Στην "πόρτα" των ΗΑΕ μεταφέρεται η νεο-οθωμανική απειλή, καθώς η Τουρκία κατασκευάζει μεγάλη στρατιωτική βάση στο Κατάρ, με την προοπτική ανάπτυξης χιλιάδων στρατιωτών για ενισχυμένη παρουσία στον Κόλπο.
Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν τα στάδια κατασκευής της νέας τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ, η οποία βρίσκεται δίπλα στο στρατόπεδο Tariq Bin Ziad κοντά στη Ντόχα. Η βάση εγκαινιάστηκε επίσημα πέρυσι και αναφέρθηκε ότι περίπου 5000 Τούρκοι στρατιώτες πρόκειται να αναπτυχθούν εκεί.
Η Τουρκία επιδιώκει επίσης να διαθέσει αεροπορικά και ναυτικά περιουσιακά στοιχεία στο Κατάρ για να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στον Κόλπο.
Σκοπός της τουρκικής βάσης στη ΒΔ Ντόχα του Κατάρ αποτελεί, εκτός από την παρουσία στον Κόλπο, είναι η άσκηση πιέσεων και η υλοποίηση ψυχολογικών επιχειρήσεων (ΨΕΠ) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τη δημιουργία συνθηκών αντίστοιχες με αυτές στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο.
Η βάση περιέχει έναν μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων, καθώς και διάδρομο απογειώσεως/προσγειώσες αεροσκαφών.
Σε μεγαλύτερο πλάνο, αυτές οι βάσεις αποτελούν μέρος του σχεδίου της Τουρκίας να αναπτύξει περίπου 60 χιλιάδες στρατιώτες έως το 2022 σε βάσεις στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, της Σομαλίας και πιθανώς της Λιβύης, καθώς στα σχέδια της Άγκυρας συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία δύο στρατιωτικών βάσεων στη βορειοαφρικανική χώρα..
Επιπρόσθετως, οι τουρκικές δυνάμεις σε τρίτες χώρες πρόκειται να συμπληρωθούν στο άθροισμα της διευρυμένης τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στη Βόρεια Συρία και το Ιράκ, στην προσπάθεια της Άγκυρα να αναβιώσει την πάλαι πότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, καταλαμβάνοντας τα εν λόγω εδάφη, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ελλάδας.
"Η [Διοίκηση Μικτής Δύναμης Τουρκίας-Κατάρ] εξυπηρετεί τη σταθερότητα και την ειρήνη όχι μόνο του Κατάρ αλλά και της περιοχής του Κόλπου", είχε δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Νοέμβριο μετά από συνάντηση με στρατεύματα στη νέα βάση στο Κατάρ.
Το κέντρο διοίκησης πήρε το όνομά του από τον Khalid bin Walid - έναν από τους μεγαλύτερους στρατηγούς του ισλαμικού κόσμου που διοικούσε στρατούς του Μωάμεθ τον έβδομο αιώνα. Η ονομασία είναι καθαρά συμβολική, καθώς, σύμφωνα με την ισλαμική ρητορική, ο εν λόγω στρατηγός είχε ονομαστεί από τον Μωάμεθ ως "σπαθί του Αλλάχ".
Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη στρατιωτική βάση "σύμβολο αδελφότητας, φιλίας, αλληλεγγύης και ειλικρίνειας". "Δεν έχουμε αφήσει ποτέ τους φίλους μας μόνους σε οποιαδήποτε περίοδο της ιστορίας ενάντια σε απειλές και κινδύνους - και ποτέ δεν θα το κάνουμε", είχε διαμηνύσει ο Τούρκος πρόεδρος.
Τον Ιούνιο του 2017, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος αποφάσισαν τον χερσαίο, αεροπορικό και θαλάσσιο αποκλεισμό του Κατάρ, λέγοντας ότι η Ντόχα δεν τηρούσε τις περιφερειακές πολιτικές τους, ενώ και η γειτονική Σαουδική Αραβία έκλεισε τα σύνορα με το Κατάρ - τα μόνα χερσαία σύνορα της χώρας.
Η Τουρκία λοιπόν, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ενιαίο ισλαμικό τόξο που θα στοχεύει ΗΑΕ, Αίγυπτο, Ισραήλ και όσους αντιστέκονται στα νεο-οθωμανικά σχέδια του Ερντογάν, επεκτείνοντας παράλληλα τη διεθνή παρουσία της στην περιοχή του Κόλπου. Μόνο που αυτό θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην περιοχή και σίγουρα η Σ. Αραβία και τα ΗΑΕ δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία να διεκδικήσει αυτά που επιθυμεί.