"Η συμφωνία Ερντογάν-Σαράτζ, ορίζει αποκλειστικές οικονομικές ζώνες για την Τουρκία και τη Λιβύη, οι οποίες όμως θα παρακωλύσουν την περαιτέρω διερεύνηση φυσικού αερίου από την Αίγυπτο σε μια περιοχή πλούσια σε φυσικό αέριο", τονίζει η Journal.
Η συμφωνία αυτή επηρεάζει εκτός της Ελλάδος και της Κύπρου, το Ισραήλ λόγω East Med και την Αίγυπτο που αναζητά νέα χρυσοφόρα κοιτάσματα.
Η Αίγυπτος έχει και άλλα κοιτάσματα τα οποία θέλει να εκμεταλλευθεί, αλλά η "τουρκική" και λιβυκή ΑΟΖ, της προκαλεί προβλήματα, διότι υποθετικά, οι Τούρκοι έχουν αποκτήσει “δικαιώματα” εκεί που δεν υπάρχουν, τα οποία επηρεάζουν τις αιγυπτιακές έρευνες στο θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου.
Η πολύχρονη σύγκρουση στη Λιβύη αποτελεί σημείο ανάφλεξης μεταξύ των δύο χωρών και η διαμάχη θα μπορούσε να προκαλέσει μια ακόμη κρίση για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, διαταράσσοντας το ναυτιλιακό εμπόριο στη Μεσόγειο, οδηγώντας στην αναζωπύρωση του ISIS στη Λιβύη.
Η θαλάσσια συμφωνία της Τουρκίας με την αναγνωρισμένη από την ΟΗΕ κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης αμφισβήτησε την οικονομική ζώνη της Αιγύπτου στη Μεσόγειο καθώς και αυτή της Ελλάδος και της Κύπρου, ειδικά σε ότι αφορά στην κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med, αξίας 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την τροφοδοσία της Ευρώπης, τονίζει η αμερικανική εφημερίδα.
Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της GNA, έχει επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις ήδη άσχημες σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Καίρου.
Η μεταφορά από την Τουρκία στρατιωτών και Σύριων μισθοφόρων, περίπου 4.700 σύμφωνα με το συριακό παρατηρητήριο (SOHR) με έδρα τη Βρετανία, για την υποστήριξη της GNA, ανησυχεί σφόδρα την Αίγυπτο, η οποία υποστηρίζει την αντίπαλη πλευρά, τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) του στρατηγού Χαφτάρ.
Οι δεσμοί της GNA με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και η είσοδος ισλαμιστών μαχητών της Τουρκίας από τη Συρία στη Λιβύη, αποτελούν “κόκκινες γραμμές” για την Αίγυπτο, η οποία φοβάται την αναζωπύρωση του τζιχάντ τόσο κοντά στα σύνορά της.
Ο αιγυπτιακός στρατός μάχεται ήδη τους Ισλαμιστές μαχητές που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη χερσόνησο του Σινά και για αυτό προετοιμάζεται για πάντα.
"Στις 12 Ιανουαρίου 2020 ο Αλί Αμπντλ Ααλ, ο πρόεδρος της βουλής της Αιγύπτου, δήλωσε ότι η Αίγυπτος «δεν δίνει προτεραιότητα σε στρατιωτικές λύσεις έναντι πολιτικών, αλλά το Κάιρο μπορεί να καταφύγει σε στρατιωτική δύναμη για να ανατρέψει την εισβολή της Τουρκίας στη Λιβύη».
Ο πρόεδρος Αλ Σίσι ετοιμάζει και αυτός τα σχέδια του για την Τουρκία, μετά την εμφάνιση ενός "Ρωσοτουρκικού άξονα" στην Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας σαφή λόγο να προσπαθήσει να “σπάσει” αυτόν τον άξονα.
Το φυσικό αέριο και οι ορέξεις του Ερντογάν, ο οποίος στο εσωτερικό αντιμετωπίζει πείνα, ανεργία και νεκρούς στρατιώτες από Λιβύη και Συρία, έχουν κάνει τον Τούρκο πρόεδρο ακόμα πιο αχόρταγο, θέλοντας ο ίδιος να υφαρπάξει ξένα “εδάφη”, αλλιώς δεν πρόκειται να σταθεί πουθενά.
Το μόνο που κατάφερε όμως ο νέος σουλτάνος, είναι να εμφανίσει και πάλι το φάντασμα των Οθωμανών στην περιοχή, προκαλώντας ακόμη και πιθανές περιφερειακές συγκρούσεις.