Ιντλίμπ
Μέση Ανατολή

Ανάλυση: «Η Ιντλίμπ είναι ένα αγκάθι που δοκιμάζει τη ρωσοτουρκική λυκοφιλία»

Αρχικά εξήγησε ότι εάν θέλουμε να βάλουμε ένα τίτλο στην κατάσταση που επικρατεί θα ήταν «η Ιντλίμπ είναι ένα αγκάθι που δοκιμάζει τη ρωσσοτουρκική λυκοφιλία», αφού φαίνεται ότι προκαλεί εντονότατους τριγμούς στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Αυτό φαίνεται και από το λεκτικό που χρησιμοποιεί πλέον ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μεταξύ άλλων προειδοποίησε ότι «η Μόσχα δεν πρέπει να «μπει στον δρόμο μας». Ο ειδικός εξήγησε ότι αυτές οι εξελίξεις καταδεικνύουν ότι υπάρχει κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών στο ζήτημα της κατάστασης της Ιντλτίμπ, αν και σημειώνει ότι είναι λάθος να θεωρούμε ότι υπάρχει γενική κρίση μεταξύ τους. Προσθέτει ότι υπάρχουν τριγμοί λόγω του γεγονότος ότι η κατάσταση στην Ιντλίμπ έχει φτάσει σε πολύ λεπτές γραμμές.

Εξηγώντας ποια είναι η κατάσταση στη συριακή πόλη σήμερα, ανέφερε ότι η Ιντλτίμπ είναι η μόνη πόλη που βρίσκεται βορειοδυτικά της Συρίας και συνορεύει με την Τουρκία, η οποία ελέγχεται ακόμα από δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Χαρακτηρίζεται από πολλούς μάλιστα ως το τελευταίο οχυρό των τζιχαντιστών και των ανταρτών στη συριακή επικράτεια. Το τελευταίο διάστημα το καθεστώς Άσαντ έχει αρχίσει μια μεγάλη προσπάθεια για ανακατάληψη της Ιντλίμπ. Πληροφορίες από διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο συριακός στρατός πλησιάζει πλέον στην πόλη Ιντλίμπ, την ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας. Πηγές προσκείμενες στις συριακές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι καταλήφθηκε το χωριό Νάιραμπ, 8 χιλιόμετρα από την πόλη. Είναι η πρώτη φορά που οι κυβερνητικές δυνάμεις θέτουν υπό τον έλεγχό τους εδάφη στην περιοχή από τα τέλη του 2012. Στο πλευρό του Άσαντ βρίσκονται οι Ρώσοι, οι οποίοι του παρέχουν αεροπορική συνδρομή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απέναντι από τον Άσαντ βρίσκονται δυνάμεις της αντιπολίτευσης, τζιχαντιστές και ομάδες φιλοτούρκων τουρκμένων, οι οποίοι στηρίζονται από την Τουρκία. Σύμφωνα με τον ειδικό αυτές οι δυνάμεις έχουν συσπειρωθεί γύρω από τα δώδεκα τουρκικά παρατηρητήρια, τα οποία υπήρχαν εκεί με βάση τη συμφωνία του Σότσι και αντί μόνο να παρατηρούν, έχουν γίνει μέρος αυτής της αντιπαράθεσης. Ο Άσαντ κατάφερε να καταλάβει έξι από αυτά τα παρατηρητήρια και σε αυτές τις μάχες είχαν σκοτωθεί οι έξι Τούρκοι στρατιώτες.

Ερωτηθείς για το τι θα πράξει η Ρωσία, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή θα μπορούσαμε να δούμε στις σχέσεις Τουρκίας- Ρωσίας κάτι παρόμοιο αυτό που έγινε το 2011 με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τις δυνάμεις της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον ειδικό αυτή τη στιγμή υπάρχουν αντικρουόμενοι στόχοι. Από τη μια ο Άσαντ θέλει να πάρει τον πλήρη έλεγχο της βορειοδυτικής Συρίας, ενώ ο Ερντογάν θέλει να παραμείνουν εκεί τα παρατηρητήρια και τουρκικής επιρροής δυνάμεις για να μπορεί να ελέγχει την περιοχή. Έτσι ο Τούρκος πρόεδρος έχει δύο επιλογές. Είτε να σταθεί απέναντι στους Ρώσους πρακτικά και όχι μόνο λεκτικά είτε να κάνει με τέτοιο τρόπο αναδίπλωση, ώστε να περισώσει το γόητρό του. Μάλιστα ο Πάμπος Χρυσοστόμου προέβη στην εκτίμηση ότι δεν του βγαίνει να σταθεί απέναντι στον Πούτιν, έτσι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα προχωρήσει σε αναδίπλωση. Ο Πούτιν θέλει να βοηθήσει τον Άσαντ να ανακαταλάβει πλήρως τη βορειοδυτική Συρία και να λήξει με την πλήρη επικράτησή του η συριακή κρίση.

Όσον αφορά στο ερώτημα εάν υπάρχει σύνδεση του συριακού και του λιβυκού ζητήματος, ο ειδικός ανέφερε ότι υπάρχει απόλυτη σύνδεση, αφού οι δυνάμεις που είχε στείλει η Τουρκία στη Λιβύη προέρχονταν από την περιοχή του Ιντλίμπ, ενώ πρόκειται για το δεύτερο στενό όριο που έθεσε ο Πούτιν στον Ερντογάν. Όπως αναφέρει ο διεθνολόγος και στο θέμα της Λιβύης ο Τούρκος πρόεδρος ήταν «κακοφανισμένος», αφού και εκεί στήριζαν διαφορετικές πλευρές. Στη Συρία δε, υπήρχε ο κοινός παρονομαστής μέχρι το σημείο που φτάνουμε τώρα και οι στοχεύσεις του αποκλίνουν. Όταν η Ρωσία επέτρεψε στην Τουρκία να εισβάλει στη βορειοανατολική Συρία, βολεύονταν και οι δύο, αφού ήθελαν να περιορίσουν το κουρδικό στοιχείο. Τώρα βρίσκονται απέναντι και θα δοκιμαστούν οι σχέσεις τους, συμπληρώνει ο ειδικός.

Υπενθυμίζεται ότι οι εξελίξεις στην Ιντλίμπ είναι πλέον «αφόρητες», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η τουρκική κυβέρνηση έδειξε πολλή υπομονή, συνέχισε, εν μέσω των επιθέσεων των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων με την ανοχή αν όχι την υποστήριξη της Ρωσίας στην Ιντλίμπ, όπου ζουν 3 ως 4 εκατομμύρια άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, 1 εκατομμύριο σύροι πολίτες κινούνται προς τα σύνορα με την Τουρκία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας προειδοποίησε πρόσφατα ότι η χώρα του, που έχει υποδεχθεί 3,6 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες, δεν θα δείξει «καμία ανοχή σε νέο μεταναστευτικό κύμα».

Πριν αναχωρήσει για την Ουκρανία, ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι «όσοι δοκιμάζουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας με αυτού του είδους τις ελεεινές επιθέσεις θα συνειδητοποιήσουν πως έκαναν μεγάλο λάθος».

https://youtu.be/1_k13P6rdic

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...