"Το Ισραήλ θα μπορούσε να αποδεχθεί την επιστροφή σε μια πυρηνική συμφωνία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ με το Ιράν, αλλά ζητάμε από την Ουάσινγκτον να είναι έτοιμη για επίδειξη ισχύος σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις επιδεινωθούν", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς στην Foreign Policy την Τρίτη.
Η ισραηλινή γραμμή
«Η τρέχουσα προσέγγιση των ΗΠΑ για επάνοδο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, θα ήταν αποδεκτή», δήλωσε ο Γκαντς στην Foreign Policy, αναφερόμενος στις προσπάθειες του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αλλά πρόσθεσε ότι θέλει οι ΗΠΑ να έχουν έτοιμο ένα σχέδιο Β με οικονομικό κυρώσεις, ενώ αναφέρθηκε και στο σχέδιο Γ του Ισραήλ, το οποίο περιλαμβάνει στρατιωτική απάντηση.
Ο Γκαντς εξήγησε στην Foreign Policy τι θα θεωρούσε βιώσιμο σχέδιο Β: πλήρη πολιτική, οικονομική και διπλωματική πίεση από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Κίνα.
Ωστόσο, εξήγησε ότι οι IDF ετοιμάζουν στρατιωτικά μέσα για να σταματήσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, σε περίπτωση που φτάσει σε αυτό το σημείο
Υπενθυμίζουμε ότι ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Benny Gantz ,δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το Ιράν απέχει δύο μήνες από την απόκτηση πυρηνικού όπλου.
Το ζήτημα της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν είναι ένα εξέχον ζήτημα στην ισραηλινή και διεθνή πολιτική εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, ειδικά με τους φόβους ότι το Ιράν θα μπορούσε να πλησιάσει στην απόκτηση πυρηνικών όπλων
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ ότι επέτρεψε στην κυβέρνηση Μπάιντεν να επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν. Επέκρινε τις δηλώσεις του Γκαντς για το Ιράν στη συνέντευξη του λέγοντας, «Κάνουν ένα επικίνδυνο λάθος»
Την πυρηνική συμφωνία διαπραγματεύτηκε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα το 2015. Ωστόσο, ο μετέπειτα πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από αυτήν αρκετά χρόνια αργότερα.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάζεται επί του παρόντος για διαπραγματεύσεις με το Ιράν, ενώ οι συνομιλίες στη Βιέννη υποτίθεται ότι θα ξαναρχίσουν σύντομα.
Επιπλέον, αν και η προηγούμενη έκθεση του ΔΟΑΕ «έδειχνε μειωμένη ποσότητα εμπλουτιστικών φυγοκεντρητών ... μετά από ένα συμβάν δολιοφθοράς στις 11 Απριλίου που περιελάμβανε έκρηξη, ο αριθμός τους IR-1 και IR-2m φαίνεται να έχει ανακάμψει σχεδόν πλήρως.
Αμερικανικό Think-tank-Το Ιράν σε ένα μήνα θα έχει πυρηνική βόμβα
Το Ιράν βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αποκτήσει αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο για πυρηνική βόμβα μέσα σε ένα μήνα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από το αμερικανικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας (ISIS)
Το ινστιτούτο προέβλεψε ότι στο χειρότερο σενάριο, το Ιράν θα μπορούσε να παράγει αρκετό ουράνιο ποιότητας όπλων για ένα πυρηνικό όπλο μέσα σε μόλις ένα μήνα και θα μπορούσε να παράγει αρκετό για ένα δεύτερο όπλο μέσα σε τρεις μήνες και ένα τρίτο εντός πέντε μηνών.
Το Ιράν διαθέτει ήδη 200 γραμμάρια εμπλουτισμένου μετάλλου ουρανίου, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο για την παραγωγή πυρηνικών όπλων.
Η έκθεση του ISIS - γνωστή και ως «καλός ISIS» - δεν θα σήμαινε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα μπορούσε να εκτοξεύσει πυρηνικό όπλο, καθώς αυτό απαιτεί πρόσθετη τεχνογνωσία που σχετίζεται με την έκρηξη και την παράδοση.
Αυτά τα πρόσθετα στοιχεία θα μπορούσαν να διαρκέσουν μεταξύ έξι μηνών και σχεδόν δύο ετών, ανάλογα με τις αντιφατικές εκτιμήσεις πληροφοριών, οι οποίες εκτιμούν πόσο πολύ έχει προχωρήσει παράνομα το Ιράν σε αυτούς τους τομείς.
Αλλά αν είναι σωστή, η έκθεση σημαίνει ότι η Τεχεράνη βρίσκεται σε ένα νέο πυρηνικό όριο όπου το μόνο που χρειάζεται είναι η πολιτική απόφαση.
Αυτή η πρόβλεψη από το think tank ήρθε με κριτική για την τελευταία συμφωνία του IAEA με την Τεχεράνη την Κυριακή, κατά την οποία ξεκίνησε ένας νέος διάλογος με τη νέα κυβέρνηση του Ιράν για πυρηνικά ζητήματα, χωρίς όμως η Ισλαμική Δημοκρατία να σταματήσει την παραβίαση εμπλουτισμού του ουρανίου , φθάνοντας στο 60%, κατά παράβαση της συμφωνίας του πυρηνικού πυρηνικού προγράμματος JCPOA του 2015.
Από τον Απρίλιο, το Ιράν ανέβασε σταδιακά τον εμπλουτισμό του από 5% και 20% στο επίπεδο 60%, το οποίο θεωρείται μόνο ένα επίπεδο χαμηλότερο από το επίπεδο του 90% που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας
«Από τις 30 Αυγούστου, το Ιράν παρήγαγε απόθεμα 10 κιλών εμπλουτισμένου ουρανίου περίπου 10 κιλών», αναφέρει η έκθεση, εκτιμώντας ότι 40 κιλά θα ήταν «αρκετά περίπου για μια πυρηνική εκρηκτική ύλη».
Επιπλέον, η έκθεση ανέφερε ότι το Ιράν διαθέτει αποθεματικό 84,3 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου από τον ΔΟΑΕ, αύξηση από τα 62,8 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου που διέθετε την προηγούμενη περίοδο.
Οι επικριτές θα σημειώσουν ότι ο ιδρυτής της δεξαμενής σκέψης, Ντέιβιντ Όλμπραϊτ, είναι γεράκι σε θέματα Ιράν, αλλά η έκθεση βασίζεται σε δεδομένα του ΔΟΑΕ.
Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλες οι κινήσεις του Ιράν έχουν σχεδιαστεί για να πιέσουν τις ΗΠΑ σε παραχωρήσεις στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες διακόπηκαν μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου και έχουν παγώσει εντελώς από τότε που εξελέγη ο νέος Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι τον Αύγουστο.
Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει προχωρήσει επιθετικά για να επιστρέψει στη συμφωνία.
Μέχρι σήμερα, αξιωματούχοι της αμερικανικής διοίκησης έχουν απειλήσει αόριστα, ότι η υπομονή τους για να επιστρέψει το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν είναι απεριόριστη, αλλά έχουν αποφύγει να θέσουν στο τραπέζι κάποια καταληκτική προθεσμία.