Η Αίγυπτος και προσωπικά ο πρόεδρος της χώρας Αλ Σίσι πολύ “αθόρυβα” παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς όλες τις προκλητικές τουρκικές δραστηριότητες κατά της Ελλαδας στην Α.Μεσόγειο, αφού το Ορούτς Ρέις και ο τουρκικός στολίσκος έχουν “κατσικωθεί” (ας επιτραπεί η έκφραση) στην περιοχή απειλώντας και αιγυπτιακά συμφέροντα.
Για τον λόγο αυτόν πιθανότατα και σύμφωνα με δηλώσεις του Αιγύπτιου αρχηγού στόλου, υποβρύχια του Σίσι “χτενίζουν” την ανατολική πλευρά της Μεσογείου έως τα όρια της αιγυπτο-ελληνικής ΑΟΖ.
Ο Αντιναύαρχος Ahmed Khaled, διοικητής του αιγυπτιακού στόλου, δήλωσε ότι "η πολιτική διοίκηση και η γενική διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων έχουν αναπτύξει “ναυτικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν όλες τις απειλές στη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα”.
Σε μια συνέντευξη του στην γνωστή αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ-Αχράμ, επεσήμανε ότι το πολεμικό ναυτικό της Αιγύπτου έχει καταφέρει να διασφαλίσει την ελεύθερη διέλευση των σκαφών, διατηρώντας παράλληλα την σταθερότητα ροής των πλοίων από τη νότια Ερυθρά Θάλασσα προς το κανάλι του Σουέζ.
Τόνισε επίσης ότι υπό το φως των προκλήσεων της θαλάσσιας ασφάλειας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του πλήθους των συγκρούσεων που προκύπτουν από διεθνείς και περιφερειακές αλλαγές (Τουρκία), η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Καΐρου ήταν να "αναπτύξει" τις Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες πραγματοποιούν τα καθήκοντα τους, ιδιαίτερα με την δράση του αιγυπτιακού ΠΝ, σε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό όραμα για τη διατήρηση της αιγυπτιακής εθνικής ασφάλειας.
Πρόσθεσε και τόνισε ιδιαίτερα ότι οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις είναι σε θέση να εξασφαλίσουν ζωτικές περιοχές σε όλες τις περιοχές της Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας.
Οι δηλώσεις του Αιγύπτιου ανωτάτου αξιωματικού, μεταφράζονται σε απλά ελληνικά με την ανάπτυξη αριθμού υποβρυχίων στην περιοχή δράσης τους Ορούτς Ρέις και του τουρκικού στολίσκου, ενώ στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας ελλιμενίζεται στολίσκος από Φρεγάτες και Κορβέτες έτοιμες για δράση αν και εφόσον αυτό απαιτηθεί.
Την ίδια στιγμή όλα τα παράκτια ραντάρ επιφανείας του αιγυπτιακού ναυτικού παρακολουθούν τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων καταγράφοντας τα πάντα, ενώ παρακολουθούνται επισταμένα και οι συνομιλίες και εντολές των τουρκικών πληρωμάτων με το γενικό επιτελείο στην Άγκυρα.
Αυτές είναι οι στάνταρ διαδικασίες σε ανάλογες περιπτώσεις, κάτι που δεν πρέπει να ξενίζει κανέναν.
Υπενθυμίζουμε ότι τον Αύγουστο 2020, το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ είχε ανακοινώσει πως μέρος των σεισμικών ερευνών που σχεδίαζε τότε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, πιθανόν να παραβίαζε χωρικά ύδατα τα οποία το Κάιρο διεκδικεί αποκλειστικά δικαιώματα.
Η προειδοποίηση της Αιγύπτου ανέφερε για πιθανή «παραβίαση και επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Αιγύπτου».
Το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ είχε τονίσει δε τότε για ενδεχόμενη παραβίαση της Τουρκίας στο σημείο οκτώ, ενώ υπογράμμισε ότι οι σεισμικές έρευνες είναι μέρος των προπαρασκευαστικών εργασιών για ενδεχόμενες γεωτρήσεις και που φυσικά ισχύει και σήμερα.
Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στην περιοχή της Α.Μεσογείου αφού και η Αίγυπτος αλλά και το Ισραήλ εκτιμούν πιθανές προκλήσεις της Τουρκίας στα ύδατα τους.
Προς το παρόν όμως (για άγνωστο λόγο) όλοι οι ηγέτες των χωρών της περιοχής δεν κινούνται άμεσα κατά της Άγκυρας (παρόλο που απειλούνται σκιωδώς), παρά μόνο υλοποιώντας λεκτικές προειδοποιήσεις στους Τούρκους, αφού πιθανότατα αναμένουν κάποιες εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, ειδικά σε ότι αφορά τον Ερντογάν και το καθεστώς του και αυτό γίνεται ορατό μέρα με την μέρα.