Μέση Ανατολή

Πυρηνικά σχέδια ετοιμάζει ο Ερντογάν: Μεταβαίνει στο Ισλαμαμπάντ με "βαριά" ατζέντα

Ο Ερντογάν αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη επίσκεψή του στο Πακιστάν ως πρόεδρος της Τουρκίας, έχοντας μεγάλα σχέδια στην βαλίτσα του. Ο ίδιος αναμένεται να φτάσει στο Ισλαμαμπάντ για να παραστεί στον έκτο γύρο του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας υψηλού επιπέδου Πακιστάν-Τουρκίας.

Παραμένοντας ο πλέον αξιόπιστος σύμμαχος του Ισλαμαμπάντ, η Άγκυρα υποστηρίζει το Πακιστάν στο φόρουμ της Task Force Financial Action Forum και στην ιδιότητα της χώρας αυτής ως μέλος στην Ομάδα Πυρηνικών Προμηθευτών.

Και οι δύο χώρες είναι αξιόπιστοι σύμμαχοι. Ως ανώτερος σύμβουλος του Ερντογάν, ο Γιάλκιν Τοπτς, το περιέγραψε πρόσφατα ως εξής: «Όποια και αν είναι η κατάσταση, βρισκόμασταν πάντα κοντά στο Πακιστάν».

Η διερεύνηση νέων ευκαιριών στο εμπόριο και ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός των στρατιωτικών σχέσεων είναι πρωταρχικοί στόχοι πίσω από την επίσκεψη Ερντογαν, αναφέρουν ειδικοί, την στιγμή που πριν λίγες ημέρες το Πακιστάν δοκίμασε ένα νέο βαλλιστικό πύραυλο με πυρηνική κεφαλή μεγάλης εμβέλειας, για τον οποίο είναι εντελώς αδύνατο και απίθανο να μην “ξερογλείφεται” ο σουλτάνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η απόκτηση πυρηνικών κεφαλών είναι το κύριο σχέδιο του Τούρκου προέδρου (σύμφωνα και με δηλώσεις του), για να καταστήσει την Τουρκία περιφερειακή υπερδύναμη και στα σχέδια αυτά το Πακιστάν κατέχει πρωτεύοντα ρόλο.  

Μεταξύ των δύο χωρών, θα ενεργοποιηθούν επίσης διάφορα νέα στρατιωτικά προγράμματα κατάρτισης. Ορισμένοι μηχανισμοί επιβολής του νόμου θα αναβαθμιστούν και, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών του Πακιστάν, "υπάρχει  ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία να δημιουργηθεί μια κοινή στρατιωτική δύναμη περιπολίας σε συνεργασία με την αστυνομία [Islamabad Capital Territory]" άγνωστο για που ακριβώς.

Έχοντας ένα ετήσιο πρόγραμμα ανταλλαγής εκπαιδευτικών στρατιωτικών και αεροπορικών δυνάμεων από το 2000, η ​​Τουρκία βοηθά επίσης στη διατήρηση του στόλου των αεροσκαφών F-16 του Πακιστάν.

Η διμερής συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας αναβαθμίστηκε με ορισμένες συμφωνίες και σήμερα η Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής εξοπλισμού του Πακιστάν μετά την Κίνα. Συνολικά έχουν εκπαιδευτεί στην Τουρκία  περίπου 1.500 Πακιστανοί στρατιωτικοί.

Αυτό μας θυμίζει την παρουσία πακιστανικών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών στο Αιγαίο, κάτι που προκάλεσε οργή στην Αθήνα και πιθανότατα θα το ξαναδούμε κάποαια στιγμή.

Στις 14 Φεβρουαρίου, τη δεύτερη ημέρα της διήμερης επίσκεψής του, ο Ερντογάν σχεδιάζει να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο του Πακιστάν πραγματοποιώντας παράλληλα συνομιλίες με βουλευτές.

https://twitter.com/pentapostagma/status/1227690240887992322

Συνδέοντας τον ιστορικό δεσμό μεταξύ Άγκυρας και Ισλαμαμπάντ, αυτή η επίσκεψη σηματοδοτεί τη διεύρυνση των δεσμών μεταξύ δύο αδελφών χωρών, τονίζουν τα πακιστανικά ΜΜΕ.

Ο Ερντογάν ηγείται μιας αντιπροσωπείας επιχειρηματιών και κορυφαίων επενδυτών, οι οποίοι αναμένεται να διεξάγουν εκτεταμένες εμπορικές συνομιλίες με τους Πακιστανούς ομολόγους τους, ενώ αναμένεται να οριστικοποιηθούν διάφορες σημαντικές συμφωνίες.

Το Πακιστάν μπορεί να περιμένει περισσότερες τουρκικές επενδύσεις. Ο πρωθυπουργός Imran Khan δήλωσε πρόσφατα ότι προτίθεται να εμπλέξει την Τουρκία σε σχέδια σχετικά με τον οικονομικό σχέδιο Κίνας-Πακιστάν (CPEC).

Η ένταξη της Άγκυρας στο megaproject θα μπορούσε να ανοίξει νέες δυνατότητες.

Σε μια συνέντευξη με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, το Anadolu, ο Khan ανέφερε ότι το Πακιστάν ζητά ί βοήθεια από την Τουρκία στον τομέα των μεταλλείων με  την μεταφορά τεχνολογίας, ενώ αναμένονται κοινά έργα παντού.

Επίσης, εξετάζεται ένα στρατηγικό οικονομικό πλαίσιο για μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών και εάν οριστικοποιηθεί, θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση του όγκου του διμερούς εμπορίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά την επίσκεψη αυτή, οι αξιωματούχοι θα εξετάσουν, και ενδεχομένως θα υπογράψουν, συμφωνία για τη χορήγηση διπλής υπηκοότητας για Τούρκους και  Πακιστανούς.

Αναγνωρίζοντας τους μακροχρόνιους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, το Πακιστάν σχεδιάζει να τιμήσει το φετινό εορτασμό της εκατονταετηρίδας του κινήματος Khilafat της δεκαετίας του 1920. Το κίνημα ξεκίνησε από την Ινδία για την υποστήριξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Όσον αφορά τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και οι δύο χώρες κινούνται ως επί το πλείστον στο ίδιο μήκος κύματος, ενώ οι στρατηγικοί δεσμοί έχουν αυξηθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια των ετών. Οι υψηλού επιπέδου πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις διατηρούνται από το 1988, στο πλαίσιο του μηχανισμού της Στρατιωτικής Συμβουλευτικής Ομάδας Pak-Turk.

Η επέκταση των στρατηγικών και στρατιωτικών δεσμών μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν συνέβαλε στην αύξηση της επιρροής της Τουρκίας στην Ασία και παρείχε νέες επιλογές ακόμη και όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση διέρχονταν μια κρίσιμη περίοδο.

Βασικά, το Πακιστάν είναι ο στρατηγικός εταίρος που βοηθά την Τουρκία να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η Τουρκία υποστηρίζει το Πακιστάν για την αυτοδιάθεση του Κασμίρ, ενώ ο Ερντογάν το έθεσε ως κύριο θέμα στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2019.

Πακιστάν και Τουρκία θα επεκταθούν και στην Α.Μεσόγειο και αυτό θα το δούμε το επόμενο διάστημα στον άξονα που ετοιμάζει η Άγκυρα κατά των χωρών της περιοχής.

https://youtu.be/U0j-ck_JgG0

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ