ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Δονήσεις μεγατόνων! Αμερικανική υποχώρηση: Ιράκ όπως Αφγανιστάν - Σειρά η Συρία ενώ οι Τούρκοι περιμένουν στην γωνία

Αποχώρηση μεγάλου αριθμού αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ αναφέρουν ιρακικά ΜΜΕ, σκορπίζοντας προβληματισμό στην δύση για το τι μέλει γενέσθαι στην Μέση Ανατολή μετά την κίνηση αυτή.  

Ο επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης του Ιράκ δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα άρχισαν την αποχώρησή τους σε μεγάλους αριθμούς.

Ο επικεφαλής του επιχειρησιακού επιτελείου του ιρακινού στρατού Ταχσίν αλ-Χαφάτζι δήλωσε ότι όντως τα αμερικανικά στρατεύματα ξεκίνησαν την αποχώρησή τους αεροπορικώς.

Ο Al-Khafaji είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν υποβάλει κανένα αίτημα για συνέχιση της παρουσίας των στρατευμάτων τους στο Ιράκ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αμερικανική πλευρά είπε ότι θα τηρήσει τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο στρατηγικό διάλογο και ότι η 31η Δεκεμβρίου, που θα είναι η τελευταία ημέρα της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ, ενώ ισχυρίστηκε ότι η στρατιωτική συνεργασία των ΗΠΑ με το Ιράκ θα περιοριστεί σε συμβουλευτικές αποστολές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα είναι στον τομέα της εκπαίδευσης και της ανταλλαγής εμπειριών. Η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον αγώνα κατά του ISIL βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών ασφαλείας, αφού οι δυνάμεις ασφαλείας μπορεί να χρειαστούν αεροπορική βοήθεια που μπορεί να ζητηθεί από το Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο ίδιος.

"Σύμφωνα με τα επιτεύγματα του στρατηγικού διαλόγου, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να αποσύρονται σε μεγάλο αριθμό", δήλωσε ο Ιρακινός αξιωματούχος.

“Η αποχώρηση από το Ιράκ όμως βλάπτει τα αμερικανικά συμφέροντα”, εκτιμούν αναλυτές από τον ινστιτούτο RAND.

Σε ανάλυση το αμερικανικό ινστιτούτο ανέφερε ότι: «Η υποστήριξη ενός σταθερού και φιλικού Ιράκ είναι προς το συνεχές και μακροπρόθεσμο συμφέρον των ΗΠΑ».

Τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται στο Ιράκ από το 2003, όταν τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς έφτασαν στα ιρακινά εδάφη 125.000 Αμερικανοί στρατιώτες, με στόχο την «καταστροφή όπλων μαζικής καταστροφής». Η αμερικανική εισβολή είχε ως στόχο την ανατροπή του Ιρακινού δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν.

Η συνέχεια αφορά την απόσυρση περίπου 1.000 αμερικανών στρατιωτών από τη βόρεια Συρία, οι οποίοι θα αφήσουν το πεδίο ελεύθερο σε Ισλαμικό Κράτος, Τουρκία και Ιράν μαζί με την Ρωσία να διαμοιράσουν την περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν συμβεί αυτό, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εμμένει στην πολεμική του ρητορική του, θα επιτεθεί μαζικά στους Κούρδους.

Ο ίδιος άλλωστε έχει δηλώσει για τους Κούρδους ότι θα «συντρίψει τα κεφάλια τους». Μάλιστα τους είχε απειλήσει ότι «θα πάθουν ότι έπαθαν οι Έλληνες στην Κύπρο».

Η αστάθεια όμως η οποία θα προκληθεί σε μια τεράστια περιοχή μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες κρίσεις οι οποίες δύνανται να μετατραπούν σε κανονικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ