οσμάν, πολιτικός αναλυτής από το Ερμπίλ και πρώην σύμβουλος του Τζαλάλ Ταλαμπάνι, Κούρδου πολιτικού που διετέλεσε πρόεδρος του Ιράκ από το 2006 έως το 2014, λέει ότι η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα δεν θα την μετατρέψει σε άλλο Αφγανιστάν, αλλά το Ιράκ θα «κατακερματιστεί και θα διαιρεθεί».
"Ο νότος θα πέσει στα χέρια του Ιράν. Στο βορρά, όπου είναι οι Κούρδοι, θα υπάρξει τουρκική κατοχή, ενώ στο κέντρο, όπου κατοικούν οι περισσότεροι Σουνίτες, θα γίνει εμφύλιος πόλεμος", πιστεύει ο Οσμάν.
Μέχρι πρόσφατα, οι Κούρδοι του Ιράκ είχαν μεγάλες προσδοκίες από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο.
Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρήθηκε ως κάποιος που χρησιμοποίησε τους Κούρδους στον αγώνα του κατά του Ντάες και που τους εγκατέλειψε χρόνια αργότερα, ο Μπάιντεν θεωρείται αξιόπιστος συνεργάτης και ως ηγέτης που θα μπορούσε να λύσει τα πολλαπλά προβλήματά τους.
Αυτά περιλάμβαναν τις προσπάθειες του Ιράν και της Τουρκίας να αποσπάσουν ορισμένα εδάφη από τους Κούρδους, την έλλειψη συμφωνίας με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ σχετικά με τα έσοδα από το πετρέλαιο , αμφισβητούμενες εδαφικές περιοχές και τη συμμετοχή των κουρδικών δυνάμεων Πεσμεργκά στον ιρακινό στρατό.
Αναξιόπιστοι Συνεργάτες
Τώρα, καθώς η πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι σαφής, πολλοί Κούρδοι αισθάνονται εκτεθειμένοι, αλλά ο Οσμάν λέει ότι δεν εξεπλάγη από την κίνηση, δεδομένης της «κακής ιστορίας» της Ουάσινγκτον που κακομεταχειρίζεται τους συμμάχους της. "Πάντα έλεγαν ότι δεν θα εγκαταλείψουν τους Κούρδους. Αλλά η ιστορία μας έμαθε ότι πάντα το έκαναν".
Κάτι τέτοιο συνέβη το 1975, όταν μετά τη συνθήκη Ιράν-Ιράκ στα σύνορα, οι Κούρδοι δέχθηκαν επίθεση από τον τότε ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ οι Αμερικανοί, οι οποίοι αρχικά φάνηκε να υποστήριζαν τον Κούρδο ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί, κάθονταν με σταυρωμένα χέρια.
Στη δεκαετία του 1980, οι Κούρδοι βίωσαν παρόμοιες καταστάσεις όταν εντάχθηκαν στους Ιρανούς επαναστάτες φρουρούς στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ. Μόλις τελείωσαν οι εχθροπραξίες, ο Σαντάμ Χουσεΐν έγινε ακόμη πιο αδίστακτος απέναντι στην εθνοτική μειονότητα που είχε συνεργαστεί με τον εχθρό του. Η Ουάσινγκτον προτίμησε για άλλη μια φορά να μην επέμβει.
«Εγκατέλειψαν επίσης από τους Κούρδους της Συρίας», λέει ο Οσμάν, αναφερόμενος στην αποχώρηση των ΗΠΑ από το 2019 από την εμπόλεμη χώρα και την άρνηση να αντιμετωπίσει την Τουρκία για την απόφασή της να μεταφέρει στρατεύματα και δυνάμεις μισθοφόρων σε ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές.
"Δεν μπορούν να τους εμπιστευτούν και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Κούρδοι πρέπει να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις".
Ψάχνοντας για Συμμάχους
Μια τέτοια εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι το Ιράν, πιστεύει ο πρώην σύμβουλος. Τα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ήδη ληφθεί. Το 2018, οι Κούρδοι έδωσαν διαβεβαιώσεις στους Ιρανούς ότι δεν θα επιτρέψουν σε καμία κουρδική αντιπολίτευση να εξαπολύσει διασυνοριακές επιθέσεις από το Ιρακινό Κουρδιστάν, κάτι που έφερε τις δύο πλευρές πιο κοντά.
Έγιναν επίσης προσπάθειες προσέγγισης με τη Ρωσία. Το 2020, η Μόσχα φρόντισε να εμπλέξει τους Κούρδους στις διαπραγματεύσεις με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε τη σημασία των Κούρδων δυνάμεων Περσμεργκά του Ιράκ στον αγώνα τους κατά του Ντάες.
"Για τους Κούρδους, είναι απολύτως λογικό να ευθυγραμμιστούν με χώρες όπως το Ιράν και η Ρωσία. Αυτές στέκονται στο πλευρό των συμμάχων τους μέχρι την τελευταία σφαίρα. Έτσι, αν ήμουν υπεύθυνος λήψης αποφάσεων και έπρεπε να επιλέξω μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, θα σίγουρα πήγαινε για το τελευταίο », καταλήγει ο Οσμάν."
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι επιχειρείται μια "ανοικτή πρόσκληση" προς τους Κούρδους να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ και να συμμαχήσουν με το Ιράν και τη Ρωσία, την οποία απευθύνει για λογαριασμό των δύο αυτών κρατών ο τέως Κούρδος αξιωματούχος, μέσω του ρωσικού ΜΜΕ.
Αν τελικά οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν για μια ακόμη φορά τους Κούρδους, τότε αυτό θα είναι ένα πραγματικά τεραστίων διαστάσεων λάθος, αφού όντως Τουρκία-Ιράν-Ρωσία θα σπεύσουν να επωφεληθούν.
Οι Κούρδοι θα πέσουν τότε σαν ώριμο φρούτο στην αγκαλιά της Ρωσίας, προκειμένου αυτή να τους διασφαλίσει έναντι της τουρκικής επιθετικότητας σε Συρία και Β. Ιράκ.
Βέβαια ας μην γελιόμαστε η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τους Κούρδους για να πετύχει μια καλή λύση για τον Άσσαντ στη Συρία, σε σχέση με την Τουρκία.
Άλλωστε Πούτιν και Ερντογάν έχουν αποδείξει παρά τις μεγάλες διαφορές τους, βρίσκουν τρόπους επικοινωνίας μέσω της "λυκοφιλίας τους".
Από την άλλη αν οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν τους Κούρδους, και "δώσουν το δαχτυλίδι εκπροσώπησης των συμφερόντων τους στην περιοχή στην Τουρκία", αυτό θα είναι όντως λάθος μεγατόνων, αφού ο Ερντογάν είναι 100 φορές περισσότερο αναξιόπιστος από όλους και δρά μόνο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Τουρκίας, την οποία επιδιώκει να κάνει Παγκόσμια Δύναμη.
Τέλος για την Ελλάδα οι επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη, θα είναι αρνητικότατες, αφού οι Τούρκοι με τις ευλογίες των ΗΠΑ θα περιορίσουν σημαντικά το Κουρδικό ζήτημα, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να "επικεντρωθούν" 100% κατά της Ελλάδας.