Ένοπλες Συρράξεις

Το Κατάρ ''σώζει'' ξανά τον Ερντογάν με ''ζεστό χρήμα''

Ο Ερντογάν ζήτησε χρήμα από το Κατάρ για να κτυπήσει την Αίγυπτο. 

Λίγες ώρες μετά από τις σοβαρότατες δηλώσεις του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ-Φατάχ αλ-Σίσι για την Λιβύη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε ένα τηλεφώνημα στον Εμίρη του Κατάρ Σέιχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Τάνι.

Το πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ ανέφερε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν τις «στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τρόπους υποστήριξης και ανάπτυξής τους», εκτός από μια «σειρά περιφερειακών και διεθνών θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος».

Ωστόσο, πηγές ανέφεραν ότι ο Ερντογάν ζήτησε επιτακτικά από τον εμίρη να διπλασιάσει τα κονδύλια του Κατάρ στην τουρκική πολεμική επιχείρηση στη Λιβύη, στην οποία η Άγκυρα έχει εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό με την υποστήριξη των πολιτοφυλακών της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας (GNA) κατά του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.

Πρώην Τούρκος διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, εκτιμά ότι «το επίκεντρο της τηλεφωνικής κλήσης του Τούρκου προέδρου ήταν καθαρά οικονομικό», λέγοντας ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν «δεν κουράζεται όταν πρόκειται για αιτήματά που αφορούν περισσότερα χρήματα από τη Ντόχα για να διατηρηθεί η δυναμική των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Συρία και Λιβύη”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις δηλώσεις του την Κυριακή, ο Σίσι ανέφερε ουσιαστικά την πιθανή χρήση στρατιωτικής δύναμης από την Αίγυπτο για να σταματήσει η προέλαση των υποστηριζόμενων από την Τουρκία πολιτοφυλακών προς την Σύρτη που θεωρείται ότι σχετίζονται άμεσα με την αιγυπτιακή εθνική ασφάλεια.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες που ασχολούνται με την τουρκική πολιτική, ο Ερντογάν περιφρονημένος από τους αντιπάλους του και τους φίλους του που τον θεωρούν ως τακτικιστή και ευκαιριακό, χρησιμοποίησε την σύγκρουση σε Λιβύη και Συρία, για να πιέσει το Κατάρ να του προσφέρει τεράστια χρηματικά ποσά.

Αυτό το κάνει προειδοποιώντας την ηγεσία του Κατάρ ότι το ισλαμικό στρατόπεδο που υποστηρίζεται από τη Ντόχα θα μπορούσε να υποστεί μια ήττα που θα ήταν καταστροφική για αυτούς, επιτρέποντας στους αντιπάλους τους να ελέγχουν στρατηγικές περιοχές στην περιοχή.

Ο διπλωμάτης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι οι δηλώσεις του Αιγύπτου προέδρου παρέχουν δικαιολογία στην Άγκυρα να παροτρύνει τη Ντόχα να δώσει περισσότερα χρήματα στις συγκρούσεις που διεξάγει ο τουρκικός στρατός στην περιοχή.

«Τα χρήματα του φυσικού αερίου από το Κατάρ έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση αυτών των συγκρούσεων και πολέμων, επειδή η Τουρκία δεν μπορεί να αντέξει το βάρος τους υπό το πρίσμα  των διαδοχικών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κρίσεων στην χώρα τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο πρώην Τούρκος διπλωμάτης.

«Η τελευταία από αυτές τις κρίσεις ήταν ο αντίκτυπος της πανδημίας κορονοϊού, η οποία έπληξε τον τουριστικό τομέα, αποτελώντας σημαντική πηγή εσόδων για το τουρκικό ταμείο», τόνισε ο ίδιος.

Η αναφορά περί «στρατηγικών σχέσεων» μεταξύ της Άγκυρας και της Ντόχα σύμφωνα με τον πρώην Τούρκο διπλωμάτη, είναι ένας χαλαρός όρος που κυκλοφόρησε από τα τουρκικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η τουρκική ηγεσία συνήθως δεν συζητά τις λεπτομέρειες των ζητημάτων που ασχολείται, όπως το ζήτημα της Λιβύης.

“Η Άγκυρα αντιμετωπίζει μόνο τη μεγάλη εικόνα είπε, κάνοντας το Κατάρ να πιστεύει ότι παίζει μεγάλο ρόλο και ότι είναι ισότιμος εταίρος στην αντιμετώπιση θεμάτων περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Ο ρόλος του Κατάρ ωστόσο περιορίζεται στην παροχή χρηματοδότησης, αναμένοντας στη συνέχεια την Τουρκία και τον στρατό της να εκτελέσει την αποστολή του, σύμφωνα με τον πρώην διπλωμάτη.

Όλη η αλήθεια για την τουρκική επεκτατικότητα είναι εδώ, διότι χωρίς το χρήμα του Κατάρ ο Ερνογάν θα είχε τελειώσει προ πολλού. Πάντως αυτός που βάζει το χρήμα ελέγχει κιόλας την όλη κατάσταση και ας λέει ο Τούρκος διπλωμάτης.   

Έρχεται πόλεμος Τουρκίας-Αιγύπτου

Την ίδια στιγμή ο πρώην Τούρκος υπουργός εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς έριξε “βόμβα” για μια πιθανή αναμέτρηση Αιγύπτου-Τουρκίας στο λιβυκό έδαφος μετά τα τελευταία γεγονότα στην περιοχή.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η Λιβύη μπορεί να μετατραπεί σε μια περιοχή άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, τονίζοντας την ανάγκη να σταματήσει η ένταση και να δοθεί προτεραιότητα στην διπλωματία.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα  Cumhuriyet, ο Yakesh, ο οποίος κατείχε την θέση του πρέσβη της Τουρκίας στο Κάιρο μεταξύ 1995 και 1998 και την θέση του ΥΠΕΞ την περίοδο 2002-2003, αξιολόγησε την επίσκεψη του Αιγύπτου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι στην βάση Μπαρανί και την δυνατότητα αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, ως ένα τρομερό και εφιαλτικό σενάριο.

«Τα σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Λιβύης είναι “ανοικτά”,  καθώς μέρος των λιβυκών φυλών βρίσκονται στην αιγυπτιακή πλευρά και το άλλο μέρος στη λιβυκή πλευρά.

Η παρέμβαση της Αιγύπτου στη Λιβύη και η μετακίνηση του στρατού θα είναι εύκολη επειδή δεν υπάρχουν φυσικά εμπόδια. Η παρουσία των φυλών και στις δύο πλευρές των συνόρων διευκολύνει την αποστολή της Αιγύπτου”, τόνισε ο ίδιος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπογράμμισε ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει να ενισχύει την παρουσία της στη Λιβύη χωρίς να έχει “επικοινωνία” με την Αίγυπτο, θα έρθει ταχύτατα μια «βίαιη σύγκρουση» μεταξύ των τουρκικών και των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων.

Ο ίδιος εκτιμά ότι ακόμα υπάρχει δυνατότητα επίτευξης συμβιβασμού σε περίπτωση που δοθεί ευκαιρία για διπλωματία, λέγοντας: «Σε περίπτωση διπλωματικών επαφών, οι διπλωμάτες ενδέχεται να είναι σε θέση να βρουν λύσεις που θα μειώσουν την ένταση και των δύο μερών. Επομένως, η Τουρκία πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε αυτό το θέμα, αλλά η Άγκυρα δεν το κάνει”.

Εξήγησε ότι η συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης (GNA) ήταν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την Τουρκία, προσθέτοντας: «ότι στη διπλωματία, δεν μπορούμε να επιτύχουμε ό, τι θέλουμε».

Το μόνο ερώτημα όλως για όλα αυτά τα οποία βλέπουμε, είναι το εάν πίσω από το τουρκικό σχέδιο "Γαλάζια Πατρίδα" και ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύη κρύβεται το Κατάρ, το οποίο θέλει να ελέγξει τα κοιτάσματα στην Α.Μεσόγειο εις βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου.    

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ