Μέση Ανατολή

Στην Μέση Ανατολή το 88% των παγκόσμιων εκτελέσεων το 2020

Τέσσερις από τις πέντε πρώτες χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο - εξαιρουμένης της Κίνας, η οποία δεν παρέχει επίσημα στοιχεία - για το ζήτημα των εκτελέσεων πέρυσι βρίσκονται στη Μέση Ανατολή.

Η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αποκαλύπτει ότι το 88% των συνολικών εκτελέσεων παγκοσμίως το 2020 πραγματοποιήθηκαν στο Ιράν, την Αίγυπτο, το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία. Επιπλέον, η Τεχεράνη είναι η πρώτη στον κόσμο σε άτομα που εκτελούνται σε σχέση με τον πληθυσμό.

Πάντως ο παγκόσμιος αριθμός των εκτελεσθεισών θανατικών ποινών είναι ο χαμηλότερος την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, οι αριθμοί δεν περιλαμβάνουν τις εκτελέσεις στην Κίνα, όπου υπάρχουν χιλιάδες ετήσιες εκτελέσεις και η χρήση θανατικής ποινής είναι ευρέως διαδεδομένη, αλλά τα στοιχεία παραμένουν κρατικά μυστικά.

Σύμφωνα με την ακτιβιστική ομάδα, υπάρχει μια «αδίστακτη και ψυχρή επιμονή» των εκτελέσεων στη Μέση Ανατολή, παρά την παγκόσμια πανδημία του Covid-19, η οποία για τους πρώτους μήνες του περασμένου έτους είχε ως αποτέλεσμα μερική μείωση.

Αναλύοντας τα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός μειώθηκε από 579 το 2019 σε 437 το 2020. Μεταξύ των χωρών που σημείωσαν την πιο σταθερή πτώση, ήταν η Σαουδική Αραβία -85% (27 συνολικά) και το Ιράκ με μείωση 50% (45 εκτελέσεις).

Ωστόσο, η πτώση σε ορισμένες χώρες επισκιάζεται από την αύξηση 300% που καταγράφηκε στην Αίγυπτο, η οποία εκτέλεσε 107 άτομα σε ένα έτος, και έγινε το τρίτο έθνος στον κόσμο στην λίστα. Από αυτά, τουλάχιστον 23 καταδικάστηκαν για εγκλήματα που σχετίζονται με «πολιτική βία» σε αθέμιτες δίκες και με «εξομολογήσεις» με βία, σε συνδυασμό με άλλες ψυχολογικές και σωματικές κακοποιήσεις και παρενοχλήσεις.

Το Ιράν, με τουλάχιστον 246 επίσημες εκτελέσεις, είναι το δεύτερο έθνος στον κόσμο πίσω από την Κίνα, της οποίας όπως είπαμε οι αριθμοί παραμένουν άγνωστοι. Για τους ακτιβιστές, η Τεχεράνη υιοθετεί μια αυξανόμενη χρήση της θανατικής ποινής ως «όπλο πολιτικής καταστολής» εναντίον αντιφρονούντων, διαδηλωτών και μελών μειονοτήτων.

Ανάμεσα στα έθνη που αναφέρθηκαν υπάρχει και το Κατάρ το οποίο, πέρυσι, εκτέλεσε για πρώτη φορά θανατική ποινή εδώ και 20 χρόνια, καταγράφοντας ένα «ανησυχητικό βήμα προς τα πίσω».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ