Μέση Ανατολή

Έρχονται εξελίξεις στη Μ. Ανατολή: Η τηλεδιάσκεψη που θα φέρει τα πάνω-κάτω

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη, στην οποία συζήτησαν ενόψει της περιφερειακής συνόδου κορυφής τον επόμενο μήνα, εν μέσω προσπαθειών για τον τερματισμό ενός ρήγματος μεταξύ του Κατάρ και της συμμαχίας κρατών υπό τη Σαουδική Αραβία.

Το Μπαχρέιν, δήλωσε ότι η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή για να τεθούν τα θεμέλια για την 41η σύνοδο της συνόδου κορυφής του ΣΣΚ που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιανουαρίου στο  Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν, του Ομάν και του Κουβέιτ συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, ενώ και  το Κατάρ εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών του.

Τον Ιούνιο του 2017, οι χώρες  Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος είχαν κατηγορήσει το Κατάρ, μεταξύ άλλων, ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και ότι ήταν πολύ κοντά στο Ιράν και διέκοψαν τους οικονομικούς και διπλωματικούς δεσμούς.

Οι τέσσερις χώρες επέβαλαν χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο αποκλεισμό στο Κατάρ.

Το Κατάρ έχει αρνηθεί επανειλημμένα τους ισχυρισμούς και είπε ότι δεν υπάρχει «νόμιμη δικαιολογία» για τη διακοπή των σχέσεων.

Το κουαρτέτο είχε εκδόσει μια λίστα με 13 αιτήματα, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος του δικτύου μέσων Al Jazeera και της  τουρκικής στρατιωτικής βάσης, την οποία το Κατάρ απέρριψε αμέσως.

Ωστόσο, το Ριάντ πιέζει πρόσφατα για επίλυση της διαφοράς καθώς επιδιώκει να μετριάσει την κριτική από τον εκλεγμένο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden, ο οποίος έχει δεσμευτεί να λάβει μια πιο αυστηρή στάση με το βασίλειο από τον προκάτοχό του.

Τερματισμός περιφερειακών διαφορών

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, το ΣΣΚ εξέτασε «προτάσεις για υποστήριξη και ενίσχυση της κοινής συνεργασίας στον Κόλπο σε διάφορες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές πτυχές», σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κουβέιτ.

Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν Abdellatif al-Zayani εξέφρασε την εμπιστοσύνη του "στην ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας να βρει λύση στη διαφορά εντός του Κόλπου".

Ο Al-Zayani πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι η χώρα του ήλπιζε να επιστρέψει στην ομαλότητα στην περιοχή, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Μπαχρέιν.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Faisal bin Farhan δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ψήφισμα, με τις τέσσερις κυβερνήσεις πίσω από τον αποκλεισμό "και να αναμένεται τελική συμφωνία

Έκτοτε, η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ έδωσαν τη δημόσια υποστήριξή τους στις διαπραγματεύσεις, αν και διπλωματικές πηγές λένε ότι τα ΗΑΕ διστάζουν να συμβιβαστούν.

Πηγές που δεν γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις ανέφεραν ότι το κουαρτέτο υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ήταν πρόθυμο να συμβιβαστεί στον κατάλογο των αιτημάτων του, με την επικείμενη σύνοδο κορυφής να παρέχει ένα δρόμο για συμφιλίωση αλλά όχι μια τελική συνολική συμφωνία.

Μια συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σύνολο αρχών για διαπραγματεύσεις ή μια πιο συγκεκριμένη κίνηση που θα συνεπάγεται το άνοιγμα του εναέριου χώρου στο Κατάρ.

Ωστόσο, το Κατάρ είπε στο Κουβέιτ και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τους δύο μεσολαβητές της διαμάχης, ότι κάθε επίλυση, συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής πολιτικής, πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό.

Και στο βάθος... η Τουρκία

Το τελευταίο χρονικό διάστημα το Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ έχει βελτιώσει τις σχέσεις της με  χώρες του κόλπου, όπως τα ΗΑΕ, το Ομάν και το Μπαχρέϊν.

Ισραήλ και Τουρκία δεν έχουν καλές σχέσεις.

Το Κατάρ είναι ο κύριος χρηματοδότης της Τουρκίας, αλλά και η χώρα στην οποία φιλοξενείται τουρκική στρατιωτική βάση, η οποία αποτελεί και την πλησιέστερη της Τουρκίας στον περσικό κόλπο.

Πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο νέος Πρόεδρος Μπάϊντεν θα θελήσει και θα πετύχει να συμβιβάσει τις διαφορές μεταξύ Κατάρ και του συνασπισμού των χωρών συμμάχων της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και να συνεχίσει την προσπάθεια για σύσφιξη των αραβοϊσραηλινών σχέσεων με όσες χώρες του κόλπου δεν έχει γίνει ήδη.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι το Κατάρ θα προσεγγίσει τις λοιπές Αραβικές χώρες, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια τη μείωση της τουρκικής επιρροής στη χώρα, αλλά κυρίως την μείωση της χρηματοδότησης της Τουρκίας.

Εκτίμηση είναι σημαντική ένδειξη για τα παραπάνω θα είναι ο τερματισμός του πολέμου στην Υεμένη με την προτροπή  των ΗΠΑ, κλείνοντας έτσι ένα μικρό περιφερειακό μέτωπο,  το οποίο είναι όμως πολύ σημαντικό αναφορικά με την ασφάλεια των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων των χωρών του κόλπου.

Ως γνωστόν οι αντάρτες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν, βρίσκονται σε εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη με τις κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Σαουδική Αραβία πρωτίστως, ενώ λόγω επιθέσεων των Χούτι με UAV κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σ. Αραβίας, είχε παρουσιαστεί διακοπή στη ροή του πετρελαίου, με σημαντικές αρνητικές οικονομικές συνέπειες.

Ένα είναι βέβαιο, ότι η μελλοντική εξομάλυνση των σχέσεων Κατάρ με τις υπόλοιπες αραβικές χώρες του κόλπου, θα επηρεάσει αρνητικά την χρηματοδότηση της Τουρκίας από το Κατάρ.

Η μείωση της χρηματοδότησης της Τουρκίας από το Κατάρ, σε συνδυασμό με  την κακή οικονομική κατάσταση της Τουρκίας ,το γεγονός ότι οι πόλεμοι είναι ακριβοί, και της επανεμφάνισης των ΗΠΑ ως κύριου γεωπολιτικού παίκτη, εκτιμούμε ότι θα συντελέσουν στην ανακοπή της τουρκικής επιθετικότητας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ