Κοινωνία

Το μυστικό συστατικό της μακράς και υγιούς ζωής των Ικαριωτών

Στο νησί της Ικαρίας, που φημίζεται για τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που ξεπερνάνε τα 100 χρόνια ζωής, το μυστικό της μακράς και υγιούς ζωής είναι βαθιά ριζωμένο στην παράδοση και τη διατροφή. Ένα συστατικό ξεχωρίζει ως ακρογωνιαίος λίθος του ικαριώτικου τρόπου ζωής: το σκόρδο. Γνωστό ως βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, το σκόρδο είναι ένα ζωτικό μέρος της καθημερινής ζωής των ντόπιων.

Το σκόρδο είναι τόσο βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα των κατοίκων του νησιού, ώστε περιλαμβάνεται σχεδόν σε κάθε γεύμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλά ο ρόλος του σκόρδου στη καθημερινή ζωή των Ικαριωτών, δεν είναι μόνο στην κουζίνα. Οι κάτοικοι του νησιού το χρησιμοποιούν ως φάρμακο, μια παράδοση που περνάει από γενιά σε γενιά.

Σύμφωνα με το CNBC, ο κ. Γιώργος Στενός, ένας 90χρονος μελισσοκόμος, αποκάλυψε πώς χρησιμοποιεί το σκόρδο για ιατρικούς σκοπούς. Ζώντας όπως οι πρόγονοί του, ο κ. Στένος εξακολουθεί να εργάζεται και να στρέφεται στη φύση για θεραπείες. Μεταξύ των πολλών μαθημάτων που έχει μοιραστεί είναι μια πανάρχαια θεραπεία της Ικαρίας: ένα έγχυμα από φασκόμηλοτσάι του βουνούμέλι πεύκου και σκόρδο. Αναφερόμενο ως η «πενικιλίνη» της γενιάς του, αυτό το παρασκεύασμα χρησιμοποιήθηκε τόσο ως προληπτικό μέτρο όσο και για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, διατηρώντας τους Ικαριώτες υγιείς όλο το χειμώνα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το σκόρδο προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος και της μείωσης της αρτηριακής πίεσης. Οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες και η δυνατότητά του να καταπολεμά ασθένειες το καθιστούν φυσική επιλογή για την προώθηση της μακροζωίας.

Είτε χρησιμοποιείται στη μαγειρική είτε ως φάρμακο, το σκόρδο είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό τρόφιμο, είναι το κλειδί για μια μακρά, υγιή ζωή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ